ΠΙΤΑ-ΠΙΤΣΑ ΣΤΟ ΛΕΠΤΟ

πίταΠολύ συχνά θέλουμε να φτιάξουμε για τα παιδιά μας κάτι γρήγορο και εύκολο, αλλά να είναι συγχρόνως θρεπτικό και να τους αρέσει. Σας προτείνω λοιπόν δύο εύκολες και γρήγορες συνταγές, που είναι όμως και πολύ νόστιμες! Η πρώτη θα ξετρελάνει μικρά και «μεγάλα» παιδιά: είναι μία εύκολη πίτα, μια κολοκυθόπιτα χωρίς φύλλο. Τη συνταγή αυτήν θα τη συναντήσουμε στην ηπειρωτική Ελλάδα αλλά και σε νησιά. Ουσιαστικά, προσθέτουμε όλα μας τα υλικά σε ένα μπολ, ανακατεύουμε, μεταφέρουμε σε ταψάκι και ψήνουμε την πίτα στον φούρνο. Σας την προτείνω με φέτα και ανθότυρο, αλλά μπορείτε να συμπληρώσετε όποια τυριά έχετε στο ψυγείο σας. Τρώγεται πολύ ευχάριστα και την επόμενη μέρα. Η δεύτερη συνταγή είναι μικρές αυτοσχέδιες πιτσούλες σε βάση τορτίγιας. Τις τορτίγιες τις βρίσκουμε συσκευασμένες στα ράφια του σουπερμάρκετ και το μέγεθός τους είναι ιδανικό για να φτιάξει κανείς ατομικές πίτσες μέσα σε 15 λεπτά!

πίταΕλαφριά κολοκυθόπιτα χωρίς φύλλο

400 γρ. φέτα τριμμένη
300 γρ. τριμμένο ανθότυρο
200 γρ. κολοκύθι τριμμένο
4 αυγά ελαφρώς χτυπημένα
2 κεσεδάκια γιαούρτι στραγγιστό
2 κούπες αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 κούπα γάλα

(Προαιρετικά: 1 ματσάκι ψιλοκομμένα μυρωδικά της αρεσκείας μας, π.χ. δυόσμο, μαϊντανό, άνηθο.)

Ανάβουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου. Προσθέτουμε σε ένα μπολ: τη φέτα, το ανθότυρο, τα αυγά ελαφρώς χτυπημένα, τα γιαούρτια, τα μυρωδικά προαιρετικά και ανακατεύουμε καλά. Στη συνέχεια ρίχνουμε το αλεύρι και, τέλος, το γάλα και πάλι ανακατεύουμε. Βάζουμε το μείγμα σε λαδωμένο ταψί διάστασης περίπου 40Χ14. Εάν το ταψί μας είναι μικρό, μπορούμε να κάνουμε τη μισή δόση. Το τοποθετούμε στον φούρνο για 35-40 λεπτά, μέχρι να πάρει η πίτα μας ομοιόμορφο χρώμα στην επιφάνεια. Βγάζουμε την πίτα από τον φούρνο και περιμένουμε 5-6 λεπτά μέχρι να την κόψουμε. Είναι πεντανόστιμη ακόμα και όταν κρυώσει!

700_ru302675Πίτσες σε βάση τορτίγιας

1 πακέτο με 6 τεμ. τορτίγιες
500 γρ. τριμμένη μοτσαρέλα για πίτσα
2 κούπες ψιλοκομμένα λαχανικά (π.χ. μανιτάρια, πιπεριά)
9 φέτες βραστή γαλοπούλα κομμένες σε κυβάκια φυλλαράκια φρέσκου βασιλικού
1/2 κ.γ. αλάτι
1/2 κ.γ. ζάχαρη καστανή
πιπέρι
ελαιόλαδο
2 ώριμες ντομάτες τριμμένες στο μούλτι

Ανάβουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου. Μέσα στον χυμό ντομάτας ρίχνουμε το αλάτι και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε. Στρώνουμε λαδόκολλα στο ταψί του φούρνου. Το κάθε ταψί συνήθως χωράει τρεις τορτίγιες τοποθετώντας τις σε τρίγωνο, οπότε για να ψήσουμε συγχρόνως 6, θα βάλουμε στον φούρνο δύο ταψιά και θα ψήσουμε στον αέρα. Με ένα κουτάλι βάζουμε πάνω σε κάθε τορτίγια χυμό ντομάτας και απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια. Προσθέτουμε την τριμμένη μοτσαρέλα, τα λαχανικά, τα φύλλα βασιλικού, το πιπέρι, τη γαλοπούλα και μία κ.σ. ελαιόλαδο. Τοποθετούμε στον φούρνο και ψήνουμε για 9-10 λεπτά. Προσοχή: δεν παραγεμίζουμε την πίτσα με πολλά υλικά γιατί δεν θα ψηθεί καλά στη μέση και θα κρατήσει πολλά υγρά. Δημιουργούμε μία ελαφριά στρώση από όλα τα υλικά για να μείνει τραγανή. Ιδανικό βραδινό για όλη την οικογένεια: χορταστικό και ελαφρύ!

Leave a Reply