Τι λέτε; Πάμε να γίνουμε κατάσκοποι της Γεωγραφίας;

κατάσκοποι της γεωγραφίαςΑπό την εμπειρία μου ως μαθήτριας και ως μαμάς, έχω διαπιστώσει ότι -παραδόξως- η Γεωγραφία αποτελεί ένα από τα πιο… μισητά σχολικά μαθήματα. Αναλογιζόμενη το γιατί, καταλήγω πως φταίει ξεκάθαρα ο τρόπος με τον οποίο διδάσκεται στα σχολεία. Θεωρητικά, η Γεωγραφία θα έπρεπε να είναι αγαπητή: Κρύβει τόσα άγνωστα μέρη να ανακαλύψεις, τόσες παράξενες πληροφορίες να μάθεις, εμπεριέχει τόση ουσιαστική γνώση για τη χώρα μας, την ήπειρό μας και τον κόσμο ολάκερο, που ένα φιλοπερίεργο ον όπως ο άνθρωπος θα έπρεπε να τη λατρεύει! Μα τα κακογραμμένα βιβλία, σε συνδυασμό με την παπαγαλία, που ζει και βασιλεύει μέσα στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, και την έλλειψη καινοτόμων μεθόδων διδασκαλίας, έχουν οδηγήσει στον στιγματισμό του μαθήματος και στην… παραγωγή εντελώς αγεωγράφητων μαθητών και -εν συνεχεία- ενηλίκων. Πόσο κρίμα! Ευτυχώς, το κενό στην εκπαίδευση έρχεται να καλυφθεί από πολλά ενδιαφέροντα εξωσχολικά βιβλία, λογοτεχνίας, γνώσεων και συνδυασμού αυτών, που παρουσιάζουν τη Γεωγραφία με τρόπο δημιουργικό και ελκυστικό. Σήμερα, θέλω να σας μιλήσω για μια νέα σειρά των Εκδόσεων Διόπτρα, που ονομάζεται “Οι κατάσκοποι της Γεωγραφίας”.

Προς το παρόν, έχουν κυκλοφορήσει δυο τίτλοι: Ένας σαμουράι, ένα σπαθί και το κεράσι της ζωής, από την Τζένη Κουτσοδημητροπούλου και Μήνυμα στο Μανχάταν, από τη Μαρία Ρουσάκη. Οι δυο καταξιωμένες συγγραφείς, με την αρωγή της εικονογράφου Λίλας Καλογερή, μας ταξιδεύουν στην Ιαπωνία και στις ΗΠΑ αντίστοιχα και φροντίζουν τόσο για τη διασκέδαση όσο και για την… επιμόρφωσή μας. Απευθύνονται σε παιδιά άνω των 8 ετών, δηλαδή από την ηλικία που ξεκινούν να διδάσκονται Γεωγραφία στο σχολείο. Στον πυρήνα τους βρίσκεται κάτι που “μιλάει στη γλώσσα” των νεαρών αναγνωστών: Μια εφαρμογή, ονόματι Πορτολάνος. Πάμε να δούμε αναλυτικά!

Οι κατάσκοποι της Γεωγραφίας: Ένας σαμουράι, ένα σπαθί και το κεράσι της ζωής

κατάσκοποι της γεωγραφίας

Στο βιβλίο της Τζένης Κουτσοδημητροπούλου πρωταγωνιστεί η Μίκα ή… Ζέλντα, όπως είναι το ψευδώνυμό της στη γεωγραφική εφαρμογή που χρησιμοποιεί και της έχει επιτρέψει να γίνει κατάσκοπος της Γεωγραφίας, την οποία οδηγεί από την Ελλάδα στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου μια ευτυχής συγκυρία. Από τις πρώτες κιόλας σελίδες, η συγγραφέας εντάσσει ομαλά μέσα στην αφήγησή της ένα σωρό γεωγραφικές και πολιτισμικές πληροφορίες για την Ιαπωνία: κήποι, κερασιές, μεγαλουπόλεις, ηφαίστεια, σούσι, σασίμι, βεντάλιες, χαϊκού, μάνγκα, οριγκάμι, δάπεδα που κελαηδούν, πράσινα βιβλία, ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, σαμουράι, τσάι και πολλά ακόμα που δεν θα σας αποκαλύψω. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι η πρωταγωνίστρια και οι φίλοι της μπλέκουν σε μια απίστευτη περιπέτεια, με πολύ μυστήριο, αναζητώντας ένα… σπαθί και καταφέρνουν να λύσουν τον γρίφο χάρη στο κοφτερό τους μυαλό και, βέβαια, χάρη στις νέες τεχνολογίες και τη mobile app Πορτολάνος.

