ΕΠΙΛΟΧΕΙΑ… ΤΡΙΧΟΠΤΩΣΗ

επιλόχεια τριχόπτωσηΤο φαινόμενο του να χάνει η λεχώνα μαλλιά, γνωστό και ως επιλόχεια τριχόπτωση (post-partum hair loss), δεν είναι ανησυχητικό και οφείλεται στο γεγονός ότι αμέσως μετά τη γέννα τα οιστρογόνα μειώνονται και η προλακτίνη αυξάνεται (τα ανθρώπινα τριχοθηλάκια είναι ευαίσθητα στις ορμόνες), στα χαμηλά επίπεδα του σιδήρου και στο άγχος της νέας κατάστασης, που πιθανόν βιώνει η λεχώνα.

Μετά το εννιάμηνο της εγκυμοσύνης και τη γέννα, ο γυναικείος οργανισμός είναι, εύλογα, εξασθενημένος.  Επίσης, οι περισσότερες νέες μητέρες είναι συχνά πολύ στρεσαρισμένες, προσπαθώντας να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες της ζωής τους και κοιμούνται ελάχιστα. Για τους λόγους αυτούς, αλλά και εξαιτίας των ορμονών που «κάνουν το πάρτι τους» στο σώμα της λεχώνας, ένας σημαντικός αριθμός γυναικών παρατηρεί απώλεια μαλλιών, συνήθως 3 έως 6 μήνες μετά τον τοκετό!

Σε κάποιες νέες μητέρες η επιλόχεια τριχόπτωση είναι πολύ έντονη, σε κάποιες άλλες δεν συμβαίνει καν, αλλά αν ήδη υπάρχει μια κληρονομική τάση αραίωσης των μαλλιών στην οικογένεια, η απώλεια των μαλλιών της νέας μαμάς μπορεί να είναι αξιοσημείωτη.

Πάντως, τις περισσότερες φορές, σε λιγότερο από ένα χρόνο μετά τον τοκετό, όταν οι ορμόνες ισορροπήσουν εκ νέου, όταν ο οργανισμός επανέλθει στην προ εγκυμοσύνης κατάσταση, όταν τα επίπεδα σιδήρου αγγίξουν και πάλι φυσιολογικά νούμερα και όταν το βρέφος απογαλακτιστεί, είναι σχεδόν βέβαιο ότι τα μαλλιά της μητέρας θα δυναμώσουν και πάλι και ότι σταδιακά η επιλόχεια τριχόπτωση θα μειωθεί μέχρις ότου εξαφανιστεί τελείως.

Αν, λοιπόν, είστε νέα μαμά και χάνετε τα μαλλιά σας, μην πανικοβληθείτε! Συμβαίνει και… στις καλύτερες οικογένειες! Σας προτείνουμε, όμως, να φροντίζετε τη διατροφή σας, να αποφεύγετε το πολύ δυνατό βούρτσισμα και το σεσουάρ, να λούζεστε με χλιαρό και όχι με ζεστό νερό, να μην πιάνετε τα μαλλιά σας σε σφιχτές κοτσίδες και κότσους που σπάνε την τρίχα και να κάνετε λίγους μήνες ακόμα υπομονή!

Σημειώνουμε δε ότι σε περίπτωση που θηλάζετε, δεν πρέπει να πάρετε οποιοδήποτε ενισχυτικό των μαλλιών σκεύασμα, φυτικό ή χημικό, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού σας. Αν δεν θηλάζετε, σίγουρα μπορείτε να «βοηθήσετε» λίγο την κόμη σας να ξαναγίνει πλούσια, συμβουλευόμενες τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας, που μπορούν να σας υποδείξουν τόσο συμπληρώματα διατροφής όσο και ειδικά σαμπουάν. Τέλος, μια άλλη λύση, που θα σας χαλαρώνει κιόλας, καθώς καταπολεμά εκτός από την τριχόπτωση και το στρες, είναι το καθημερινό, απαλό μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής για 5-10 λεπτά!

Leave a Reply