Ταξίδι με παιδιά

To Μαμάδες με Ρούμι, είναι ένα podcast που ανεβαίνει κάθε Παρασκευή στο Spotify. Το πιο πρόσφατο επεισόδιο (μπορείτε να το ακούσετε εδώ)
ήταν αφιερωμένο στο ταξίδι με παιδιά. Κάποιες πληροφορίες που εμπλουτίζουν και ολοκληρώνουν το επεισόδιο, «προσγειώθηκαν» στο φιλόξενο χώρο του taλκ. Διαβάστε περισσότερα:

Το ταξίδι της ανακάλυψης του κόσμου γύρω μας ξεκινάει από πολύ μικρή ηλικία και συχνά αρχίζει μέσα από τις πρώτες εμπειρίες που ζούμε. Η πολυμορφία του κόσμου είναι κάτι που μπορούμε να ανακαλύπτουμε σε κάθε γωνιά και σε κάθε ταξίδι με παιδιά. Όταν επιβιβαζόμαστε σε ένα αυτοκίνητο, τρένο ή καράβι, δεν μετακινούμαστε απλά από ένα σημείο σε ένα άλλο αλλά ανοίγουμε ένα παράθυρο προς τον κόσμο, επιτρέποντας στον εαυτό μας να ανακαλύψει νέους πολιτισμούς, νέες γλώσσες και νέες παραδόσεις.

Κάθε ταξίδι με παιδιά αποτελεί ένα κομμάτι του παζλ που σχηματίζει τη γενικότερη οπτική μας για τον κόσμο. Αντιλαμβανόμαστε πως δεν είμαστε μόνοι, ούτε μοναδικοί, αλλά μέρος μιας παγκόσμιας κοινότητας με πολυποίκιλες παραδόσεις και πολιτισμούς. Κάθε νέα συνάντηση, κάθε νέα γνωριμία, μας προσφέρει την ευκαιρία να μάθουμε και να κατανοήσουμε τον εαυτό μας και τον κόσμο γύρω μας.

Και αφετηρία του ταξιδιού δεν είναι άλλη από το σπίτι.
Με μία υδρόγειο και έναν άτλαντα. Υπάρχει μεγάλη ποικιλία σε βιβλία και αν θέλετε, βάλετε στα υπόψη και ένα πολύ ωραίο application, το Barefoot World Atlas App.
Δείτε εδώ την περιγραφή της εφαρμογής.

Η μουσική αποτελεί επίσης ένα ξεχωριστό …μεταφορικό μέσο! Υπάρχουν συγκεκριμένες συλλογές όπως αυτή της Putumayo World Music αλλά ότι μουσική έθνικ και κ αν ανακαλύψετε (από νανουρίσματα μέχρι χορευτικά τραγούδια) προσφέρεται για να ξετρυπώσετε λέξεις, μελωδίες και να έρθετε σε επαφή με διαφορετικούς πολιτισμούς.

Η πόλη περιμένει να την ανακαλύψετε

Μπορεί η γεωγραφία να ξεκινά με βασικά στοιχεία όπως τον πληθυσμό και τα γεωγραφικά χαρακτηριστικά ενός τόπου, αλλά εκτείνεται πολύ πέρα από αυτά. Είναι μια πόρτα που ανοίγει για να κατανοήσουμε τον φυσικό και κοινωνικό κόσμο στον οποίο ζούμε. Μέσω της γεωγραφίας εξοικειωνόμαστε και αποκτάμε αυτοπεποίθηση για να εξερευνήσουμε τον κόσμο χωρίς να εξαρτόμαστε αποκλειστικά από το GPS. Μαθαίνουμε να κινούμαστε στην πόλη μας και σε κάθε πόλη κάνοντας τον χάρτη εργαλείο ελευθερίας που μας επιτρέπει να ανακαλύψουμε νέους προορισμούς.

Ταξιδεύοντας με αυτοκίνητο

Όλα τα ταξίδια χρειάζονται καλή οργάνωση. Εκτός από τον έγκαιρο προγραμματισμό για το πού θα μείνετε, τι θα πάρετε μαζί και τι θα δείτε, θα χρειαστεί να προετοιμαστείτε και για τη διαδρομή. Για τις ώρες που θα είστε στο αυτοκίνητο. Ετοιμάστε playist με τραγούδια που αρέσουν στα παιδιά αλλά και σε εσάς. Δεν χρειάζεται να ακούτε για ώρα το «χαρωπά τα δυο μου χέρια τα χτυπώ» αλλά ούτε τέρμα ροκ! Η μουσική επηρεάζει τη διάθεση οπότε αποφύγετε εκνευρισμούς και εντάσεις.
Ηχητικά παραμύθια αποτελούν πάντα μια ωραία λύση. Να κάποιες ενδεικτικές προτάσεις:

Ταξίδι με αεροπλάνο

Υπολογίστε τον χρόνο που θα είστε στον αέρα κ πάρτε μαζί σας βιβλία με δραστηριότητες, αυτοκόλλητα, ηχητικά βιβλία, μπλοκ κ μπογιές για ζωγραφική, ακόμα κ ένα παζλ ή τουβλάκια για κατασκευές ή κάρτες ή ένα ταξιδιωτικό επιτραπέζιο.

