ΘΗΛΑΣΜΟΣ|ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΤΗ ΜΗΤΕΡΑ;

θηλασμόςΚατά την πρώτη περίοδο ζωής του μωρού, η μητέρα, μέσω του θηλασμού, καλείται να θωρακίσει τον οργανισμό του και να βοηθήσει στη βέλτιστη ανάπτυξη του ανοσοποιητικού και νευρικού του συστήματος. Και για αυτό το λόγο είναι απόλυτα φυσικό, οι διατροφικές της ανάγκες να είναι πιο αυξημένες και η ίδια να πρέπει να ακολουθήσει συγκεκριμένους κανόνες στη διατροφική της καθημερινότητα. Ποια, όμως, είναι η σωστή διατροφή για μία θηλάζουσα μαμά;

Πρωτεΐνες: Η απαιτούμενη ποσότητα πρωτεΐνης τους 6 πρώτους μήνες είναι 20-25 γραμμάρια την ημέρα. Οι πιο συνηθισμένες πηγές πρωτεΐνής είναι το γάλα, το κόκκινο κρέας, τα πουλερικά, τα αυγά και το τυρί.

Σίδηρος: Η υπολογιζόμενη ποσότητα σιδήρου που πρέπει να λαμβάνετε είναι 9 mg την ημέρα. Οι πιο συνηθισμένες πηγές σιδήρου είναι το συκώτι, το κόκκινο κρέας, τα αυγά, τα ψάρια, το σπανάκι, οι ξηροί καρποί, οι φακές και οι ελιές.

Δημητριακά: Είναι απαραίτητο να λαβάνετε 5-7 μερίδες την ημέρα. Οι πιο συνηθισμένες πηγές δημητριακών είναι το ψωμί, τα δημητριακά πρωϊνού, το ρυζί, τα μακαρόνια και τα κράκερς.

Φρούτα – Λαχανικά: Απαραίτητη η ποσότητα τους, τουλάχιστον 3-5 μερίδες την ημέρα.

Ασβέστιο: Ίσως το πιο σημαντικό μεταλλικό στοιχείο για εσάς και το μωρό σας για αυτό θα πρέπει να τρώτε τουλάχιστον 3 μερίδες την ημέρα. Οι πιο συνηθισμένες πηγές είναι το γάλα, το γιαούρτι, τα τυριά, τα εσπεριδοειδή, το μπρόκολο, ο αρακάς, τα αυγά και τα σκούρα πράσινα λαχανικά.

Φυλλικό οξύ: Είναι πολύ σημαντικό για την σωστή ανάπτυξη του μωρού σας. Οι πιο συνηθισμένες πηγές τα εσπεριδοειδή, οι πατάτες, τα δημητριακά, τα αυγά, τα γαλακτοκομικά και τα πράσινα λαχανικά.

Λιπαρά οξέα αλύσου DHA: Απαραίτητη η καθημερινή κατανάλωση τροφών καθώς βοηθούν στην σωστή ανάπτυξη του εγκεφάλουκαι την ομαλή ωρίμανση του νευρικού συστήματος του μωρού. Οι πιο συνηθισμένες πηγές τροφών είναι τα ψάρια (τσιπούρα, σαρδέλα, σκουμπρί, σολομός, σαφρίδι, κολιός και γόπα).

Βιταμίνη D: Το μητρικό γάλα είναι πλούσιο σε βιταμίνη D άρα και οι τροφές της μητέρας θα πρέπει να περιέχουν μεγάλες ποσότητες από γάλα, λιπαρά ψάρια, αυγά, δημητριακά και συκώτι.

Υγρά: Πίνετε καθημερινά 2-3 λίτρα νερό, γάλα και φυσικούς χυμούς.

Leave a Reply