* Κάποιο πρωινό… κάπου στον κόσμο 7:00 π.μ.
– Τι θα φάω στο σχολείο, μαμά;
– Τι θέλεις, αγάπη μου;
– Εεε… δεν ξέρω.
– Σαντουιτσάκι;
– Όχι πάλι.
– Φρούτα;
– Όχι σήμερα!
– Θέλεις… μπάρα;
– Κάτι άλλο; Οι φίλοι μου φέρνουν καλύτερο φαγητό!
Να δεις που γαριδάκια και άλλες τέτοιες χαζομάρες θα εννοεί…
Κι ανεβαίνει η πίεσή σου πρωινιάτικα…
Και θέλεις να πάρεις τα βουνά…
Μη χαλάς τη ζαχαρένια σου, γλυκιά μου!
Σε αυτό το βιβλίο θα βρεις τόσες επιλογές, που κάθε πρωί θ’ ακούς:
– Τι σούπερ φαγητό μού έφτιαξες πάλι… Είσαι η πιο τέλεια μαμά του κόσμου! Σ’ αγαπώ πολύ!
* Οποιαδήποτε ομοιότητα με πρόσωπα και καταστάσεις δεν είναι συμπτωματική, μάλλον συμβαίνει και στο σπίτι σου!
Τι είδους φαγητά πρέπει να περιλαμβάνει ένα βιβλίο για τη διατροφή των παιδιών στο σχολείο;
- Υγιεινά, με τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που επιβάλλεται να λαμβάνουν ημερησίως τα παιδιά.
- Εύκολα και γρήγορα στην παρασκευή τους, για να μην τρέχουμε πιο πολύ από όσο ήδη τρέχουμε.
- Διατηρήσιμα, ώστε, ακόμη κι αν απαιτούν περισσότερη ώρα, να τα ετοιμάζουμε σε μεγάλη ποσότητα και ή να τα αποθηκεύουμε στην κατάψυξη ή να τα φυλάμε στο ψυγείο λίγες ημέρες, κάνοντας τον εβδομαδιαίο προγραμματισμό και γλιτώνοντας το καθημερινό άγχος «τι θα δώσω στο παιδί μου σήμερα;».
- Εύκολα και στη μεταφορά τους,
- Αγαπητά στα παιδιά, οπότε θέλουν χρώμα, γεύση, δηλαδή το λιγότερο να είναι πεντανόστιμα, για να επιστρέφει άδειο το ταπεράκι στο σπίτι!
Έτσι, λοιπόν, μαγείρεψα, ξαναμαγείρεψα, δοκίμασα, πρόσθεσα, αφαίρεσα και κατέληξα σε sandwiches, σαλάτες, dips, αλμυρές λιχουδιές, γλυκά και βεβαίως μπάρες. Είμαι έτοιμη να πω «σειρά σας, τώρα»!
Θέμις Καρδιόλακα-Δεκέμβριος 2016
Το νέο βιβλίο της Θέμιδας Καρδιόλακα “Τι θα φάω στο σχολείο Mama;” μόλις κυκλοφόρησε από την Ελληνοεκδοτική.
Food styling & Φωτογράφιση έκδοσης: Δανάη Ίσαρη
Επιμέλεια έκδοσης: Μαρία Ντότσικα
Γραφιστική επιμέλεια: Νικόλας Αθανασιάδης
ΕΛΛΗΝΟΕΚΔΟΤΙΚΗ
Ιπποκράτους 82, 106 80, Αθήνα.
Τηλ.: 210 3613676 – Fax: 210 3635207
info@ellinoekdotiki.gr
Η Θέμις Καρδιόλακα γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε στο Οικονομικό της Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 2002 έφυγε για τη Νέα Υόρκη. Στην τριετή παραμονή της εκεί, πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές όσον αφορά την Επικοινωνία στο New York University και εργάστηκε στο ελληνικό γραφείο Τύπου, δεδομένης της γλωσσομάθειάς της. Επέστρεψε στην Ελλάδα το 2005 και πήρε ΜΒΑ στο ALBA Graduate Business School. Στην Αθήνα πλέον ασχολήθηκε με τις δημόσιες σχέσεις και την επικοινωνία, έως το 2008, οπότε και αφιερώθηκε στα παιδιά της. Η ανάγκη της να επιμεληθεί τη διατροφή τους την οδήγησε να διερευνήσει την αξία των γευστικών επιλογών. Παρακολούθησε σεμινάρια μαγειρικής. Πειραματίστηκε αμέτρητες ώρες στην κουζίνα της. Προσπάθησε να ανακαλύψει την ποικιλία των φαγητών που συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του οργανισμού κατά την παιδική ηλικία. Το ζητούμενό της ήταν και είναι η σωστή διατροφή που αποτελεί τον θεμέλιο λίθο για τη σωστή ανάπτυξη. Γι’ αυτό, άλλωστε, δίδαξε και η ίδια σε σεμινάρια ώστε να επικοινωνήσει τα συμπεράσματά της σε γονείς, για να προαχθούν με εύκολο τρόπο οι υγιεινές διατροφικές συνήθειες στην καθημερινότητα των παιδιών τους. Με το ίδιο σκεπτικό, εξέδωσε το Μαμά, δεν τρώω «πράσινα»!(2013) και το Όχι πια γλουτένη, μαμά (2014). Παράλληλα, έλαβε μέρος σε πλήθος τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές, παρουσιάζοντας μαγειρικές που δυναμιτίζουν την όρεξη, χωρίς να θέτουν υπό αμφισβήτηση μια ισορροπημένη δίαιτα. Δημιούργησε, τέλος, το site www.mamaknows.gr, το οποίο τροφοδοτεί με την έμπνευση και τη δημιουργικότητά της.