Ταξιδιωτικοί οδηγοί

Εκτός από τους συνηθισμένους τουριστικούς οδηγούς που περιέχουν λίστες με αξιοθέατα και πληροφορίες για κάθε πόλη, υπάρχουν και βιβλία που προσφέρουν μοναδικές εμπειρίες ταξιδιού μέσα από την πλοκή της ιστορίας τους. Έτσι διαβάζοντας μπορούμε να οδηγηθούμε σε μέρη που υπάρχουν στον πραγματικό κόσμο, αλλά και σε μέρη φανταστικά.
Ακόμα και όταν οι προορισμοί είναι φανταστικοί, οι αναγνώστες μπαίνουν στη διαδικασία να βάλουν στη θέση των ηρώων τον εαυτό τους και να δούν μαζί τους τις επιλογές που υπάρχουν στον κόσμο γύρω μας.

Διαβάστε εδώ ένα άρθρο του Taλκ για τη σειρά βιβλίων «Κατάσκοποι της Γεωγραφίας»

Πάρτε μια γεύση και από άλλους …προορισμούς:

Από αυτή την περιπλάνηση στον κόσμο δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε το «Βρισκόμαστε εδώ» του Oliver Jeffers. Ένα βιβλίο που έγραψε και εικονογράφησε λίγο πριν έρθει στον κόσμο ο γιος του .

«Καλωσόρισες σ’ αυτόν τον πλανήτη. Τον ονομάζουμε Γη. Ο κόσμος που ζούμε είναι ένας τόπος θαυμαστός, ειδικά αν έχεις μόλις βρεθεί σ’ αυτόν. Φαντάζομαι πως θα ’χεις ένα σωρό απορίες στο μυαλουδάκι σου, γι’ αυτό έλα να εξερευνήσουμε από τι είναι φτιαγμένος ο πλανήτης μας και πώς ζούμε σε αυτόν. Από τη στεριά και τον ουρανό, στους ανθρώπους και τον χρόνο, οι σημειώσεις αυτές μπορεί να αποτελέσουν τον οδηγό και την αρχή του ταξιδιού σου στη Γη». (από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Ταξίδια μέσα από τη μεγάλη οθόνη

Αν θέλουμε να εξερευνήσουμε τον κόσμο μέσα από τη μαγεία της μεγάλης οθόνης, οι ταινίες αποτελούν «όχημα» που οδηγεί σε απίθανες περιπέτειες σε διάφορα μέρη του κόσμου. Κάθε ταινία δημιουργεί ένα νέο περιβάλλον και μας επιτρέπει να ζήσουμε την εμπειρία του κάθε τόπου μέσα από τα μάτια των χαρακτήρων της. Ενδεικτικά στην ταινία “Ρατατούι” περπατάμε στους δρόμους του Παρισιού παρακολουθώντας έναν ποντικό που ονειρεύεται να γίνει σεφ. Το “Coco” μας ταξιδεύει στη Μεξικάνικη κουλτούρα και το “Ρίο” μας μεταφέρει στην εξωτική Βραζιλία με τα φωτεινά χρώματα και τη ζωντάνια της Πορτογαλικής γλώσσας. Ο Πάντινγκτον ταξιδεύει από τα βάθη της ζούγκλας του σκοτεινού Περού στο Λονδίνο. Και «ο γύρος του κόσμου σε 80 μέρες» είναι μια κλασική περιπέτεια του Ι. Βερν που εστιάζει στο θέμα του ταξιδιού. (στο Ertflix υπάρχει σειρά με λίγα επεισόδια βασισμένη σε αυτό το κλασικό έργο)

Το “Βερολίνο γεια” του W.Herrndorf (εκδ. Κριτική) είναι άλλο ένα βιβλίο που μεταφέρθηκε στο σινεμά από τον Φατιχ Ακίν. Πρόκειται για ένα συναρπαστικό road trip γεμάτο ανατροπές και ανακαλύψεις, για έφηβους αναγνώστες και θεατές.

Απολαύστε τη διαδρομή

Η χαρά του ταξιδιού δεν πρέπει να περιορίζεται μόνο στα μακρινά ταξίδια ή τις διακοπές. Ακόμα και μικρές εκδρομές ή ένας απλός περίπατος στην πόλη προσφέρουν πολλά.
Ένας περίπατος στην πόλη, μπορεί να μας οδηγήσει
στο να ανακαλύψουμε κρυμμένα μονοπάτια, να επισκεφτούμε μνημεία και αξιοθέατα που μέχρι σήμερα μπορεί και να μην είχαμε προσέξει!

Κάθε ταξίδι, ακόμα και το πιο μικρό, μας δίνει τη δυνατότητα να ανακαλύψουμε νέα μέρη, να γνωρίσουμε νέους ανθρώπους και να ζήσουμε νέες εμπειρίες. Ακόμα και οι απλές διαδρομές μπορούν να χαρίσουν την αίσθηση της ανεμελιάς και της χαράς και οι αναμνήσεις από κάθε ταξίδι, ακόμα και από το πιο μικρό μας συντροφεύουν στη ζωή και μας εμπνέουν να συνεχίσουμε να εξερευνούμε τον κόσμο γύρω μας.

Παναγιώτα Στρίκου

Ακολουθήστε το Μαμάδες με Ρούμι στο Spotify

Leave a Reply