ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΕΣ ΧΩΡΙΣ ΓΛΟΥΤΕΝΗ

Με αφορμή το νέο της βιβλίο «Όχι πια γλουτένη, μαμά», το πρώτο ελληνικό βιβλίο με συνταγές αποκλειστικά χωρίς γλουτένη, η Θέμις Καρδιόλακα προτείνει μια συνταγή για κουραμπιέδες! 

Kουραμπιέδες (για 25-30 κομμάτια) 

Τι χρειαζόμαστε

• 100 γρ. αμύγδαλα

• 100 γρ. βούτυρο

• 60 γρ. ζάχαρη

• 2 αυγά

• 250 γρ. φαρίνα χωρίς γλουτένη Μύλων Αγίου Γεωργίου

• Ξύσμα από 1 πορτοκάλι

• 1 κ. γ. ροδόνερο

• Ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα

Τι κάνουμε

1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190 ˚C στον αέρα.

2. Αλέθουμε τα αμύγδαλα στο μπλέντερ μέχρι να γίνει σκόνη.

3. Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη.

4. Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά.

5. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το ξύσμα πορτοκαλιού και τα αμύγδαλα και τα ρίχνουμε στον κάδο.

6. Προσθέτουμε το ροδόνερο.

7. Ανακατεύουμε μέχρι η ζύμη να μαζευτεί γύρω από το φτερό.

8. Την τυλίγουμε σε μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για 20-30 λεπτά.

9. Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και πλάθουμε μακρόστενους κουραμπιέδες.

10. Τους τοποθετούμε σε ταψί που έχουμε στρώσει με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και τους ψήνουμε για 15-20 λεπτά.

11. Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και τους αφήνουμε να κρυώσουν.

TIP: Σκεπάστε τους κουραμπιέδες με αλουμινόχαρτο για να μην παραψηθούν.

oxi pia glouteni

«Εμένα μπορείτε να μου πείτε τι να κάνω για να μη ζηλεύω τα άλλα παιδάκια όταν τρώνε;». H ερώτηση αυτή σε ένα συνέδριο για την κοιλιοκάκη ήταν η αφορμή να ξεκινήσει η συγγραφή του βιβλίου. Μπήκα στην κουζίνα, χωρίς να έχω ιδέα τι θα πει «μαγειρεύω χωρίς γλουτένη» και ξεκίνησα ακατάπαυστα να φτιάχνω συνταγές που να μην έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τις συνταγές που περιέχουν γλουτένη. Και –θέλω να πιστεύω τουλάχιστον– ότι το κατάφερα. Αυτό το βιβλίο μπορεί να μην έχει γραφτεί από έναν άνθρωπο δυσανεκτικό στη γλουτένη, έχει γραφτεί όμως από έναν άνθρωπο που αγαπάει πολύ τα παιδιά και σε (υπερβολικό βαθμό θα έλεγα) το φαγητό. Με τόση αγάπη μόνο πολύ γευστικές συνταγές μπορούν να προκύψουν!
Από τον πρόλογο της Θέμιδος Καρδιόλακα

Το νέο βιβλίο μαγειρικής της Θέμιδος Καρδιόλακα, το πρώτο ελληνικό βιβλίο με συνταγές αποκλειστικά χωρίς γλουτένη, περιλαμβάνει 63 συνταγές, για όλες τις ώρες και όλες τις περιστάσεις. Από λαχταριστά πρωινά (pancakes, κρέπες, muffins κ.ά.) μέχρι αγαπημένα απογευματινά σνακ (cookies, κέικ, brownies, κ.ά). Και από υγεινά κυρίως γεύματα (παστίτσιο με κινόα, γεμιστά με φαγόπυρο, πατατοσαλάτα με φακές, κ.ά.) μέχρι όλα τα αγαπημένα φαγητά για πάρτι των παιδιών (πιροσκί, πίτσα, τυροπιτάκια, τούρτα, κ.ά.).

Είτε ξεκινάτε τώρα να μαγειρεύετε χωρίς γλουτένη είτε μαγειρεύετε χωρίς γλουτένη εδώ και χρόνια, αυτό το βιβλίο θα ικανοποιήσει όλες σας τις ορέξεις για «απαγορευμένα» φαγητά και θα γίνει ο απαραίτητος σύντροφός σας στην κουζίνα.

Η έκδοση επίσης περιλαμβάνει πληροφορίες για την κοιλιοκάκη, τη νόσο που απαγορεύει διά βίου την κατανάλωση γλουτένης, από την παιδίατρο γαστρεντερολόγο-ηπατολόγο Δρα Αίγλη Ζέλλου (Διευθύντρια στο Παιδογαστρεντερολογικό Τμήμα του νοσοκομείου «Παίδων Μητέρα» και επιστημονική συνεργάτιδα της Α΄ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών) και τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εταιρείας για την Κοιλιοκάκη.

Ευγενικός υποστηρικτής της έκδοσης είναι η εταιρεία

alevri_logoΛίγα λόγια για τη συγγραφέα

Η Θέμις Καρδιόλακα έχει σπουδάσει οικονομικά. Έχει δύο μεταπτυχιακά στην Επικοινωνία και τη Διοίκηση Επιχειρήσεων. Επίσης, μιλάει τρεις γλώσσες. Παρ’ όλα αυτά, το πτυχίο που απόλαυσε περισσότερο ήταν αυτό του χασάπη (γιατί και από αυτό έχει)! Και έτσι όπως τελικά της τα έφερε η ζωή, αυτό (μαζί με διάφορα σεμινάρια μαγειρικής) είναι το πιο χρήσιμο στη δουλειά της. Δεν θεωρεί ότι δουλεύει· είναι ευτυχισμένη που έχει καταλήξει να κάνει τη μεγάλη της αγάπη, τη μαγειρική, δουλειά. Γιατί «τι καλύτερο από το να βρίσκεσαι σε μια κουζίνα με υλικά γύρω σου, να αυτοσχεδιάζεις και να δημιουργείς κάτι τόσο γευστικό με το οποίο, κυριολεκτικά, γλείφεις τα δάχτυλά σου; Υπάρχει μεγαλύτερη ευχαρίστηση από το να βλέπεις τους αγαπημένους σου γύρω από ένα τραπέζι να τρώνε, να γελάνε και να σου λένε πόσο χρυσοχέρα είσαι; (η αλήθεια είναι ότι θέλεις να το ακούς κιόλας!)».

Η Θέμις έχει μελετήσει και έχει ασχοληθεί πολύ με τη σωστή διατροφή των παιδιών της, θεμέλιο λίθο της ανάπτυξής τους. Αποφάσισε, λοιπόν, να μοιραστεί «μυστικά» και πληροφορίες που συνέλεξε όλα αυτά τα χρόνια, με στόχο να βοηθήσει και άλλες μαμάδες, με τρόπο εύκολο και «ανώδυνο», ώστε να προάγουν υγιεινές διατροφικές συνήθειες στην καθημερινότητα των παιδιών τους.

Έχει γράψει, επίσης, το βιβλίο Μαμά, δεν τρώω πράσινα! (εκδόσεις Μίνωας, 2013). Μπορείτε να μαθαίνετε νέα της Θέμιδος στον ιστότοπό της:www.mamaknows.gr.

Leave a Reply