ΕΝΑ ΤΡΕΛΟ ΤΡΕΛΟ ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ: ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗ ΡΑΝΙΑ ΜΠΟΥΜΠΟΥΡΗ

Με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου «Ένα τρελό τρελό αγρόκτημα», από τις Εκδόσεις Ψυχογιός, το Τaλκ «ανέκρινε» τη συγγραφέα του, Ράνια Μπουμπουρή. 

Μετά την «Τρελή τρελή Αλφαβήτα» και το «Τρελό τρελό Αριθμητάρι», ήρθε το «Τρελό τρελό Αγρόκτημα». Πώς επιλέξατε αυτό το θέμα για να συνεχίσετε την επιτυχημένη σειρά μουσικών βιβλίων σας; Το θέμα το επέλεξα σε κάποιες πασχαλινές διακοπές στις Σέρρες, όταν κάναμε βόλτα στο χωριό του άντρα μου με τις κόρες μας, περίπου 5 και 7 ετών τότε. Είδαμε σε μια αυλή μια γαλοπούλα και τα κορίτσια δεν μπορούσαν να καταλάβουν τι πουλί είναι. «Παράξενος κόκορας; Σκούρο παγόνι;» Ακούσαμε διάφορα τέτοια. Και μόλις πήγαμε να τους πούμε «γαλοπούλα», βγήκε η γυναίκα από το σπίτι της και μας λέει: «Τον κούρκο κοιτάτε;» Ε, τότε, όχι μόνο αποφάσισα να γράψω μια συλλογή για τα ζώα του αγροκτήματος, αλλά να φροντίσω ώστε, με κάθε ποίημα, τα παιδιά να μαθαίνουν και όσο το δυνατόν περισσότερες λέξεις σε σχέση με το κάθε ζώο.

Τα σημερινά παιδιά της πόλης έχουν όλο και λιγότερη επαφή με τη φύση και τα ζώα. Μπορεί ένα βιβλίο να καλύψει αυτό το κενό; Όχι, δεν γίνεται. Το βιβλίο όμως θα τους ξυπνήσει το ενδιαφέρον για να καλύψουν αυτό το κενό.   

Τι ξεχωριστό έχει το βιβλίο σας σε σχέση με τα δεκάδες βιβλία για τα ζώα της φάρμας που κυκλοφορούν; Έχουμε ένα ποίημα-τραγούδι για καθένα από δεκατρία διαφορετικά ζώα και πουλιά του αγροκτήματος, όπου παρουσιάζουμε τα γνωρίσματά τους, την προσφορά τους στους ανθρώπους και ιστορικά ή μυθολογικά στοιχεία γι’ αυτά – λόγου χάρη, ο σκύλος λέει ότι ο πιο γνωστός πρόγονός του ήταν ο σκύλος του Οδυσσέα: «Άργος τ’ όνομά του, αν και δεν αργούσε/ είκοσι χρόνια τον Δυσσέα καρτερούσε». Ή η κατσίκα: «Το γάλα της Αμάλθειας έθρεψε στην Κρήτη/ τον Δία, τον Ολύμπιο κυβερνήτη». Και, στο τέλος, ένα ποίημα-τραγούδι για όλα τα ζώα μαζί. Η μελοποίηση του Αλκιβιάδη Κωνσταντόπουλου είναι εκπληκτική: όλα τα τραγούδια είναι διαφορετικά μεταξύ τους, ενώ σε καθένα από αυτά πρωταγωνιστεί διαφορετικό μουσικό όργανο, το οποίο υπάρχει και στην εικονογράφηση της Νίκης Λεωνίδου, που είναι πλούσια και ρεαλιστική. Τα τραγούδια τα ερμηνεύουν εξαιρετικοί καλλιτέχνες, οι οποίοι βελάζουν, γκαρίζουν, νιαουρίζουν, κακαρίζουν κ.λπ. κ.λπ. για χάρη των παιδιών.

