ΧΑΡΙΣΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ. ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΩΝ ΑΥΤΟΣΧΕΔΙΑΣΜΩΝ ΣΤΗΝ ΕΜΠΕΙΡΙΑ “ΒΙΒΛΙΟ”

Χαριστική βιβλιοθήκηΜε αφορμή την κυκλοφορία του πανέξυπνου παιδικού βιβλίου Χαριστική Βιβλιοθήκη (εκδόσεις Πατάκη), το Τaλκ ζήτησε από τον Δικαίο Χατζηπλή, τον έναν από τους δυο συγγραφείς του, που είχε μάλιστα την πρωτότυπη ιδέα, να μας μιλήσει για τη διαδικασία δημιουργίας του. Ας δούμε τι μας είπε.

ig

Η Χαριστική Βιβλιοθήκη ως ιδέα γεννήθηκε μέσα από ένα παιχνίδι αυτοσχεδιασμών, κατά τη διάρκεια μιας βιβλιοπαρουσίασης σε μεγάλη βιβλιοθήκη της πόλης. Ο στόχος μου ήταν χρησιμοποιώντας τη σωκρατική μέθοδο να βοηθήσω τα παιδιά να αντιληφθούν όλα όσα κερδίζουν διαβάζοντας ένα βιβλίο. Αφού αρχικά μιλήσαμε για το τι είναι δανειστική βιβλιοθήκη, κάθε πότε την επισκεπτόμαστε και αν υπάρχει στο σχολείο μας ή στη γειτονιά μας, στη συνέχεια  κλήθηκαν να απαντήσουν στο αν έχουν επισκεφθεί ποτέ μια… χαριστική βιβλιοθήκη. Ο νους τους, φυσικά, πήγε στο ότι εκεί σου χαρίζουν τα βιβλία. Και η κουβέντα συνεχίστηκε ως εξής:

Παιδιά: Ναι, αλλά κάποτε δεν θα τελειώσουν;

Δικαίος: Χμ, σωστά… Ας το πάρουμε από την αρχή. Την Παρασκευή είναι η μέρα φιλαναγνωσίας στο σχολείο και τρέχω στη δανειστική βιβλιοθήκη να πάρω ένα βιβλίο για να διαβάσω μέσα στο Σαββατοκύριακο. Έχω αποφασίσει να μη δω τηλεόραση, να μην παίξω με τον υπολογιστή, ούτε με κάποια παιχνιδομηχανή, θα περάσω όλο μου το χρόνο διαβάζοντας το λαχταριστό αυτό βιβλίο. Παιδιά, το έχει κάνει κανείς αυτό ποτέ;

Παιδιά: (γελάνε και γιουχάρουν).

Δικαίος: Πάω λοιπόν σπίτι και αρχίζω να διαβάζω. Τι λέτε ότι κέρδισα διαβάζοντας το βιβλίο;

Τα παιδιά αρχίζουν να φωνάζουν δυνατά τις έννοιες και όλα όσα κερδίζουμε. (Ομαδοσυνεργατικά ο ένας συμπληρώνει τον άλλο.)

Παιδιά: Γνώσεις, φαντασία, βαρεμάρα, γέλιο, διασκέδαση, θαυμάζουμε τις εικόνες, μαθαίνουμε ανάγνωση, γνωρίζουμε νέους ήρωες!

Με αυτόν τον τρόπο συναντήθηκαν όλοι με όλα όσα κερδίζουμε διαβάζοντας ένα βιβλίο. Ο ενθουσιασμός της συμμετοχής τους στο παιχνίδι τα έκανε να σκεφτούν και να δώσουν βροντερές απαντήσεις, καταφέρνοντας έτσι να υποστηρίξουν την αξία ενός βιβλίου. Με τον ίδιο ζήλο υπερασπίστηκαν το βιβλίο όταν τους ζήτησα να κόψω και να κρατήσω τις αγαπημένες μου σελίδες. Έπρεπε να το επιστρέψω ολόκληρο.

Δικαίος: Πάω, λοιπόν, στη βιβλιοθήκη τη Δευτέρα και λέω στη δασκάλα: «Κυρία, σας έφερα πίσω το βιβλίο που διάβασα και μου άρεσε πάρα πολύ. Αλλά, μισό λεπτό, γιατί σας έχω φέρει και στην τσάντα μου τις γνώσεις, τη φαντασία, τους φίλους…».

