ΡΕΨΙΜΟ ΤΟΥ ΜΩΡΟΥ: ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΚΑΙ TIPS

ρέψιμο του μωρούΑν και για τους ενήλικους σίγουρα παραβιάζει τους κανόνες καλής συμπεριφοράς, το ρέψιμο του μωρού είναι απαραίτητο, ιδιαίτερα μετά το τάισμα. Και αυτό διότι όταν το μωρό πίνει γάλα καταπίνει μαζί και αέρα που φουσκώνει το στομάχι του και του προκαλεί δυσφορία.

Αέρα καταπίνουν τα μωρά είτε τρώνε με μπιμπερό είτε θηλάζουν. Γι’ αυτό και οι παιδίατροι συστήνουν για κάθε 50 ml γάλα που χορηγείτε στο παιδί να το κρατάτε 2-3 λεπτά, ώστε να ρευτεί. Το ίδιο ισχύει και όταν κάνετε αλλαγή μαστού κατά τον θηλασμό. Πώς μπορείτε όμως να διευκολύνετε το ρέψιμο του μωρού σας;

Ο… πολυπόθητος ήχος θα προέλθει πιο γρήγορα αν χτυπήσετε απαλά την πλατούλα του μωρού σας μετά το τάισμα. Καλό είναι να έχετε τοποθετήσει την ποδίτσα του ή ένα πανάκι κάτω από το σαγόνι του, έτσι ώστε να μη λερωθείτε σε περίπτωση που το ρέψιμο συνοδευτεί από τις γνωστές “γουλίτσες”.

Οι πιο δημοφιλείς στάσεις ρεψίματος είναι οι εξής:

  1. Σταθείτε όρθιοι και κρατήστε το μωρό σας στο στήθος σας, και βάλτε το πηγούνι του να ακουμπά στον ώμο σας. Στηρίξτε το με το ένα χέρι και τρίψτε με το άλλο την πλάτη του. Αυτό θα απαλλάξει το στομάχι του από τον παγιδευμένο αέρα.
  2. Τοποθετήστε το μωρό σας σε καθιστή θέση. Με το ένα χέρι σας κρατήστε το κεφάλι του σταθερά μπροστά και με το άλλο χτυπήστε ελαφριά την πλάτη του. Είναι ίσως η πιο αποτελεσματική στάση μια και σε μόλις 1-2 λεπτά το μωρό -λογικά- θα έχει ρευτεί.
  3. Καθίστε, τοποθετήστε το μικρό στα πόδια σας και τρίψτε απαλά την πλάτη του. Βεβαιωθείτε ότι το κεφάλι του μωρού σας δεν είναι χαμηλότερο από το υπόλοιπο σώμα του. Σε αυτή τη στάση καλό θα είναι να βάλετε ένα πανάκι στα πόδια σας, καθώς μπορεί το μωρό να βγάλει γουλιές.

Επιμείνετε ιδιαίτερα στη διαδικασία του ρεψίματος αν το μωρό σας:

  • Έχει πολλά αέρια
  • Έχει διαγνωστεί με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση
  • Είναι ανήσυχο κατά τη διάρκεια του ταΐσματος

Για να αποφύγετε τις λεγόμενες “γουλίτσες” καλό είναι να μην τοποθετείτε το μωρό σας σε οριζόντια θέση αμέσως μετά το τάισμα. Παρόλα αυτά, οι γουλιές δεν πρέπει να σας ανησυχούν, περισσότερο ενοχλούν εσάς, παρά το μωρό. Με τον καιρό, θα διαπιστώσετε ότι το ρέψιμο του μωρού θα διευκολύνει τον ύπνο του, καθώς πολλές φορές η ανησυχία στον ύπνο μπορεί να λήξει αφού τελικά καταφέρει να ρευτεί!

No Responses

Leave a Reply