ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΣΩΤΗΡΗΣ ΤΣΙΟΔΡΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΦΛΕΓΜΩΝΩΔΕΣ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΠΟΥ ΧΤΥΠΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΠΙΘΑΝΟΤΑΤΑ ΣΥΝΔΕΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

φλεγμονώδες σύνδρομοΑνάλυση για το φλεγμονώδες σύνδρομο που συνδέεται με τον κορονοϊό και εκδηλώνεται σε παιδιά έκαναν οι ειδικοί του Ευρωπαϊκού Κέντρου Νοσημάτων (ECDC). Στο σχετικό κείμενο κάνουν λόγο για 230 κρούσματα και θανάτους παιδιών στο Ηνωμένο Βασίλειο και στη Γαλλία. Ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, μετά από σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, αναφέρθηκε στο θέμα, αναφέροντας τόσο πως στον παιδικό πληθυσμό είναι χαμηλός ο κίνδυνος από την CoViD-19, όσο και ότι το ίδιο ισχύει και με το συγκεκριμένο σύνδρομο.

“Το περίεργο είναι πως κάποια παιδιά που εμφανίζουν αυτό το σύνδρομο έχουν θετικά αντισώματα στον ιό και όχι ενεργή νόσο”, ανέφερε ο καθηγητής και συμπλήρωσε πως “είναι δύσκολο να ξεδιαλύνει κανείς περί τίνος πρόκειται: Οφείλεται στη νόσο; Οφείλεται σε αντισώματα και στην ανοσία έναντι της νόσου;”

Τόνισε, ωστόσο, πως υπάρχει επαγρύπνηση στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ και εν γένει σε όσες χώρες υπάρχουν μεγάλοι αριθμοί κρουσμάτων του ιού. Σκοπός είναι να αναγνωριστεί το σύνδρομο γρήγορα και να δοθεί έγκαιρα η θεραπεία, η οποία υπάρχει, και να αποφευχθούν οι επιπλοκές:

Το φλεγμονώδες σύνδρομο δεν είναι Kawasaki

“Μοιάζει με μία νόσο, την οποία οι παιδίατροι γνωρίζουν πολύ καλά, τη νόσο Kawasaki”, επισήμανε ο κ. Τσιόδρας, διευκρινίζοντας πως αν και τη συγκρίνουν με αυτή, αλλά η συγκεκριμένη είναι πιο βαριά και πιο απειλητική για την υγεία, ακόμα και για τη ζωή, του παιδιού. Οι γιατροί δεν έχουν καταλήξει ακόμα με απόλυτη βεβαιότητα στο εάν υπάρχει σχέση μεταξύ της νόσου και του κορονοϊού, αλλά η μεγαλύτερη πιθανότητα είναι πως πράγματι συνδέονται.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, σε πρόσφατη μελέτη από την Ιταλία αναφέρεται πως στην περιοχή του Μπέργκαμο έχουν παρουσιαστεί πολλά τέτοια περιστατικά: “Στην Ελλάδα, δεν έχουμε δει ένα τέτοιο σύνδρομο που να οφείλεται στον ιό και να εξελίσσεται έτσι. Θεωρώ πως είναι φυσιολογικό και αναμενόμενο να δούμε τέτοιες σπάνιες επιπλοκές της νόσου και για αυτό χρειάζεται προσοχή και επαγρύπνηση”, σχολίασε ο κ. Τσιόδρας για να συμπληρώσει ότι “Δεν μας ανησυχεί ως τα γενικά μας συμπεράσματα για τα παιδιά, αλλά δεν εφησυχάζουμε. Δεν είναι σαφής η σχέση με τον κορονοϊό, αλλά πιθανή. Είναι λίγα ακόμα τα δεδομένα για να τοποθετηθούμε με σαφήνεια”.

Τι είπε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Νοσημάτων για το μυστηριώδες φλεγμονώδες σύνδρομο

Στη σημερινή ανάλυση κινδύνου για το σύνδρομο, οι επιστήμονες του ECDC τονίζουν πως αρκετές χώρες που επλήγησαν από την πανδημία ανέφεραν πρόσφατα περιπτώσεις παιδιών που νοσηλεύτηκαν λόγω ενός σπάνιου παιδιατρικού φλεγμονώδους συνδρόμου πολλαπλών συστημάτων (PIMS). Η ασθένεια μοιάζει να είναι ένας συνδυασμός της νόσου Kawasaki και ενός συνδρόμου τοξικού σοκ. Χαρακτηρίζονται, μεταξύ άλλων, από πυρετό, κοιλιακό άλγος και καρδιακά προβλήματα. Έχει γίνει σχετιστεί με τη μόλυνση από κορονοϊό, επειδή ορισμένα από τα παιδιά που υποβλήθηκαν στο τεστ ήταν θετικά στον ιό ή είχαν αναπτύξει αντισώματα, γεγονός που σημαίνει ότι τον είχαν περάσει. Συνολικά, περίπου 230 ύποπτα περιστατικά του φλεγμονώδους συνδρόμου έχουν αναφερθεί σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ έχουν υπάρξει δύο θάνατοι στο Ηνωμένο Βασίλειο και ένας στη Γαλλία. Μέχρι σήμερα, η συσχέτιση μεταξύ της λοίμωξης με τον νέο κορονοϊό και αυτής της νέας φλεγμονής πολλαπλών συστημάτων δεν έχει ακόμη τεκμηριωθεί, αν και ένας συσχετισμός φαίνεται εύλογος.

Leave a Reply