ΓΙΑ ΠΟΙΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΡΩΜΕ ΚΕΡΑΣΙΑ

κεράσιαΤα κεράσια είναι ένα από τα αγαπημένα φρούτα του καλοκαιριού για μικρούς και μεγάλους. Εκτός όμως από την ωραία γεύση τους, έχουν και πολλά οφέλη για τον οργανισμό. Είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και παρέχουν βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και φυτικές ίνες, ενώ ταυτόχρονα δεν έχουν πολλές θερμίδες.

Επιπλέον, τα κεράσια βοηθούν στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, καθώς περιέχουν μεγάλες ποσότητες οργανικών οξέων και φυτικών ινών. Επίσης, είναι πλούσια σε β-καροτένιο, βιταμίνη C, κάλιο, μαγνήσιο και φολικό οξύ. Το έντονο χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα των κερασιών οφείλεται σε μια ομάδα χημικών ουσιών, τις ανθοκυανίνες. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι ανθοκυανίνες συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος και ενδεχομένως ανακουφίζουν από τον πόνο που μπορεί να σχετίζεται με αρθρίτιδα. Τα κεράσια είναι επίσης πλούσια σε κάποιες φυτικές ουσίες, οι οποίες ονομάζονται φυτοστερόλες και βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης.

Άλλα οφέλη των κερασιών στην υγεία μας είναι η πρόληψη της δημιουργίας πλάκας των δοντιών, άρα και της τερηδόνας. Ακόμη, σύμφωνα με ερευνητικά δεδομένα, άτομα που κατανάλωναν 227 γραμμάρια κερασιών ή την αντίστοιχη ποσότητα χυμού κερασιού την ημέρα είχαν σημαντικά πλεονεκτήματα όσον αφορά την πρόληψη της ουρικής αρθρίτιδας.

Όσον αφορά στα παιδιά, τα κεράσια τα βοηθούν:

  • Να γίνουν πιο έξυπνα, λόγω του ότι είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες συμβάλλουν στην πνευματική διαύγεια και μνήμη.
  • Να αντιμετωπίσουν τη δυσκοιλιότητα λόγω των φυτικών ινών που περιέχουν!
  • Να έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα γιατί είναι πλούσια σε ανθοκυανίνες, βιταμίνη C και β-καροτένιο, τα οποίες έχουν παυσίπονη δράση, διαθέτουν αντισηπτικές ιδιότητες σε φλεγμονές και λοιμώξεις, καθώς επίσης ο χυμός κεράσι έχει ισχυρή αντιβακτηριακή δράση.
  • Να αντιμετωπίσουν τυχόν αναιμία, κυρίως λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε σίδηρο καθώς προάγουν την αιμοποίηση.
  • Να βελτίωσουν την υγεία των δοντιών: ο χυμός κερασιών καταστέλλει κατά 89% τη δραστηριότητα των ενζύμων εκείνων, που οδηγούν στον σχηματισμό πλάκας, δηλαδή το αρχικό σύμπτωμα της τερηδόνας.
  • Να έχουν γερή καρδιά αφού, όπως, προαναφέρθηκε, είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές φυτοστερόλες.
  • Να χορταίνουν χωρίς να παχαίνουν, λόγω του υψηλού κορεσμού που δημιουργούν οι φυτικές ίνες.
  • Να κοιμούνται εύκολα, διότι τα μαύρα κεράσια περιέχουν τρυπτοφάνη και μελατονίνη, δηλαδή ορμόνες που βελτιώνουν τον ύπνο, ενώ ρυθμίζουν άλλες παθολογικές καταστάσεις όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης και η κατάθλιψη.

Επομένως, σπεύσατε να αγοράσετε κεράσια, τώρα που είναι η εποχή τους, και εντάξτε τα στην καθημερινή σας διατροφή! Σημειώστε ότι μπορούν να ενταχτούν στη διατροφή των βρεφών από τον όγδοο μήνα, κατόπιν, πάντοτε, συνεννόησης με τον παιδίατρό σας.

Leave a Reply