ΡΕΝΙΑ ΜΕΤΑΛΛΗΝΟΥ: Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΔΩΣΩ ΜΟΡΦΗ ΣΤΟΝ ΒΑΣΙΚΟ ΗΡΩΑ

Ρένια Μεταλληνού Η εικαστικός Ρένια Μεταλληνού γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κέρκυρα. Σπούδασε γραφιστική στον ΑΚΤΟ και εργάστηκε στα ατελιέ περιοδικών και εφημερίδων μεγάλης κυκλοφορίας. Το 2007, κερδίζοντας διετή υποτροφία στο ΙΕΚ ΑΚΜΗ, παρακολούθησε μαθήματα σχεδίου μόδας, ενώ παράλληλα συνέχισε να εργάζεται στον χώρο των περιοδικών. Έχει λάβει μέρος σε ομαδικές εκθέσεις και η δουλειά της έχει φιλοξενηθεί σε αρκετά ελληνικά αλλά και ξένα καλλιτεχνικά sites. Από το 2015 ασχολείται αποκλειστικά με την εικονογράφηση, κυρίως παιδικών βιβλίων για εκδότες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Eίναι μέλος του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και επιλέχθηκε ως υποψήφια στα World Illustration Awards 2017, στην κατηγορία του παιδικού βιβλίου. Μένει σε ένα σπίτι κοντά στη θάλασσα, μερικά χιλιόμετρα έξω από την Αθήνα, με τον σύζυγό της και τα παιδιά τους. Σήμερα, τη φιλοξενούμε και συζητάμε μαζί της για –τι άλλο;− τη δουλειά της και τις προκλήσεις που αυτή κρύβει.Ρένια Μεταλληνού

Ρένια Μεταλληνού1. Πώς ξεκίνησες να εικονογραφείς παιδικά βιβλία; Ξεκίνησα να εικονογραφώ σαν χόμπι, αρχικά όταν έγινα μαμά και αναζητούσα μια καλλιτεχνική διέξοδο. Πάντα αγαπούσα την εικονογράφηση, αλλά με αφορμή τα παιδιά μου ήρθα σε επαφή με την εικονογράφηση παιδικών βιβλίων, με την οποία δεν είχα ιδιαίτερη σχέση έως τότε. Πριν από 7 χρόνια περίπου εικονογράφησα το πρώτο μου παιδικό βιβλίο και έκτοτε έμεινα σε αυτόν τον επαγγελματικό χώρο.

2. Ποιες προκλήσεις κρύβει η εικονογράφησή τους; Νομίζω πως η μεγαλύτερη πρόκληση για μένα είναι να δώσω μορφή στον βασικό ήρωα. Να πω «να, έτσι θα είναι», λαμβάνοντας υπόψη το κείμενο και το κοινό στο οποίο απευθύνεται το βιβλίο. Επίσης, να αποφασίσω τι υλικά/μέσα θα χρησιμοποιήσω για την εικονογράφηση του βιβλίου.

3. Από πού εμπνέεσαι; Από τη φύση, τα συναισθήματα και τις προσωπικές μου εμπειρίες, από τις υπέροχες δουλειές συναδέλφων που βλέπω στο διαδίκτυο. 4. Πού ζωγραφίζεις συνήθως και ποιες τεχνικές χρησιμοποιείς; Ζωγραφίζω χρησιμοποιώντας αρχικά κυρίως μολύβια και μελάνια. Δουλεύω, όμως, και με τέμπερες, ακουαρέλες, κολάζ, μαρκαδόρους κ.τ.λ. Μετά σκανάρω την εικόνα και τη δουλεύω στο procreate. Υπάρχουν και φορές, βέβαια, που μπορεί να δουλέψω εξαρχής κάποιο project στο  procreate.

5. Ποιο είναι το αγαπημένο σου βιβλίο από όλα όσα έχεις εικονογραφήσει; Και ποιος ο αγαπημένος σου ήρωας; Δεν μπορώ να ξεχωρίσω ένα αγαπημένο βιβλίο. Συνήθως, κάθε νέο βιβλίο που δουλεύω γίνεται το αγαπημένο μου! Ο αγαπημένος μου ήρωας ακόμη δουλεύεται, αλλά θα σας τον συστήσω σύντομα!

6. Πώς συνεργάζεσαι συνήθως με τους συγγραφείς; Δουλεύετε παράλληλα ή παίρνεις το κείμενο μετά την ολοκλήρωσή του; Στα περισσότερα βιβλία δουλεύω πάνω σε ολοκληρωμένο κείμενο.7. Ποιον εικονογράφο, Έλληνα ή ξένο, θαυμάζεις; Από Έλληνες εικονογράφους, ξεχωρίζω ιδιαίτερα την Zafouko Yamamoto (Ζαφειρούλα Σιμοπούλου) και τον Χρήστου Κούρτογλου. Το στιλ τους είναι ιδιαίτερο και αναγνωρίσιμο. Υπάρχουν, βέβαια, πολλοί ακόμη που αγαπώ και παρακολουθώ τη δουλειά τους όπως π.χ. η Θέντα Μιμιλάκη, η Ντανιέλα Σταματιάδη και η Αλεξία Λουγιάκη. Γενικά, νομίζω πως έχουμε πολλούς καλούς Έλληνες εικονογράφους, παρά το γεγονός πως η χώρα μας έχει μια μικρή αγορά. Τα τελευταία χρόνια, μάλιστα, είναι αρκετοί οι Έλληνες εικονογράφοι οι οποίοι τα πάνε πολύ καλά και στο εξωτερικό. Από ξένους η λίστα είναι ατελείωτη: Adolfo Serra, Kitty Crowther, Viktoria Semykina, Dinara Mirtalipova, Isabelle Arsenault,  Carson Elis, Amelie Flechais, Maisie Shearing και πολλοί πολλοί άλλοι.

8. Ποιο βιβλίο θα ήθελες να έχεις εικονογραφήσει; Θα ήθελα να εικονογραφούσα το Ζητείται Ελπίς, του Αντώνη Σαμαράκη, το οποίο δεν είναι μεν εικονογραφημένο, όμως είναι ένα πολύ αγαπημένο μου βιβλίο, γεμάτο εικόνες και συναισθήματα.

9. Τι δουλεύεις αυτή τη στιγμή; Ολοκληρώνω την εικονογράφηση μιας φολκ ιστορίας και ετοιμάζω κάποια δείγματα για βιβλία που θα ξεκινήσω μέσα στο καλοκαίρι.

10. Τέλος, πώς θα σύστηνες τον εαυτό σου σε ένα παιδί; «Γεια, είμαι η Ρένια και ζωγραφίζω εικόνες για βιβλία! Θες να ζωγραφίσουμε κάτι μαζί;»

Η Ρένια Μεταλληνού διατηρεί την ιστοσελίδα www.reniametallinouillustration.com όπου μπορείτε να δείτε συγκεντρωμένη τη δουλειά της. 

Leave a Reply