210

Αφιερώνετε το βιβλίο σε όλα τα παιδιά, με την ευχή να ανακαλύψουν σύντομα στη ζωή τους την αξία και τη χαρά της συνεργασίας. Πώς εμείς οι γονείς μπορούμε να τα βοηθήσουμε ώστε να συνεργάζονται ευκολότερα; Είναι κάτι που οι δικές μας γενιές δεν διδάχτηκαν, οπότε κι εμείς θα πρέπει να καταβάλλουμε συνεχή προσπάθεια για να το εφαρμόσουμε οι ίδιοι, πρώτα, κι ύστερα να το περάσουμε στα παιδιά: να μάθουμε να προτάσσουμε το «εμείς» από το «εγώ».

Για τρίτη φορά, συνεργάζεστε με τον Άνθρωπο-Ορχήστρα, Αλκιβιάδη Κωνσταντόπουλο. Πώς δουλεύετε μαζί; Γράφετε το κείμενο και εκ των υστέρων το μελοποιεί, βασίζετε τους στίχους σας σε έτοιμες μελωδίες του ή γράφετε και μελοποιείτε μαζί, εργαζόμενοι παράλληλα; Αναλόγως, κάθε φορά. Στην «Τρελή τρελή ΑΒ», του είχα στείλει τα 25 ποιήματα κι εκείνος τα μελοποίησε όλα μαζί. Στο «Τρελό τρελό Αριθμητάρι», κάθε ποίημα που έγραφα του το έστελνα, κι εκείνος τα μελοποίησε σταδιακά. Στο «Αγρόκτημα», είχα γράψει στην αρχή τρία ποιήματα, σωστά σε μέτρο, ρυθμό και περιεχόμενο, αλλά ένιωθα ότι τους έλειπε το «σπίρτο». Του τα έστειλα για δείγμα και μου είπε: «Καλά είναι, αλλά εσύ μπορείς καλύτερα». Οπότε τα άφησα στην άκρη, κι ύστερα έγραψα τα 14 ποιήματα της συλλογής που κυκλοφορεί, μαζί με την αφήγηση στην αρχή και στο τέλος. Είδε το κείμενο σε τελική μορφή και προχώρησε. Επίσης, έχουμε κι ένα ακυκλοφόρητο παιδικό τραγούδι, όπου ο Αλκιβιάδης μού έστειλε τη μελωδία κι εγώ την έντυσα με μια ιστορία. Είναι μια συνεργασία σε εξέλιξη…

Ποιοι είναι οι καλλιτέχνες που ερμηνεύουν τα τραγούδια αυτού του CD;Κατά αλφαβητική σειρά, οι Βασιλική Ανδρίτσου (κατσίκα), Σοφία Βογιατζάκη (γαλοπούλα), Πυγμαλίων Δαδακαρίδης (γουρούνι), Ευσταθία (κότα), Κρατερός Κατσούλης (γάιδαρος), Idra Kayne (πρόβατο), Χρήστος Λούλης (άλογο), Φωτεινή Μπαξεβάνη (αγελάδα, αλλά κάνει και την αφήγηση), Γεωργία Νταγάκη (χήνα), Άννα Παναγιωτοπούλου (πάπια), Δήμητρα Παπαδοπούλου (κουνέλι), Μάρθα Φριντζήλα (γάτα). Τους ευχαριστούμε πολύ!

Να περιμένουμε κι άλλη… τρελή συνέχεια ή αυτός ο κύκλος έκλεισε με το Αγρόκτημα; Ο κύκλος δεν έχει κλείσει, έχουμε πολλά πράγματα ακόμα να μοιραστούμε με τα παιδιά. Αυτό όμως που μπορώ να πω με σιγουριά είναι ότι η τρελή σειρά μας δεν θα συνεχιστεί απλώς και μόνο για να συνεχιστεί. Θα συνεχιστεί εάν έχουμε να προσφέρουμε στα παιδιά κάτι ουσιαστικό, πρωτότυπο, κεφάτο και δροσερό.

9786180112016_hd

Leave a Reply