ΠΟΙΕΣ ΟΥΣΙΕΣ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΥΓΙΗ ΚΑΙ ΛΑΜΠΕΡΗ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑ

υγιή και λαμπερή επιδερμίδαΤι πρέπει να τρώμε για να έχουμε μια υγιή και λαμπερή επιδερμίδα είναι μια ερώτηση που συχνά παραβλέπουμε όταν ασχολούμαστε με την περιποίηση της επιδερμίδας μας. Η υγεία του δέρματος ξεκινά από το κατά πόσο τρεφόμαστε σωστά και ισορροπημένα και από το αν η διατροφή μας περιλαμβάνει τα απαραίτητα συστατικά.

Μερικές από τους ουσίες που θα πρέπει να φροντίσουμε να περιλαμβάνει η διατροφή μας είναι οι εξής:

Βιταμίνες C και Ε: Πρόκειται για τα βασικά συστατικά του κολλαγόνου και της ελαστίνης και συντελούν στην πρόληψη της γήρανσης του δέρματος.

Βιταμίνη Α (και η β-καροτίνη): Συνδέεται με τη διατήρηση της ελαστικότητας του δέρματος και η έλλειψή της μπορεί να προκαλέσει έντονη ξηρότητα στο δέρμα.

Αμινοξέα: Στα σημαντικότερα αμινοξέα για το δέρμα περιλαμβάνεται το κολλαγόνο που κάνει το δέρμα σφριγηλό, η ελαστίνη που χαρίζει ελαστικότητα και αντοχή και η κερατίνη που αποτελεί δομικό συστατικό της τρίχας και των νυχιών.

Βιταμίνες του συμπλέγματος Β: Έχουν ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία του δέρματος και συμβάλλουν στη σύνθεση των αμινοξέων (ανάμεσα στα οποία περιλαμβάνονται το κολλαγόνο, η ελαστίνη και η κερατίνη που αναφέραμε πιο πάνω).

Σελήνιο: Η υψηλή πρόσληψή του φαίνεται ότι περιορίζει τις αρνητικές συνέπειες έκθεσης στον ήλιο.

Ψευδάργυρος: Ο ψευδάργυρος βοηθά στην παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης, ενώ η έλλειψή του μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα ακμής και εύθραυστα μαλλιά.

Ασβέστιο: Το ασβέστιο συνδέεται με τη διατήρηση της υγρασίας στο εσωτερικό του δέρματος και η έλλειψή του συνδυάζεται με νύχια που σπάνε εύκολα.

Ω-3 και Ω-6 λιπαρά οξέα: Ενδείκνυνται σε λιπαρές επιδερμίδες και κάνουν το δέρμα να φαίνεται πιο υγιές και λαμπερό.

Σίδηρος: Η έλλειψή του συνδέεται με την τριχόπτωση και τα εύθραυστα νύχια.

Κατεχίνες: Είναι αντιοξειδωτικές ουσίες, που δρουν και ενάντια στην εξασθένιση της τρίχας.

Και μην ξεχνάτε ότι δεν αρκούν μόνο οι κρέμες, οι λοσιόν, το σωστό ντεμακιγιάζ και η καλή διάθεση για να λάμπεις. Το πραγματικά λαμπερό και υγιές δέρμα είναι αποτέλεσμα της ισορροπημένης διατροφής μας.

Leave a Reply