ΜΑΥΡΟΙ ΓΙΓΑΝΤΕΣ ΠΡΕΣΠΩΝ ΚΟΚΚΙΝΙΣΤΟΙ ΤΗΣ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑΣ

Όπως κάθε παιδί, και διορθώστε με αν κάνω λάθος, δεν είχα σε εκτίμηση τα όσπρια, πέρα από τη φακή φυσικά. Για να μπορέσει η μαμά μου να μας πείσει να φάμε φασολάδα και γίγαντες έπρεπε να μας τάξει κάποια λιχουδιά, που συνήθως ήταν πίτσα για βραδινό (και πάλι από τα χεράκια της).

Αυτοί οι μαύροι γίγαντες με έβαλαν σε τρελό γευστικό πειρασμό, μια περιέργεια, μια αναζήτηση, «λες να είναι η απάντηση στην άρνηση των γιγάντων;», σκέφτηκα.

Λίστα για ψώνια 

500 γρ. μαύροι γίγαντες Πρεσπών
1 ώριμη τομάτα τριμμένη
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
1 καρότο κομμένο σε ροδέλες
3-4 κλωναράκια άνηθο ψιλοκομμένο
αλάτι και πιπέρι
ελαιόλαδο
φέτα για συνοδευτικό (ελιές, παστό ψάρι, λουκάνικο)

Η συνταγή είναι απλή απλή, απλούστατη, αλλά η νοστιμιά απίστευτη, «τι έχανα τόσα χρόνια, Θεέ μου;», αναρωτήθηκα. Δεν ξέρω αν παλιότερα μου έφταιγε η συνταγή αλλά αυτή η ποικιλία οσπρίων δεν συγκρίνεται με τη γεύση των απλών γιγάντων, οι οποίοι μου φαινόντουσαν πιο… «χωμάτινοι». Αν, λοιπόν, ξεπεράσετε το θέμα του χρώματος, το οποίο εγώ προσωπικά το βρίσκω εκπληκτικό, έχετε καταφέρει να κατακτήσετε το μεγαλείο της γεύσης τους.

Έχετε βάλει τους γίγαντες από βραδύς να μουλιάσουν σε πολύ νερό. Πετάτε το νερό τους και βράστε τους σε μπόλικο νερό, χωρίς αλάτι μέχρι να μαλακώσουν (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και τη χύτρα για οικονομία χρόνου).

Μόλις είναι έτοιμοι τους σουρώνετε και τους αφήνετε να περιμένουν.

Εν τω μεταξύ, τσιγαρίζετε το κρεμμύδι σε ελαιόλαδο, προσθέτετε το καρότο και τους γίγαντες, συνεχίζοντας το τσιγάρισμα, προσθέτετε και λίγο νερό και αφήνετε να βράσουν για 5 λεπτά να ενοποιηθούν τα υλικά.

Στη συνέχεια, προσθέτετε τη σάλτσα ντομάτας, αλάτι και πιπέρι, και αφήνετε να βράσουν για 15 λεπτά ακόμα.

Λίγο πριν το τέλος πασπαλίζετε με τον άνηθο για να μην χάσει τα αρώματα του.

Γιαμιιιι, τι μυρωδιά, Θεέ μου!

Πασπαλίστε με τριμμένη φετούλα και έχετε ένα εξαιρετικό πιάτο οσπρίων για το μεσημεριανό σας.

Tip: Οι μαύροι γίγαντες Πρεσπών είναι κατάλληλοι για τα άτομα με διαβήτη ή με αντίσταση στην ινσουλίνη ή υπογλυκαιμία. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και παρέχουν μια άριστη μη ζωική πηγή πρωτεΐνης.

Καλή σας απόλαυση!


 

H Φωτεινή Παλιεράκη είναι η ταλαντούχα σεφ πίσω απο το blog Οι καλύτερες Συνταγές μου.

Βρείτε την στο  http://oikaliteressyntagesmou.blogspot.gr

Για την συνταγή χρησιμοποιήθηκαν:

Μαύροι Γίγαντες Πρεσπών bacal-eco https://fava.gr/beans-rice/beans/blackbeans.html

γιγαντες bacaleco

Καλώς ήρθατε στη Φάρμα της Άβας! Εδώ μπορείτε να βρείτε αγνά προϊόντα από όλη την Ελλάδα και να τα αποκτήσετε σε τιμές παραγωγού! Η Φάρμα της Άβας είναι ένα online marketplace που φιλοξενεί παραγωγούς Ελληνικών προϊόντων, όπου ο καθένας έχει το δικό του ξεχωριστό μαγαζί. Οι παραγωγοί πωλούν ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ στον Έλληνα Καταναλωτή σε τιμή που οι ίδιοι καθορίζουν, χωρίς μεσάζοντες.  Επιλέγεις, πληρώνεις, παραλαμβάνεις εξαιρετικά ελληνικά προϊόντα σε εξαιρετικές τιμές!  Έτσι, δίνεται η ευκαιρία στον Έλληνα παραγωγό να εμπορεύεται ο ίδιος τα προϊόντα του σε όλο τον κόσμο από όποιο μέρος της Ελλάδας βρίσκεται.

logo-gr