ΚΑΟΥΡΕΣ ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

καούρες στην εγκυμοσύνηΑν με ρωτήσετε τι ήταν χειρότερο απ’ όλα (τα πολλά και τα δύσκολα) στις δυο εγκυμοσύνες μου, δεν θα διστάσω να σας απαντήσω “Η καούρα”. Από τον πρώτο μέχρι και τον ένατο μήνα υπέφερα. Μάλιστα, θυμάμαι, πως, άμαθη, την πρώτη φορά που ήμουν έγκυος, πήγα σε γαστρεντερολόγο και απαίτησα φαρμακευτική αγωγή, “Κάτι παραπάνω από μαλόξ, σας παρακαλώ”, για να λάβω την απάντηση ότι το μόνο που θα μπορούσα να κάνω είναι μερικούς μήνες υπομονή και πολλή προσεκτική διατροφή. “Δεν είστε η μόνη, κυρία μου. Σχεδόν όλες οι γυναίκες έχουν καούρες στην εγκυμοσύνη”, είπε η -μάλλον αδιάφορη- γιατρίνα στο (πάλαι ποτέ περίφημο) ΙΚΑ Παγκρατίου.“Τι να σας κάνω; Γαστροσκόπηση; Αφού κυοφορείτε, δεν γίνεται. Θα απαλλαγείτε με τον καιρό”. Απαλλάχθηκα -πράγματι- μήνες μετά, αφού, όμως, βγήκε το μωρό από την κοιλιά. Και στη δεύτερη εγκυμοσύνη, τα πράγματα ήταν τα ίδια, μην πω και χειρότερα.

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μπορεί να εμφανιστούν δυσπεψία και καούρες ακόμα κι αν η γυναίκα δεν είχε ποτέ πριν τέτοια συμπτώματα. Αυτή η δυσάρεστη κατάσταση φαίνεται ότι εμφανίζεται περίπου στο 80% των εγκύων. Οι αιτίες είναι οι ορμονικές αλλαγές (προγεστερόνη) στους πρώτους μήνες της αλλά και η πίεση που ασκείται στο στομάχι από το μωρό που συνεχώς μεγαλώνει, κατά τους τελευταίους μήνες της εγκυμοσύνης. Τα συμπτώματα μπορεί να γίνουν επώδυνα και να δυσκολέψουν ιδιαίτερα την έγκυο. Αυτό συμβαίνει γιατί οδηγούν σε γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, δηλαδή οδηγούν τα υγρά του στομάχου να επιστρέψουν πίσω στον οισοφάγο.

Παρακάτω θα σας προτείνουμε  μερικές απλές αλλαγές στην καθημερινότητά σας, που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των ενοχλητικών συμπτωμάτων της καούρας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όταν αυτά είναι ήπια. Ομολογώ ότι ακολουθώντας ορισμένα από αυτά, έβρισκα μια κάποια έστω προσωρινή γιατρειά…

Καλή χώνεψη της τροφής
Είναι πολύ σημαντικό, όταν προσπαθείτε να αποφύγετε την καούρα και την δυσπεψία, να δώσετε τον απαραίτητο χρόνο στον οργανισμό σας  για να χωνέψει σωστά το φαγητό. Έχοντας αυτό κατά νου, θα πρέπει να αφήσετε να περάσουν 3 ώρες μετά το δείπνο πριν ξαπλώσετε. Επιπρόσθετα όταν ξαπλώνετε, δοκιμάστε να κοιμηθείτε με υπερυψωμένο το κεφάλι, τοποθετώντας μερικά μαξιλάρια (με τρία κοιμόμουν ως έγκυος).

