Τα παιδικά πάρτι φαινομενικά είναι η πιο ανώδυνη δραστηριότητα στην οποία θα μπορούσε κανείς να δει το παιδί του να συμμετέχει. Παράλληλα, όμως, είναι και μια βασική διαδικασία κοινωνικοποίησης, και ειδικά σε σχέση με το φαγητό, μπορεί να εμπεριέχει και απρόβλεπτα στοιχεία, όπως η «εισαγωγή» νέων φαγητών στο μυαλό και τη δίαιτα του παιδιού μας. Αν λοιπόν τη γιορτή την οργανώσουμε σπίτι υπάρχουν πολλές ωραίες, υγιεινές και οικονομικές συνταγές που μπορούμε να επιλέξουμε για τους μικρούς καλεσμένους μας. Αλλά και για εμάς, αν θέλουμε ένα νόστιμο σνακ!
ΑΛΜΥΡΑ ΜΠΙΣΚΟΤΑ ΜΕ ΓΡΑΒΙΕΡΑ ΚΑΙ ΣΟΥΣΑΜΙ
Για 14 τεμάχια
- 3 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κουταλιά ζάχαρη
- 1 κούπα γιαούρτι
- 2 κουταλιές μπέικιν πάουντερ
- 1/2 κουταλάκι μαγειρική σόδα
- 1 κουταλάκι αλάτι
- 1 κουταλάκι φρεσκο-χοντροτριμμένο πιπέρι
- 2 κουταλιές σουσάμι
- 8 κουταλιές βούτυρο
- 1 κούπα τριμμένη γραβιέρα
- Λίγο γάλα
Σε ένα μπολ τοποθετούμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα, τη ζάχαρη και το αλάτι και τα ανακατεύουμε. Τώρα προσθέτουμε το βούτυρο, το τυρί και το πιπέρι. Τα ανακατεύουμε ελαφρά να γίνουν μια μάζα και τα βάζουμε στο ψυγείο για μισή ώρα. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Απλώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε ένα ρηχό ταψί. Βγάζουμε το μείγμα από το ψυγείο και προσθέτουμε στο μπολ το γιαούρτι. Ανακατεύουμε ελαφρά μέχρι να έχουμε σημάδια ζύμης. Μην ανησυχείτε που δεν θα θυμίζει κανονική ζύμη. Μεταφέρουμε το μείγμα στον πάγκο της κουζίνας και με τον πλάστη ανοίγουμε το ζυμάρι σε πάχος 2 1/2 εκατοστών. Το κόβουμε σε 14 κομμάτια και τα τοποθετούμε πάνω στο χαρτί αφήνοντας χώρο ανάμεσά τους. Με ένα πινέλο τα αλείφουμε ελαφρά με λίγο γάλα και τα πασπαλίζουμε με το σουσάμι. Τα ψήνουμε για 15 λεπτά περίπου. Τα αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρά πάνω σε μια σχάρα και τα σερβίρουμε ζεστά.
ΚΡΑΚΕΡΑΚΙΑ ΤΥΡΙΟΥ
Για 25 με 30 τεμάχια
- 250 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη
- 500 γρ. τριμμένη γραβιέρα
- 1/2 κουταλάκι αλάτι
- 2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- Πιπέρι
- 2 κούπες έτοιμο cereal ρυζιού
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160 βαθμούς. Σε ένα μπολ τοποθετούμε το βούτυρο και το τυρί και προσθέτουμε το αλάτι και το πιπέρι. Σιγά σιγά προσθέτουμε το αλεύρι και το cereal και με τα δάχτυλά μας τα αναμειγνύουμε. Σχηματίζουμε μικρά μπαλάκια και τα τοποθετούμε σε ένα ρηχό αντικολλητικό ταψί, ή σε λαδόκολλα. Με ένα πιρούνι, το οποίο βρέχουμε ελαφρά, ισιώνουμε την επιφάνεια της ζύμης για να πάρει επίπεδο κυλινδρικό σχήμα. Τα βάζουμε στον φούρνο και τα ψήνουμε για 12 λεπτά, ή έως τη στιγμή που θα έχουν πάρει πολύ καλό χρώμα. Τα αφήνουμε να κρυώσουν πάνω σε σχάρα και στη συνέχεια τα σερβίρουμε.
ΤΗΓΑΝΗΤΟ ΜΑΝΟΥΡΙ ΣΕ ΦΥΛΛΟ ΜΕ ΜΗΛΟ
Για 2 τεμάχια
- 500 γραμμάρια μανούρι, ή αν θέλουμε φέτα
- 1/2 μήλο καθαρισμένο
- 2+1 κουταλάκι μαύρη ζάχαρη
- 1 φύλλο κρούστας
- 2+1 κουταλιές βούτυρο λιωμένο ή μαργαρίνη
- 2 κουταλάκια μέλι
Κόβουμε το μανούρι σε μακρόστενα κομμάτια. Κάνουμε το ίδιο με το μήλο. Σε ένα μικρό μπολ τα αναμειγνύουμε και προσθέτουμε μία κουταλιά ζάχαρη. Στον πάγκο της κουζίνας απλώνουμε το φύλλο και το κόβουμε στη μέση. Απλώνουμε 1 κουταλάκι ζάχαρη στο κάθε κομμάτι. Αλείφουμε τα φύλλα με λίγο βούτυρο. Προσθέτουμε στην άκρη του κάθε φύλλου τη μισή γέμιση και τα τυλίγουμε σε σχήμα φλογέρας,, γυρίζοντας τις άκρες για να σφραγίσει η γέμιση. Τα αλείφουμε και εξωτερικά με λίγο βούτυρο. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς. Σε ένα τηγάνι βάζουμε μια κουταλιά βούτυρο και μόλις ζεσταθεί βάζουμε τις «φλογέρες» με τη ραφή προς τα κάτω και τις σοτάρουμε για 2 λεπτά. Τις γυρίζουμε και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 1 λεπτό. Τις βάζουμε σε ένα στεγνό ταψάκι και τις ψήνουμε στον ζεστό φούρνο για δέκα λεπτά. Τις βγάζουμε από τον φούρνο, τις κόβουμε στη μέση και τις μεταφέρουμε στα δύο πιάτα. Περιχύνουμε με το μέλι και σερβίρουμε.
ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ «ΠΟΠ ΚΟΡΝ»
Για 20 τεμάχια
- 2 καθαρισμένα φιλέτα κοτόπουλο
- 1 αυγό χτυπημένο
- 1 κούπα αλεύρι
- 1 κουταλάκι αλάτι
- Πιπέρι
- 1/2 κουταλάκι πάπρικα
- 1/2 κουταλάκι ρίγανη
- 1/2 κουταλάκι θυμάρι
- 1/2 κουταλάκι κύμινο
- Λάδι για τηγάνισμα
Κόβουμε το κοτόπουλο σε 20 τεμάχια. Περνάμε το αλεύρι από τη σήτα μέσα σε μπολ και προσθέτουμε τα μυρωδικά και τα μπαχαρικά. Ανακατεύουμε καλά. Ένα ένα βουτάμε τα κομμάτια του κοτόπουλου μέσα στο αυγό και, στη συνέχεια, το περνάμε από το μείγμα με το αλεύρι. Στο μεταξύ έχουμε προθερμάνει το λάδι σε βαθύ τηγάνι. Βάζουμε προσεκτικά το κοτόπουλο στο καυτό λάδι και το τηγανίζουμε μέχρι να πάρει ρόδινο χρώμα. Το στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας και το σερβίρουμε.