ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ “ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ Η ΑΔΕΛΦΗ ΜΟΥ”

Το βιβλίο της Μαίρης Σάββα-Ρουμπάτη Δεν είμαι η αδελφή μου, των Εκδόσεων Μίνωας, κέρδισε το Βραβείο Εφηβικής Λογοτεχνίας στην τελετή απονομής των Βραβείων Βιβλίου Public.

Το βραβείο παρέλαβαν ο εκδότης Γιάννης Κωνστανταρόπουλος και η συγγραφέας Μαίρη Σάββα-Ρουμπάτη, η οποία ευχαρίστησε το κοινό που ψήφισε το βιβλίο της και μίλησε για την ανάγκη να διαβάζουν στη σημερινή εποχή οι έφηβοι βιβλία. Ο κ. Κωνστανταρόπουλος σημείωσε πόσο σημαντικός είναι ο θεσμός των βραβείων βιβλίου της αλυσίδας Public και επεσήμανε την προσπάθεια των εκδόσεων Μίνωας να εκδίδουν ποιοτικά εφηβικά βιβλία, θέτοντας τις βάσεις για μελλοντικούς αναγνώστες.

7296

Λίγα λόγια για το βιβλίο: Οι συγκρίσεις κάνουν τη ζωή της δεκαπεντάχρονης Μαρίας ανυπόφορη. Τη συγκρίνουν πάντα με το καλύτερο και στον περίγυρό της το καλύτερο είναι η μεγαλύτερη αδελφή της, η Αλίκη. Καταπληκτική στον χορό, άριστη μαθήτρια, όμορφη, τακτική, χρυσοχέρα. Είναι δύσκολο να μεγαλώνουν δύο έφηβες σε ένα τόσο ανταγωνιστικό περιβάλλον. Όμως, μερικές φορές ο ανταγωνισμός μάς βοηθά να βγούμε έξω από τα στενά όρια της οικογένειας… Η Αλίκη, μαθημένη να είναι «η άριστη», οδηγείται σε μια παγίδα, από αυτές που στήνει η ίδια η ζωή στους εφήβους. Η μικρότερη Μαρία, μολονότι έχει αδυναμίες και βαθιά έλλειψη αυτοπεποίθησης, προσπαθεί να γίνει ο δυνατός κρίκος όταν η αδελφή της βρεθεί σε κίνδυνο. Θα μπορέσει να ξεπεράσει «τις ετικέτες» που της έχουν βάλει; Ένα μυστήριο σ’ έναν εγκαταλελειμμένο κήπο, ένας άγνωστος νεαρός, το σημείωμα από έναν ανώνυμο αποστολέα, οι υποσχέσεις ενός μεγαλύτερου για το «μεγάλο ταξίδι» δοκιμάζουν τη σχέση των δύο κοριτσιών και τις κάνουν να δουν τη ζωή με άλλα μάτια.

Η χαρισματική γραφή της Μαίρης Σάββα- Ρουμπάτη μπορεί να καταγράψει με τον πιο άμεσο τρόπο τις προεκτάσεις που μπορεί να πάρει η αδελφική ζήλια και ο ανταγωνισμός, ενώ ταυτόχρονα παρεισφρέει στους κινδύνους που υποθάλπουν τα ναρκωτικά και το διαδίκτυο. Το Δεν είμαι η αδελφή μου γράφτηκε με σκοπό να αφυπνίσει τους εφήβους ώστε να αλλάξουν τον τρόπο που αντιμετωπίζουν τη ζωή.

23033

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα: Η Μαίρη Σάββα-Ρουμπάτη γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Για πολλά χρόνια εργάστηκε ως δημοσιογράφος στην τηλεόραση, το ραδιόφωνο, σε περιοδικά και εφημερίδες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Πάντα της άρεσε να διαβάζει, να ακούει, να μεταφράζει και να λέει ιστορίες. Ιστορίες διάφορες, για ανθρώπους, για ζώα, για πόλεις, ποτάμια και βουνά· ιστορίες μαγικές, ρυθμικές, πολύχρωμες και γκρίζες· ιστορίες στα ελληνικά, στα γαλλικά, στα αγγλικά και στα ισπανικά· ιστορίες που κρύβονται πίσω από μικρές ανύποπτες λέξεις άλλων ιστοριών. Τώρα που μεγάλωσε, μαθαίνει και γερμανικά για να διαβάζει κι άλλες ιστορίες. Μάλιστα έχει δημοσιεύσει μερικές από αυτές και κουβαλά πολλές από τα ταξίδια της. Για να μπορεί να λέει και να γράφει καλύτερα ιστορίες, πήγε σε σχολείο για παραμυθάδες, γιατί πιστεύει ότι κανείς ποτέ στη ζωή δεν σταματά να μαθαίνει.

No Responses

Leave a Reply