ΜΑΛΛΙΑ ΧΩΡΙΣ ΟΓΚΟ; ΤΙ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ

μαλλιά

Μήπως τα μαλλιά σας έχουν χάσει τον όγκο τους ή δεν τον βρήκαν ποτέ; Οι ειδικοί λένε ότι το πρόβλημα δεν απασχολεί πλέον μόνο όσες έχουν εκ φύσεως λεπτή τρίχα, αλλά έναν πολύ μεγαλύτερο αριθμό γυναικών και έχει να κάνει με τον τρόπο ζωής μας.

Γιατί αδυνατίζουν τα μαλλιά; 

Οι στερητικές δίαιτες, όπως και οι ορμόνες που βρίσκονται πλέον σε όλη την τροφική αλυσίδα, οδηγούν στην εξασθένηση και λέπτυνση της τρίχας. Για να έχουμε ανάπτυξη υγιών τριχών θα πρέπει να υπάρχει σταθερή τροφοδοσία των θυλακίων τους με θρεπτικά συστατικά. Όμως για τον οργανισμό μας, τα μαλλιά είναι ένα σχεδόν άχρηστο κομμάτι του. Αυτό σημαίνει ότι όταν τα θρεπτικά συστατικά που λαμβάνει μέσω της τροφής , είναι λιγοστά, θα τα διοχετεύσει κατά προτεραιότητα στα ζωτικά όργανα και μόνο αν… περισσέψει κάτι θα φτάσει και στα μαλλιά.

Ανάλογο αντίκτυπο στην ποιότητα της τρίχας έχει και η μη ισορροπημένη διατροφή. Για παράδειγμα η μειωμένη πρόσληψη πρωτεϊνών και σιδήρου καθυστερεί την ανάπτυξη της τρίχας και την εξασθενεί, με αποτέλεσμα να παρατηρείται τριχόπτωση.

Οι ορμόνες και τα μαλλιά, είναι «συγκοινωνούντα δοχεία» -χαρακτηριστικό παράδειγμα η δύναμη και η στιλπνότητά τους στη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Έτσι, προβλήματα του θυρεοειδούς, ή η ραγδαία πτώση των γυναικείων ορμονών στην εμμηνόπαυση συνδέονται με τη λέπτυνση της τρίχας και την αραίωση. Ακόμα όμως κι αν δεν υπάρχουν ορμονικά προβλήματα, οι εξωγενείς φυσικές ή συνθετικές χημικές ουσίες–από τα φυτοοιστρογόνα ως τις ορμόνες που βρίσκονται στις ζωοτροφές- που μιμούνται τη δράση των ορμονών του οργανισμού μας, επηρεάζουν, σύμφωνα με μελέτες, αρνητικά, τον κύκλο ανάπτυξης της τρίχας όπως και την ποιότητά της.

Τι μπορεί να γίνει;

Αν τα μαλλιά σας είναι εκ φύσεως λεπτά, αναζητήστε προϊόντα με την ένδειξη volumizing. Είναι ανάλαφρες συνθέσεις με ενεργά συστατικά, βιταμίνες και φυτικά εκχυλίσματα, που αυξάνουν τη διάμετρο της τρίχας, δυναμώνουν τα λεπτά, χωρίς όγκο μαλλιά, τους δίνουν «σώμα» και ανάλαφρη κίνηση.

Αν η λέπτυνση της τρίχας και η αραίωση των μαλλιών που παρατηρείτε, συνδέονται όχι τόσο με τα γονίδια όσο με την ηλικία, είναι σημαντικό να προλάβετε το πρόβλημα ή να το αντιμετωπίσετε έγκαιρα. Αναζητήστε εξειδικευμένες θεραπείες και προϊόντα εμπλουτισμένα με αντιγηραντικά συστατικά, που στοχεύουν στην ενδυνάμωση της ώριμης τρίχας και στην επαναπύκνωση των μαλλιών.

