ΠΡΟΩΡΗ ΕΦΗΒΕΙΑ ΣΤΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ: ΣΥΝΔΕΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

πρόωρη εφηβείαΈνας υψηλός και αυξημένος εν σχέσει με το παρελθόν αριθμός κοριτσιών παρουσιάζει πρόωρη εφηβεία στη διάρκεια της Covid-19, ανέφεραν Γερμανοί επιστήμονες. Πιο συγκεκριμένα, ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βόνης, οι οποίοι έκαναν τη σχετική ανακοίνωση σε συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Παιδιατρικής Ενδοκρινολογίας, ανέφεραν ότι ο αριθμός των κοριτσιών με πρόωρη εφηβεία ήταν σταθερός μεταξύ 2015-2019, αλλά υπερδιπλασιάστηκε το 2020 και αυξήθηκε περαιτέρω το 2021. Οι λόγοι δεν είναι ακόμα σαφείς, αλλά πιθανώς σχετίζονται με το αυξημένο πανδημικό στρες. Παρόμοια τάση έχει καταγραφεί από επιστήμονες και σε άλλες χώρες, όπως ΗΠΑ, Ιταλία και Τουρκία.

Η πρόωρη εφηβεία εμφανιζόταν προ πανδημίας σε 1 στα 5.000 παιδιά. Είναι δε πολύ πιο συχνή στα κορίτσια από ό,τι στα αγόρια, σε αναλογία 10 προς 1, ενώ συνδέεται με μικρότερο ύψος και αυξημένη πιθανότητα για διάφορα προβλήματα υγείας αργότερα στη ζωή, όπως καρδιαγγειακή νόσο, διαβήτη τύπου 2, μερικούς καρκίνους, άγχος (κυρίως στα αγόρια) και κατάθλιψη (στα κορίτσια).

Εκτός από τον αυξημένο αριθμό κοριτσιών που παρουσίασαν πρόωρη εφηβεία εν μέσω πανδημίας, παρατηρήθηκε και μείωση της ηλικίας έναρξης της εφηβείας κατά σχεδόν ένα έτος. Προς διερεύνηση είναι οι παράγοντες που μπορεί να έχουν παίξει ρόλο: ο αυξημένος καθοριστικός χρόνος για τηλεόραση και τηλεκπαίδευση, η διατάραξη του κύκλου του ύπνου κ.ά. Μερικοί επιστήμονες ερευνούν κατά πόσο αιτία είναι ο ίδιος ο ιός για τη συχνότερη πρόωρη εφηβεία, κάτι που όμως δεν θεωρείται πολύ πιθανό. Οι ελπίζουν ότι η επιστροφή δια ζώσης στο σχολείο και στις εξωσχολικές δραστηριότητες θα επιβραδύνει εκ νέου τον ρυθμό αύξησης τέτοιων περιπτώσεων. Σε κάθε περίπτωση, ανεξαρτήτως πανδημίας, η ηλικία έναρξης της εφηβείας τείνει να μειωθεί διαχρονικά, κατά περίπου τρεις μήνες ανά δεκαετία, τα τελευταία 45 χρόνια.

Leave a Reply