ΚΑΤΑΝΟΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΑΝΡΘΩΠΟ. Η ΜΟΝΤΕΣΣΟΡΙΑΝΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΣΤΑ ΤΡΙΑ ΠΡΩΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΖΩΗΣ

getImageΑπό τις εκδόσεις Καλειδοσκόπιο κυκλοφορεί το βιβλίο «Κατανοώντας τον άνθρωπο. Η μοντεσσοριανή προσέγγιση στα τρία πρώτα χρόνια ζωής», ένα θεμελιώδες βιβλίο για όσους ενδιαφέρονται για το έργο της Maria Montessori.

Οι πρώτες χίλιες μέρες είναι οι πιο σημαντικές της ζωής μας. Το επιβεβαιώνει η νευροεπιστήμη και ολοένα περισσότερα στοιχεία αποδεικνύουν ότι οι πρώτες εμπειρίες επηρεάζουν άμεσα τον άνθρωπο που θα γίνουμε. Σε αυτό το βιβλίο, η γιατρός Silvana Montanaro εξηγεί τι χρειάζεται ένα παιδί προκειμένου να αναπτύξει υγιώς το σώμα, τον νου και το πνεύμα. Δηλώνει ότι ο τρόπος με τον οποίο ανταποκρινόμαστε στο μωρό μας πρέπει να βασίζεται στις παρατηρήσεις μας και στην κατανόηση των φυσικών νόμων της ανάπτυξης. Μας δίνει σαφείς οδηγίες, που βασίζονται κυρίως στις Μοντεσσοριανές αρχές, πώς να αναγνωρίσουμε τις αναπτυξιακές ανάγκες ενός βρέφους και να ανταποκριθούμε προσφέροντας όσο το δυνατόν καλύτερες συνθήκες για ανάπτυξη.

Αυτό το βιβλίο, ενημερωτικό αλλά και ποιητικό, θα βοηθήσει τους γονείς, τους φοιτητές και όποιους ενδιαφέρονται για την ανάπτυξη του ανθρώπου να παρατηρήσουν τα παιδιά με διαφορετικό τρόπο. Με σαφείς παραλληλισμούς ανάμεσα στη σωματική και την ψυχολογική ανάπτυξη του παιδιού, η δρ Montanaro μάς βοηθάει να κατανοήσουμε λεπτομέρειες που πάντα βλέπαμε, αλλά στις οποίες ποτέ δεν δίναμε την πρέπουσα σημασία.

Ως οδηγός για τη συμβίωση με τα βρέφη και τα μικρά παιδιά, επιτρέπει να θαυμάσουμε τη σοφία της φύσης και να απολαύσουμε τη ζωή η οποία εξελίσσεται, υπενθυμίζοντας την πεποίθηση της Maria Montessori πως η ειρηνική συνύπαρξη ξεκινάει από τη μήτρα. Το βιβλίο αυτό εγκαινιάζει μία νέα σειρά με τίτλο Μοντεσσοριανή Βιβλιοθήκη. Επιδιώκει να κάνει προσιτό το έργο της σπουδαίας παιδαγωγού Μ. Montessori μέσα από νέες, καλές μεταφράσεις. Η επιστημονική υπεύθυνη της σειράς Ειρήνη Φαφαλιού, αποτελεί εγγύηση τόσο για την επιλογή των τίτλων όσο και για την ποιότητα της έκδοσης.

Η ΕΙΡΗΝΗ ΦΑΦΑΛΙΟΥ γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αγγλία από Έλληνες γονείς. Μετά από μεταπτυχιακές σπουδές στην Κοινωνική Ανθρωπολογία, ανακάλυψε εντελώς τυχαία τη Μοντεσσοριανή Σχολή AMI (Association Montessori Internationale) στο Λονδίνο –The Maria Montessori Training Organisation– τότε υπό τη διεύθυνση της Hilla Patell. Παρακολούθησε την εκπαίδευση νηπιαγωγού, και αμέσως άλλαξε πορεία η ζωή της. Εξειδικεύτηκε για τα παιδιά ηλικιών 6-12 υπό τον Camillo Grazzini στο Centro Internazionale di Studii Montessoriani, στο Μπέργκαμο της Ιταλίας, και αργότερα υπό τη δρ Montanaro στο Λονδίνο και στην Ιταλία για τις ηλικίες 0-3. Αφού θήτευσε ως διδάσκουσα επί δέκα χρόνια στο εκπαιδευτικό κέντρο του Λονδίνου, η Ειρήνη Φαφαλιού ήρθε το 2002 στην Αθήνα και ίδρυσε το Μοντεσσοριανό Εργαστήριο, με σκοπό να φέρει στη χώρα τη δυνατότητα να εκπαιδευτούν νηπιαγωγοί στη Μοντεσσοριανή μέθοδο. Στενή συνεργάτιδα του ΑΜΙ, η Ειρήνη Φαφαλιού είναι εκπαιδεύτρια εκπαιδευτών 3-6 και Διεθνής Εξετάστρια για τα εκπαιδευτικά κέντρα του ΑΜΙ. Έχει εκπαιδεύσει νηπιαγωγούς υπό την αιγίδα του ΑΜΙ σε Ελλάδα, Βρετανία, Ισπανία, Ελβετία και Γαλλική Πολυνησία. Επίσης συνεργάζεται με το εκπαιδευτικό κέντρο του ΑΜΙ στην Περούτζια της Ιταλίας. Είναι πεπεισμένη ότι όταν ο ενήλικας δεχτεί να παρατηρήσει το πραγματικό παιδί που βρίσκεται μπροστά του (και όχι το παιδί της φαντασίας του) και όταν η παιδεία ανταποκριθεί στις αναπτυξιακές ανάγκες του παιδιού, τότε θα ανθίσει η προσωπικότητα των ανθρώπων που θα μας οδηγήσουν σε έναν κόσμο πιο ηθικό, πιο δημιουργικό, πιο ελεύθερο και πιο ειρηνικό.

Leave a Reply