Τα παιδιά επαναστατούν και προσπαθούν να εξηγήσουν ότι όλα αυτά μένουν σε εμένα, στο μυαλό μου. Είναι δικά μου.

Δικαίος: Δηλαδή μου τα χαρίζουν…

Παιδιά: Ναιιιιι!!!

Δικαίος: Άρα…;

xaristiki

Και ξαφνικά κάθε Δανειστική βιβλιοθήκη γίνεται Χαριστική. Και κάθε βιβλίο έχει να σου δώσει τόσα πολλά! Και αυτά που φαίνονται και αυτά που μένουν για πάντα χωρίς να το καταλάβεις.

Το 2010 ο Αντώνης Παπαθεοδούλου άκουσε την ιστορία και έκτοτε δεν σταμάτησε να με παροτρύνει να την κάνω βιβλίο. Τα χρόνια πέρασαν και η ιδέα ενός βιβλίου ωρίμασε. Έτσι, μαζί με τον Αντώνη, και με την καταλυτική συμβολή της Έλενας Πατάκη, προχωρήσαμε στη συγγραφή της Χαριστικής Βιβλιοθήκης. Την εικονογράφηση ανέλαβε η υπέροχη Μυρτώ Δεληβοριά.

Μέχρι τώρα από τη θέση του υπευθύνου εκδηλώσεων στις Εκδόσεις Πατάκη  χαιρόμουν για την έκδοση των βιβλίων μαζί με τους συγγραφείς τους. Περιμέναμε πώς και πώς κάθε νέο τίτλο. Τη χαρά αυτή όμως, το γαργαλητό και την ανυπομονησία δεν τα είχα αντιληφθεί τόσο βαθιά όπως τώρα. Και αυτό που συνειδητοποίησα είναι ότι ο ερχομός του βιβλίου είναι μια εμπειρία πολλών συναισθημάτων που τη συνθέτουν πολλά πρόσωπα και παράγοντες.

Κατ’ αρχάς, η συνεργασία με έναν καταξιωμένο συγγραφέα και η διαδικασία συγγραφής ενός εικονογραφημένου βιβλίου. Τι θα γράψουμε, τι όχι και τι θα αποδοθεί από την εικονογράφηση. Το πράσινο φως για την έκδοση από την εκδότρια. Η επιλογή της εικονογράφου που ήδη θαυμάζεις. Η αναμονή και η στιγμή που τα σχέδια είναι έτοιμα και ξαφνικά βλέπεις όλα όσα έχεις φανταστεί να οπτικοποιούνται και να δημιουργούν έναν κόσμο πολύ πιο εντυπωσιακό από ό,τι είχες στο μυαλό σου.

Η παραγωγή ξεκινά και ακόμη περισσότεροι άνθρωποι γίνονται κομμάτι του βιβλίου, βάζοντας τη δική τους προσπάθεια, αγάπη και μεράκι. Η υπεύθυνη έκδοσης που το συνοδεύει με προσοχή σε όλα του τα στάδια, οι γραφίστες, οι διορθωτές, ο τυπογράφος. Αλλά και οι συνάδελφοι που ρωτάνε με ενδιαφέρον και εμφανή χαρά «πότε με το καλό;».

Και τελικά το παίρνεις στα χέρια σου και τότε συνειδητοποιείς ότι το βιβλίο από μόνο του ως αντικείμενο είναι μια εμπειρία. Το μέγεθος, το χαρτί που έχει επιλεχθεί, η υφή του, η εξαιρετική ποιότητα της εκτύπωσης, το στήσιμο, οι εικόνες που παίρνουν τελείως άλλη διάσταση από την οθόνη του υπολογιστή.

Και όλα συνεχίζονται με την τοποθέτησή του στα βιβλιοπωλεία, τις διαφημίσεις, τα πρώτα σχόλια και το «καλοτάξιδο» που οι εύχονται αναγνώστες. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τη φιλοξενία.

Επισκεφτείτε κι εσείς τη Χαριστική Βιβλιοθήκη, ένα βιβλίο που προάγει τη φιλαναγνωσία με μοναδικό τρόπο, παρουσιάζει τα οφέλη της ανάγνωσης με πρωτοτυπία, αναδεικνύοντας το μαγικό συστατικό των βιβλίων –τη φαντασία– και ενισχύει το έργο των δανειστικών βιβλιοθηκών!

Leave a Reply