Ανακαλύψτε και αποφύγετε τις τροφές που πυροδοτούν την καούρα και την δυσπεψία
Διαφορετικές τροφές επηρεάζουν διαφορετικά τον κάθε άνθρωπο επομένως είναι σημαντικό να ανακαλύψετε τις τροφές που ευθύνονται για την καούρα και τη δυσπεψία. Για να καταλάβετε  ποιες τροφές σας ενοχλούν, δοκιμάστε να κρατήσετε ένα ημερολόγιο διατροφής  και να σημειώσετε τα τρόφιμα και τα ποτά που σας κάνουν να αισθάνεστε κάποια ενόχληση. Τα τρόφιμα που συνήθως προκαλούν καούρα και δυσπεψία είναι η σοκολάτα, οι χυμοί φρούτων, η καφεΐνη, τα πικάντικα ή πλούσια σε λιπαρά τρόφιμα κ.λπ. Εμένα με διέλυαν τα πάντα, πλην των ζυμαρικών, των φρυγανιών και του παγωτού…

Συχνά και μικρά γεύματα

Να τρώτε μικρά, συχνά γεύματα και να τρώτε κάποιο σνακ, που δεν σας πειράζει, μεταξύ των γευμάτων. Αυτό θα αναγκάσει τα οξέα του στομάχου να δουλεύουν για την πέψη, αντί να ανεβαίνουν στον οισοφάγο σας.

Πίνετε νερό ανάμεσα στα γεύματα

Είναι σημαντικό να πίνετε άφθονο νερό καθημερινά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Μείνετε ενυδατωμένες, πίνοντας το μεγαλύτερο μέρος της ημερήσιας ποσότητας νερού ανάμεσα στα γεύματα.

Να κάθεστε με την πλάτη σε ευθεία στάση
Το να καθίσετε με την πλάτη σας σε ευθεία στάση όταν τρώτε και για μισή ώρα μετά το φαγητό,  μπορεί να είναι ένας απλός και εύκολος τρόπος για να αποφύγετε τις καούρες στην εγκυμοσύνη καθώς η στάση αυτή δεν πιέζει το στομάχι σας.

Μασήστε τσίχλα μετά το φαγητό

Η τσίχλα διεγείρει τους σιελογόνους αδένες σας και το σάλιο μπορεί να σας βοηθήσει να εξουδετερώσετε το οξύ. Δεν με έπιανε. Σε άλλες, όμως, δούλεψε, οπότε το αναφέρω.

Αποφύγετε να σκύβετε
Αν χρειαστεί να σκύψετε, προσπαθήστε να λυγίσετε τα γόνατά σας παρά να σκύψετε με την μέση σας. (Κι αυτό με την πίεση του στομάχου έχει να κάνει, όπως καταλαβαίνετε).

Φορέστε άνετα ρούχα
Τα  στενά ρούχα, ειδικά στην περιοχή της μέσης, πιέζουν το στομάχι, με τα γνωστά αποτελέσματα Φόρμες και φουστάνια, κελεμπίες και ράσα και γενικά ρούχα εγκυμοσύνης βοηθούν.

Πάρτε αντιόξινα -πάντα με τη συμβουλή του γυναικολόγου σας
Αν οι παραπάνω συμβουλές δεν έχουν αποτέλεσμα και οι καούρες στην εγκυμοσύνη είναι αυπόφορες, θα πρέπει να είναι η χρήση κατασταλτικών της παλινδρόμησης, τα οποία είναι σκευάσματα, που χορηγούνται χωρίς ιατρική συνταγή και το βασικό πλεονέκτημά τους είναι η ταχύτητα της ανακούφισης. Τα παραπάνω δεν βλάπτουν το έμβρυο, αλλά φυσικά όσον αφορά το ποιο θα επιλέξετε και το πόσες φορές την ημέρα θα το παίρνετε, τον λόγο έχει ο γιατρός σας και μόνον αυτός. Μην ξεχνάτε ότι μόνο ο γυναικολόγος σας γνωρίζει το ιστορικό και την κατάστασή σας.

Υ.Γ. Οι παλιές έλεγαν ότι αν έχεις καούρες στην εγκυμοσύνη το μωρό θα βγει με πολλά μαλλιά. Αν ίσχυε αυτό, θα έπρεπε να έχω γεννήσει δυο Ραπουνζέλ, αλλά γέννησα δυο Τέλι Σαβάλας. Δεν ισχύει. 

Leave a Reply