ΤΟ ΣΚΙΑΧΤΡΟ Ο ΠΑΡΔΑΛΟΣ ΚΙ Ο ΣΠΟΡΟΣ Ο ΠΑΛΙΟΣ

Το σκιάχτρο ο Παρδαλός κι ο σπόρος ο παλιόςΑπό τις Εκδόσεις Πατάκη κυκλοφορεί το νέο βιβλίο του Βαγγέλη Ηλιόπουλου Το σκιάχτρο ο Παρδαλός κι ο σπόρος ο παλιόςτο 7ο βιβλίο της πετυχημένης σειράς ΟΙΚΟλογήματα, με δραστηριότητες της Βασιλικής Νίκα και εικονογράφηση της Βίλλυς Καραμπατζιά. Η μακροβιότερη σειρά βιβλίων για παιδιά με οικολογικά θέματα, μπαίνει στον δέκατο χρόνο, έχοντας θίξει θέματα όπως τα καμένα δάση, η μόλυνση των θαλασσών, το φαινόμενο του θερμοκηπίου, το πρόβλημα της διαχείρισης των σκουπιδιών, το θέμα της αξιοποίησης των εναλλακτικών πηγών ενέργειας, η μόλυνση της ατμόσφαιρας κ.ά. Η σειρά, που απευθύνεται σε παιδιά 5-10 ετών, έχει αποσπάσει διακρίσεις και έχει μεταφραστεί στα τουρκικά.

– Τέρµα οι σπόροι οι παλιοί. Ήρθαν νέοι πιο γεροί.

– Ναι, αλλά είναι πιο νόστιµοι; Είναι πιο υγιεινοί; Είναι πιο θρεπτικοί;

Αυτά ρώτησαν τα παιδιά όταν έµαθαν ότι δεν µπορούν να φυτεύουν πλέον παλιούς σπόρους, αλλά µόνο σπόρους του εργαστηρίου. Έτρεξαν να το πουν στο σκιάχτρο τον Παρδαλό, που πάντα φύτευε σπόρους απ’ τους παππούδες των παππούδων. Κι εκείνο κατάλαβε ότι οι παλιοί σπόροι κινδυνεύουν κι αποφάσισε να βοηθήσει τα παιδιά να τους προστατεύσουν. Είχε σχέδιο. Ζήτησε από τα παιδιά να του φέρουν πουκάµισα µε µεγάλες τσέπες και κάλεσε βοηθούς του τα πουλιά. Οι σπόροι οι παλιοί έπρεπε να σωθούν.

Στο νέο βιβλίο προσεγγίζεται μέσα από το παραμύθι η διατήρηση των παλαιών σπόρων που δεν είναι μεταλλαγμένοι ή αλλιώς γενετικά τροποποιημένοι. Το σκιάχτρο ο Παρδαλός κι ο σπόρος ο παλιός μιλάει για το μεγάλο ταξίδι των σπόρων, τη σωστή διατροφή και το πώς αυτή συνδέεται με τις εποχές και τον κύκλο του χρόνου, για τις θρεπτικές και φαρμακευτικές ιδιότητες των φυτών και για το πώς μπορεί ο άνθρωπος να ζήσει καλύτερα σε αρμονία με τη φύση.

Εκτός από το παραμύθι, υπάρχουν και δραστηριότητες παιδαγωγικά σχεδιασμένες από τη Βασιλική Νίκα. Παραμύθι και δραστηριότητες αλληλοσυμπληρώνονται και καλύπτουν σφαιρικά κάθε περιβαλλοντικό θέμα, με αποτέλεσμα ούτε το παραμύθι να «βαραίνει» από τις πολλές πληροφορίες ούτε και οι δραστηριότητες να θυμίζουν σχολικό βιβλίο δραστηριοτήτων. Αντίθετα, μιλώντας στον νου και στην ψυχή, ευαισθητοποιούν τον μικρό αναγνώστη ώστε να μην αδιαφορεί αλλά να ενημερωθεί και να αναλάβει δράση.

Η σειρά παραμυθιών του Βαγγέλη Ηλιόπουλου από τις Εκδόσεις Πατάκη με γενικό τίτλο ΟΙΚΟλογήματα έχει ακριβώς αυτόν τον στόχο. Να ενημερώσει, να συγκινήσει, να κινητοποιήσει τους μικρούς αναγνώστες σχετικά με τα μεγάλα θέματα του περιβάλλοντος. Έτσι οι αυριανοί πολίτες θα έχουν οικολογική συνείδηση, έτοιμοι να αναλάβουν δράση για να προστατεύσουν το μέλλον του πλανήτη, το δικό τους και των παιδιών τους!

OIKOloghmata_0

Στην ίδια σειρά κυκλοφορούν:

  • Ο Κότσυφας απαιτεί το δάσος να σωθεί
  • Η Μεσόγειος είμαι εγώ και δεν είμαι πια εδώ
  • Παιδιά σε δράση! Η ώρα να σώσουμε τη Γη έχει φτάσει
  • Η Μικρή Γοργόνα πώς να ζήσει στο Σκουπιδονήσι;
  • Το Αστροπελέκι με την περιέργεια βρίσκει λύση για την Ενέργεια
  • Με το ποδήλατό μου αρχηγό τα αυτοκίνητα νικώ
  • Το μουσικό cd Οικολογήματα – Τραγούδια για το περιβάλλον και την οικολογίαού εκ μέρους του συμμετέχοντος.  

Leave a Reply