Μια ζουμερή, αφράτη σοκολατόπιτα που σίγουρα θα σας ικανοποιήσει.
Υλικά
Για το κέικ
- 600 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
- 300 γρ. βούτυρο
- 6 αυγά και 3 κρόκους (μέτρια αυγά)
- 240 γρ. ζάχαρη
- λίγο κακάο για το «αλεύρωμα»
Για το crumble
- 100 γρ. φουντούκια ανάλατα
- 140 γρ. αλεύρι
- 100 γρ. βούτυρο
- 100 γρ. καστανή ζάχαρη
Για το σερβίρισμα
- παγωτό βανίλια
- φυλλαράκια από δυόσμο
Εκτέλεση
Για το κέικ
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C στον αέρα. Σε μπεν μαρί, στον φούρνο μικροκυμάτων ή σε μία κατσαρόλα και σε χαμηλή φωτιά λιώνουμε το βούτυρο με τη σοκολάτα.
- Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη και τους κρόκους με ένα σύρμα μέχρι να διαλυθεί τελείως η ζάχαρη.
- Βουτυρώνουμε καλά μία φόρμα 28 εκ. (καλό είναι να είναι με αποσπώμενη βάση) και την κακαοβουτυρώνουμε.
- Ρίχνουμε το μείγμα της σοκολάτας με μία σπάτουλα στο μείγμα με τα αυγά και ανακατεύουμε καλά μέχρι να διαλυθεί η σοκολάτα. Βάζουμε το μείγμα στη φόρμα που έχουμε κακαοβουτυρώσει.
- Καλύπτουμε με ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο πάνω από το γλυκό μας.
- Βάζουμε το ταψάκι σε ένα μεγαλύτερο ταψί και γεμίζουμε το μεγαλύτερο με νερό τόσο όσο να φτάσει τη μέση του ύψους του μικρού ταψιού.
- Ψήνουμε για 1 ώρα και 20 λεπτά ή μέχρι όταν ακουμπάμε ένα δάχτυλο στο κέντρο του ταψιού να μην κολλάει.
- Αφήνουμε να κρυώσει, ξεφορμάρουμε και σερβίρουμε σε μικρά κομμάτια μαζί με το κραμπλ, το παγωτό και φύλλα δυόσμου.
Για το crumble
- Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη στο μίξερ μέχρι να αφρατέψει καλά το μείγμα.
- Χτυπάμε στο μπλέντερ το αλεύρι με τα φουντούκια για να γίνουν σκόνη. Το ρίχνουμε στο μίξερ και το ανακατεύουμε πολύ λίγο για να γίνει σαν θρύψαλα ή σαν τρίμμα. Θέλει ελάχιστο ανακάτεμα.
- Αδειάζουμε σε ένα ταψάκι που του έχουμε βάλει αντικολλητικό χαρτί και ψήνουμε για 20 λεπτά στους 160°C στον αέρα.
- Αφήνουμε να κρυώσει το μπισκότο και το σπάμε σε κομμάτια με τα οποία γαρνίρουμε το κέικ μας.
Extra tip: Εάν δέν θέλετε να κάνετε το crumble μπορείτε να τη σερβίρετε με μια creme anglaise, παγωτό η σαντιγί!