ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ ΓΛΥΚΑ ΧΩΡΙΣ ΖΑΧΑΡΗ ΚΑΙ ΘΕΡΜΙΔΕΣ

Τα χριστουγεννιάτικα γλυκίσματα δε χρειάζεται να είναι γεμάτα ζάχαρη και θερμίδες. Το Τaλκ σας προτείνει χριστουγεννιάτικες συνταγές για γλυκά, πεντανόστιμα μελομακάρονα, μυρωδάτη μηλόπιτα και τραγανά μπισκοτάκια… αλλιώς. Μέλι, σιρόπι αγαύης, καστανή ζάχαρη, αλεύρι ολικής άλεσης οδηγούν σε ένα υπέροχο γευστικό αποτέλεσμα, έτσι ώστε κανείς να μην πρέπει να φάει… μόνο ένα!

Μηλόπιτα με βρώμη και μέλι 

dd96f1a058f4

Για τη βάση

½ κούπα αλεσμένη βρώμη

½ κούπα αλεύρι ολικής

½ κούπα αμυγδαλόψιχα αλεσμένη

2 ½ κ.σ. φρέσκο βούτυρο ή βούτυρο καρύδας

2 κ.σ. μέλι ή σιρόπι σφενδάμου

1 κ.γ. βανίλια

2 κ.σ. γάλα ή γάλα αμυγδάλου ή καρύδας 

Για τη γέμιση

3 μήλα χωρίς φλούδα κομμένα σε μικρά κομμάτια

1 κ.γ. κανέλα

4 κ.σ. ζάχαρη καστανή  

Εκτέλεση: Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο, το μέλι, τη βανίλια και το γάλα. Ανακατεύουμε το αλεύρι με την αμυγδαλόψιχα και τα προσθέτουμε σιγά σιγά στο μίξερ χτυπώντας στη μεσαία ταχύτητα. Συνεχίζουμε για 1-2 λεπτά. Απλώνουμε τη ζύμη της βάσης σε ταψάκι που έχουμε στρώσει λαδόκολλα. Ψήνουμε στους 175 βαθμούς Κελσίου για 10-12 λεπτά. Σε μικρή κατσαρόλα βάζουμε τα μήλα με ½ φλ. καφέ νερό, την κανέλα και τη ζάχαρη. Αφήνουμε να σιγοβράσουν για 5-7 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν καλά. Σβήνουμε τη φωτιά και πολτοποιούμε τα μήλα με το μίξερ χειρός ή με το εργαλείο πουρέ. Στο μεταξύ, βγάζουμε από τον φούρνο την ψημένη βάση και μεταφέρουμε σε πιατέλα. Απλώνουμε τη γέμιση επάνω στη βάση αφού έχουν κρυώσει και τα δύο.

Μπισκότα με γλάσο καστανής ζάχαρης (30-40 μπισκότα μικρά)

images

Για τα μπισκότα

75 γρ. φρέσκο βούτυρο

75 γρ. ελαιόλαδο

150 γρ. ζάχαρη καστανή

Ξύσμα από 2 λεμόνια

1 αυγό

1 κ.γ. βανίλια

¼ κ.γ. αλάτι

130 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

130 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης 

Για το γλάσο

1 ½ κούπα ζάχαρη καστανή

¼ κούπας γάλα, ή γάλα αμυγδάλου, ή γάλα καρύδας

3 κ.γ. βούτυρο φρέσκο

½ κ.γ. βανίλια

Εκτέλεση: Τοποθετούμε στο μίξερ τα πρώτα τρία υλικά και χτυπάμε καλά για 5 λεπτά σε δυνατή ταχύτητα. Προσθέτουμε το ξύσμα, το αυγό, τη βανίλια, το αλάτι και τα χτυπάμε όλα μαζί. Αφού τοποθετήσουμε το ειδικό εργαλείο ζυμώματος στο μίξερ, χτυπώντας σε χαμηλή ταχύτητα, προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι και ζυμώνουμε μέχρι να σχηματιστεί σιγά σιγά η ζύμη. Βγάζουμε από το μίξερ και απλώνουμε κομμάτι της ζύμης στην επιφάνεια του πάγκου. Το απλώνουμε με το χέρι ή με έναν μικρό πλάστη, έτσι ώστε να έχει πάχος περίπου μισό εκατοστό. Με κουπ πατ της αρεσκείας μας κόβουμε τα μπισκότα σε σχέδια και τοποθετούμε σε ταψάκι που έχουμε καλύψει λαδόκολλα. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς Κελσίου για 10 λεπτά. Μόλις βγάλουμε από τον φούρνο τοποθετούμε τα μπισκότα σε σχάρα ώσπου να κρυώσουν. Σε μικρή κατσαρόλα ρίχνουμε τα τρία πρώτα υλικά του γλάσου και αφήνουμε να πάρουν βράση για 4 λεπτά. Βγάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τη βανίλια. Ανακατεύουμε καλά και μεταφέρουμε σε γυάλινο μπολ ώσπου να κρυώσει τελείως και να πήξει.

Μελομακάρονα με αγαύη (25-30 τεμάχια)

melomakarona

Για τα μελομακάρονα

1 κούπα ελαιόλαδο

½  κούπα σιρόπι αγαύης

½ κούπα χυμό πορτοκαλιού

ξύσμα από μισό πορτοκάλι

1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

½ κ.γ. σόδα

4 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Για το σιρόπι

1 κούπα μέλι

¾ κούπας καστανή ζάχαρη ή σιρόπι αγαύης

2 κούπες νερό

3 γαριφαλάκια

1 ξύλο κανέλας 

Εκτέλεση: Χτυπάμε το λάδι με την αγαύη, το χυμό πορτοκάλι και το ξύσμα. Ανακατεύουμε το μπέικιν, τη σόδα, το αλεύρι και κάνουμε μία λακκούβα στη μέση όπου ρίχνουμε τα υγρά υλικά και ζυμώνουμε ελαφρά. Πλάθουμε και ψήνουμε στους 175 βαθμούς για περίπου 30 λεπτά να ροδίσουν. Στο μεταξύ, βράζουμε το σιρόπι για 5 λεπτά, αφαιρούμε τον αφρό και περιχύνουμε τα μελομακάρονα μόλις βγουν από τον φούρνο. Το σιρόπι δεν πρέπει να σταθεί γιατί θα πήξει. Αφού ρουφήξουν το σιρόπι από τη μία πλευρά, αναποδογυρίζουμε τα μελομακάρονα και από την άλλη. Αφήνουμε να κρυώσουν τελείως. Πασπαλίζουμε την τριμμένη καρυδόψιχα προαιρετικά.

tsogka