ΑΓΑΠΩ ΤΟ ΣΩΜΑ ΜΟΥ ΓΙΑΤΙ…

Αγαπώ το σώμα μου γιατί...Αγαπώ το σώμα μου γιατί είναι διαφορετικό απ’ το σώμα κάθε άλλου ανθρώπου. Υπάρχουν δισεκατομμύρια ανθρώπινα σώματα στον κόσμο, περισσότερα ακόμα κι από τ’ αστέρια που βλέπουμε στον ουρανό!
Στις 23 Φεβρουαρίου κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Ψυχογιός ένα βιβλίο που είχα τη χαρά να μεταφράσω με πολλή αγάπη. Ονομάζεται “Αγαπώ το σώμα μου γιατί…”, το έγραψαν η Σέλι Άναντ και η Νόμι Έλενσον και το εικονογράφησε η Έρικα Ροντρίγκεζ Μεντίνα. Απευθύνεται σε παιδιά από 4 ετών, μα και στον καθέναν από εμάς, που καμιά φορά προβληματίζεται ή δυσανασχετεί με το σώμα του.
Το βιβλίο, με μια σχεδόν ποιητική ευγένεια, υπενθυμίζει τι είναι το σώμα, εξηγεί τη μοναδικότητά του, προτείνει δεκάδες τρόπους χρήσης του, το αιτιολογεί, το αγκαλιάζει, το συμπεριλαμβάνει, το περιγράφει, ΔΕΝ το χαρακτηρίζει. Στόχος του; Η αποδοχή, η απόρριψη κάθε στερεοτυπικής και κοινωνικά κατασκευασμένης κανονικότητας, η ενσυναίσθηση, η αγάπη, η υγεία, η ευτυχία όλων μας, μέσα από έναν ύμνο προς κάθε, μα κάθε σώμα που ζει στη Γη, ανεξαρτήτως ηλικίας, μεγέθους, χρώματος, κινητικότητας, σημαδιών και πάσης άλλης… ιδιαιτερότητας.
Χαίρομαι που τα παιδικά βιβλία αλλάζουν. Γιατί μαζί τους αλλάζει και μια παγιωμένη ρητορική μίσους, με την οποία άθελά μας ανατραφήκαμε. Χαίρομαι που το σώμα παρουσιάζεται ως κάτι μεταβαλλόμενο, ως το βασικό μας εργαλείο για να ζήσουμε μια όμορφη ζωή, ανεξάρτητα από την εικόνα του. Χαίρομαι που τα παιδιά ενδυναμώνονται και μαθαίνουν να γιορτάζουν τα σώματά τους, που είναι το πρώτο και βασικό τους σπίτι. Χαίρομαι που κι εγώ συμβάλλω, στο ελάχιστο που μου αναλογεί, στην αλλαγή αυτή.
Για πες μας, λοιπόν, εσύ γιατί αγαπάς το σώμα σου;Αγαπώ το σώμα μου γιατί...
Λίγα λόγια για το βιβλίο Αγαπώ το σώμα μου γιατί… Όλοι έχουν από ένα σώμα και κάθε σώμα είναι όμορφο. Το σώμα σου σε πάει εκεί όπου θέλεις να πας. Το σώμα σου είναι το πρώτο σου σπίτι. Και το σώμα σου είναι διαφορετικό από το σώμα οποιουδήποτε άλλου! Αυτό το βιβλίο για μικρά παιδιά είναι μια ωδή στο ανθρώπινο σώμα και στις δυνατότητές του. Η αγάπη, ο σεβασμός και η αποδοχή της διαφορετικότητας κάθε σώματος είναι όλα αυτά που κάνουν τον κόσμο μας τόσο υπέροχο!
Κείμενο: Σέλι Άναντ-Νόμι Έλενσον
Εικονογράφηση: Έρικα Ροντρίγκεζ Μεντίνα
Μετάφραση: Πελιώ Παπαδιά

Leave a Reply