ΜΑΓΕΙΡΕΥΟΥΜΕ ΚΕΦΤΕΔΕΣ

Κεφτέδες τηγανητοί ή ψητοί, με λαχανικά, με κρέας, με κοτόπουλο, με ψάρι, με όσπρια, όπως και να τους φτιάξουμε γίνονται πεντανόστιμοι και αγαπιούνται από μικρούς και μεγάλους. Οι συνταγές που ξεχωρίσαμε για να μαγειρέψουμε είναι οι εξής δύο: κεφτέδες από όσπρια, λαχανικά και ξηρούς καρπούς και κεφτέδες από φιλέτο ψαριού με καρότο, πατάτα και μυρωδικά. Και επειδή γενικότερα ψηφίζουμε τους ψητούς έναντι των τηγανητών, θα τους ψήσουμε στον φούρνο και τους μεν και τους δε. Η πρώτη συνταγή με τους κεφτέδες οσπρίων και λαχανικών έχει αρκετή προετοιμασία, όμως δεν είναι δύσκολη στην εκτέλεση. «Καμουφλαρισμένα» όλα τα θρεπτικά συστατικά τους (φακές, ρεβίθια, μελιτζάνες, σέλερι, καρότο, πλιγούρι), ζυμώνονται και το αποτέλεσμα είναι θεϊκό! Τόσο που όλοι αναρωτιούνται πώς γίνεται να μην έχουν κρέας. Η δεύτερη συνταγή εύκολη και γρήγορη, ιδανική για τους μικρούς γευσιγνώστες που αντιστέκονται στο ψάρι. Ζυμώνουμε τα φιλετάκια ψαριού με βραστή πατάτα λιωμένη, τριμμένο καρότο, κρεμμύδι και μυρωδικά και ψήνουμε σε λαδόκολλα για 25 λεπτά.

Κεφτέδες ψητοί με λαχανικά και όσπρια

  • 2/3 κούπας ξηροί καρποί της αρεσκείας μας αλεσμένοι στο μούλτι (αμύγδαλα, καρύδια, φουντούκια)
  • 500 γρ. όσπρια της αρεσκείας μας καλά βρασμένα σε αλατόνερο (φακές, ρεβίθια, φασόλια), τα οποία θα λιώσουμε με πιρούνι ή με το ειδικό εργαλείο που πολτοποιούμε τη βρασμένη πατάτα (press puree)
  • 2 μελιτζάνες ψημένες στον φούρνο για 1 ώρα στους 190 βαθμούς (μόνο την ψίχα)
  • 2/3 κούπας πλιγούρι ψιλό βρασμένο
  • 2/3 κούπας μανιτάρια ψητά, τα τοποθετούμε στον φούρνο στη λαδόκολλα κομμένα στη μέση με λίγο αλάτι και λάδι και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 30 λεπτά. Έπειτα, αφού κρυώσουν, τα πολτοποιούμε στο μούλτι.
  • 200 γρ. καρότο τριμμένο στο μούλτι
  • 1 ½ κλωνάρι σέλερι που το έχουμε σοτάρει ψιλοκομμένο μέχρι να μαλακώσει αρκετά, μαζί με 1 μικρό κρεμμύδι τριμμένο στο μούλτι, αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο και έπειτα αφήνουμε να κρυώσουν
  • 1/3 κούπας αλεύρι ανακατεμένο με 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 2 κ.σ. σόγια σος
  • ½ κούπα τριμμένη φρυγανιά
  • ½ κούπα τριμμένα κορν φλέικς
  • Αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο

Εκτέλεση:Τοποθετούμε σε ένα μεγάλο μπολ και ανακατεύουμε τακτικά όσο προσθέτουμε τα υλικά: τα όσπρια, το αλεύρι, τη σόγια σος, την ψίχα μελιτζάνας, το βρασμένο πλιγούρι, τους ξηρούς καρπούς, το καρότο αφού πρώτα το στραγγίσουμε και, τέλος, το σοταρισμένο σέλερι αφού το ανακατέψουμε προηγουμένως με τα μανιτάρια. Ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά μαζί, και προσθέτουμε αλάτι, εάν χρειάζεται, και πιπέρι. Σε αυτό το σημείο μπορούμε να κρατήσουμε κάποια ποσότητα εάν θέλουμε και να την αποθηκεύσουμε στην κατάψυξη, για να τη μαγειρέψουμε κάποια άλλη στιγμή. Εάν είναι στεγνό το μείγμα προσθέτουμε 1-2 κ.σ. νερό. Πλάθουμε τους κεφτέδες και τους πανάρουμε ακουμπώντας τους απαλά σε πιατέλα όπου έχουμε απλώσει τη φρυγανιά ανακατεμένη με τα κορν φλέικς. Τοποθετούμε σε ταψί όπου έχουμε στρώσει λαδόκολλα, ραντίζουμε με ελάχιστο ελαιόλαδο και ψήνουμε για 20 λεπτά στους 180 βαθμούς, σε προθερμασμένο φούρνο. Τους γυρνάμε και από την άλλη πλευρά για να πάρουν χρώμα εφόσον χρειάζεται.

Ψαροκεφτέδες με λαχανικά ψητοί

  • 500 γρ. φιλέτο ψαριού που το έχουμε βράσει για 10 λεπτά, το αφήνουμε να κρυώσει και το κόβουμε μικρά κομματάκια (μπακαλιάρος, σολομός, λαβράκι, ξιφίας, φαγκρί)
  • 3 μέτριες πατάτες βρασμένες και λιωμένες με το πιρούνι ή με το ειδικό εργαλείο (press puree)
  • 3 καρότα τριμμένα στο μούλτι
  • 1 κρεμμύδι, μισό ματσάκι άνηθο και 1/3 ματσάκι μαϊντανό όλα μαζί στο μούλτι
  • Αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο
  • 1 κούπα τριμμένη φρυγανιά

Εκτέλεση: Τοποθετούμε σε ένα μπολ το ψάρι, τις λιωμένες πατάτες, το καρότο αφού το στραγγίσουμε πρώτα, το κρεμμύδι με τα μυρωδικά, αλάτι, πιπέρι, 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο και ανακατεύουμε καλά. Πλάθουμε τους κεφτέδες και τους πανάρουμε ακουμπώντας τους απαλά σε πιατέλα όπου έχουμε απλώσει τη φρυγανιά. Τοποθετούμε σε ταψί όπου έχουμε στρώσει λαδόκολλα, ραντίζουμε με ελάχιστο ελαιόλαδο και ψήνουμε για 20 λεπτά στους 180 βαθμούς, σε προθερμασμένο φούρνο. Τους γυρνάμε και από την άλλη πλευρά για να πάρουν χρώμα εφόσον χρειάζεται.

tsogka

Leave a Reply