Το τακτικό μασάζ στο δέρμα του κεφαλιού, πριν από το λούσιμο, με ένα εξειδικευμένο τονωτικό λάδι ή λοσιόν, θα ενεργοποιήσει τη μικροκυκλοφορία, θα διευκολύνει τη μεταφορά θρεπτικών συστατικών στο βολβό της τρίχας και θα προσθέσει όγκο στα λεπτά και άτονα μαλλιά.

Οι χρωστικές των βαφών «γεμίζουν» την τρίχα και την κάνουν να δείχνει πιο χοντρή. Αυτό σημαίνει ότι με τη βαφή –κατά προτίμηση χωρίς αμμωνία-τα μαλλιά σας θα αποκτήσουν έτσι κι αλλιώς λίγο περισσότερο όγκο. Ακόμα καλύτερο αποτέλεσμα όγκου θα έχετε αν επιλέξετε θερμές ξανθές αποχρώσεις-αποφεύγοντας όμως το ντεκαπάζ που θα φθείρει τη λεπτή ευαίσθητη τρίχα .

4 tips για τα λεπτά μαλλιά

Οι μακριές κουπ ή με πολλά και διαφορετικά μήκη δεν βοηθούν, ούτε κολακεύουν τα λεπτά μαλλιά. Tα λεπτά μαλλιά για να έχουν όγκο και κίνηση δεν θα πρέπει να ξεπερνούν το ύψος των ώμων και -αντίθετα με ό,τι πιστεύουμε- τα layers θα πρέπει να είναι λιγοστά. Αποφύγετε τις βαριές φράντζες . «Κλέβουν» μαλλιά από την κορυφή -θα δείχνει άδεια- χωρίς να προσθέτουν τον όγκο που θα θέλατε.

Όπως τονίζουν οι κομμωτές, θα πρέπει να είμαστε εξαιρετικά φειδωλές με την ποσότητα του κοντίσιονερ που χρησιμοποιούμε και να περιορίζουμε την εφαρμογή του αυστηρά στις άκρες , διαφορετικά, τα μαλλιά μας θα βαρύνουν. Το ίδιο ισχύει, ως προς την ποσότητα, και για τα styling sprays που «ανασηκώνουν» τη ρίζα. Στην προσπάθειά μας να κερδίσουμε όγκο, βάζουμε υπερβολική ποσότητα και τα μαλλιά βαραίνουν και δείχνουν ακόμη πιο λεπτά.

Ο φυσικός όγκος στα λεπτά μαλλιά είναι θέμα τεχνικής. Το μυστικό κρύβεται στον τρόπο που τα στεγνώνουμε. Χρειαζόμαστε οπωσδήποτε μια στρογγυλή βούρτσα από φυσική τρίχα, με την οποία θα ανασηκώσουμε τούφα-τούφα τα μαλλιά και θα κατευθύνουμε πάνω τους τον αέρα του σεσουάρ. Προσοχή στο βίαιο τράβηγμα της τούφας με τη βούρτσα και στις πολύ υψηλές θερμοκρασίες του σεσουάρ!

Η χωρίστρα στη μέση μειώνει τον όγκο στα μαλλιά, ενώ η χωρίστρα στο πλάι –όπως και ένα look χωρίς καθόλου χωρίστρα- τον αυξάνει, κάνοντας τα λεπτά μαλλιά να δείχνουν πιο πλούσια. Αν κάνετε μεν χωρίστρα στο πλάι, αλλά πάντα από την ίδια πλευρά, τα μαλλιά «συνηθίζουν» και χάνουν τον όγκο τους. Γι’ αυτό δοκιμάστε να αλλάζετε πλευρά, συχνά.

Με τη συνεργασία των beauty editors και ιδρυτών του skingurus.gr Αντωνίας Θωμοπούλου και Λένας Ιωαννίδου. 

Leave a Reply