Οι κατάσκοποι της Γεωγραφίας: Μήνυμα στο Μανχάταν

Το βιβλίο της Μαρίας Ρουσάκη μάς συστήνει τον Πίτερ, ένα σχεδόν “αόρατο” αγόρι ελληνοαμερικανικής καταγωγής, που ζει στη Νέα Υόρκη. Η μοναξιά του τον οδηγεί να κατεβάσει την περίφημη εφαρμογή Πορτολάνος και να γίνει κι αυτός κατάσκοπος της Γεωγραφίας, εξερευνώντας με το κινητό του κάθε αξιοπερίεργο μέρος στον πλανήτη και βέβαια στις ΗΠΑ: Γκραν Κάνυον, Καταρράκτες του Νιαγάρα, όρος Ράσμορ! Το γεγονός ότι αισθάνεται μοναξιά και ότι αυτοί που θεωρούσε φίλους του τον αγνοούν και τον κοροϊδεύουν, τον οδηγεί όλο και περισσότερο σε διαδικτυακές γεωγραφικές αναζητήσεις. Και κάπως έτσι, μαθαίνει για το χειρόγραφο Βόινιτς, στη Βιβλιοθήκη Μόργκαν, γραμμένο σε μια γλώσσα πιθανόν εξωγήινη, που κανείς δεν έχει καταφέρει ως τώρα να αποκρυπτογραφήσει. Ο Πίτερ γνωρίζει τη Σαμάνθα, επίσης κατάσκοπο της Γεωγραφίας, και μαζί ξεκινούν μια περιπέτεια στο αχανές Μεγάλο Μήλο, τρώγοντας χοτ ντογκ και καπκέικς, εξετάζοντας λουλούδια, κάνοντας βόλτες υπό βροχή και μαθαίνοντας, εκτός από το ποιος ζωγραφίζει λουλούδια στους τοίχους της μεγαλούπολης, πόσο σημαντική είναι η ουσιαστική επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων.

Πέραν των γεωγραφικών γνώσεων, αυτό που λάτρεψα και στα δυο βιβλία είναι η πλοκή τους, το στόρι τους, που συχνά μου λείπει από τα βιβλία που διαβάζω. Και οι δυο συγγραφείς κατάφεραν να εντάξουν τις πληροφορίες που ήθελαν να μεταδώσουν στους μικρούς αναγνώστες τόσο ομαλά μέσα στην αφήγησή τους, που δεν υπάρχει περίπτωση κάποιο παιδί να απορρίψει τα μυθιστορήματα ως διδακτικά. Τουναντίον, είναι δυο αστυνομικές περιπέτειες με πρωταγωνιστές παιδιά σαν τα δικά μας, παιδιά του 21ου αιώνα, που καταφέρνουν και χρησιμοποιούν τις νέες τεχνολογίες προς όφελός τους, προς γνώση, διασκέδαση και… επίλυση παράξενων μυστηρίων.

Εκδόσεις Διόπτρα, μήπως μετά την έκδοση και των επόμενων τόμων της σειράς (με συγγραφείς τις Λίνα Μουσιώνη και Μάγια Δεληβοριά), θέλετε να φτιάξετε και την εφαρμογή Πορτολάνος; Έστω σε ελληνικό -αρχικά- επίπεδο! Φανταστείτε όλα τα προεφηβάκια και τα εφηβάκια να αναζητούν λύσεις στα μυστήρια που σίγουρα κρύβουν οι πόλεις και τα χωριά μας! Να χώνονται σε βιβλιοθήκες και να συνομιλούν με ντόπιους γνώστες; Να συνδυάζουν στοιχεία και να σχεδιάζουν σχέδια δράσης! Να κρατούν σημειώσεις και να βρίσκουν απαντήσεις! Και τελικά, με τη βοήθεια έμπειρων συγγραφέων, να γράφουν τόμους και τόμους Κατασκόπων της Γεωγραφίας; Μια ιδέα έριξα. Αν πάντως την κατοχυρώσετε, θέλω ποσοστά 🙂

Τα βιβλία της σειράς Οι κατάσκοποι της Γεωγραφίας κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Διόπτρα.

Leave a Reply