ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΔΙΔΥΜΩΝ

Τι συμβουλές θα δίνατε στους νέους γονείς διδύμων για να είναι πιο εύκολοι οι πρώτοι μήνες με δύο μωρά στο σπίτι; Σας έρχεται ποτέ στο μυαλό ο πρώτος καιρός με τα μωρά σας στο σπίτι; Πολλές φορές, είτε με αφορμή κάποιες φωτογραφίες ή βιντεάκια, ή συζητώντας με κάποια φίλη ή γνωστή που πρόκειται να γεννήσει ή γέννησε δίδυμα, φέρνω στη μνήμη μου εικόνες από τους πρώτους μήνες που υποδεχτήκαμε τα μωρά μας στο σπίτι!

Τι παράξενη περίοδος… γεμάτη πρωτόγνωρα συναισθήματα! Ξαφνικά δύο μικρά πλασματάκια εισέβαλαν στη ζωή μας και έφεραν τα πάνω κάτω! Οι ώρες της ημέρας δεν έφταναν πραγματικά για όλα! Τάισμα, ρέψιμο, άλλαγμα, ύπνος και πάλι από την αρχή…και όλα επί δύο… Φέρνοντας λοιπόν αυτές τις γλυκές εικόνες στο μυαλό μου, σκεφτόμουν τι θα έκανα με τον ίδιο τρόπο και τι θα έκανα διαφορετικά, αν έπρεπε σήμερα να αντεπεξέλθω στους πρώτους αυτούς μήνες μετά τον τοκετό! Και δεν προβληματίζομαι τόσο στο πρακτικό κομμάτι, γιατί αυτό με τον ένα ή τον άλλο τρόπο επιτυγχάνεται, αλλά κυρίως στο ψυχολογικό – συναισθηματικό, που την περίοδο αυτή είναι ιδιαίτερα έντονο και αντιφατικό! Σκέφτηκα λοιπόν ορισμένα tips που θα έδινα στις νέες μαμάδες διδύμων!

 Μην αγχώνεστε για το αν κάνετε τα πάντα με τον ίδιο τρόπο και στα δύο μωρά! Μπορεί μια μέρα να χρειαστεί να κρατήσετε περισσότερη ώρα αγκαλιά το ένα μωρό ή ακόμη μπορεί και να αισθανθείτε πιο δεμένη με το ένα μωρό για κάποιο διάστημα, είτε γιατί μπορεί να είναι πιο «εύκολο» μωρό είτε επειδή σας έχει μεγαλύτερη ανάγκη (αν π.χ. πέρασε κάποιο διάστημα στη μονάδα παρακολούθησης πριν επιστρέψει στο σπίτι μαζί σας).

Προσπαθήστε να μην συγκρίνετε και μην ανησυχείτε αν τα μωρά σας έχουν διαφορετικούς ρυθμούς ανάπτυξης! Σίγουρα όταν κάποιος έχει δύο μωρά, μπαίνει στον πειρασμό να συγκρίνει τα πάντα, ποιος χαμογέλασε πρώτος, ποιος γύρισε ανάποδα κτλ. Και φυσικά κάτι τέτοιο αναπόφευκτα κάνει το άλλο μωρό πιο «αργό»! Όμως στην πραγματικότητα δεν είναι έτσι! Σκεφτείτε το …είναι δύο διαφορετικά μωρά, όπου το καθένα έχει τους δικούς του ρυθμούς, κι αν δεν το συγκρίναμε συνεχώς με το αδερφάκι του, οι ρυθμοί του θα ήταν μια χαρά!! 

Ζητήστε και δεχτείτε βοήθεια! Θεωρώ τον εαυτό μου έναν ιδιαίτερα ανεξάρτητο άνθρωπο, σε σημείο να πιστεύω μερικές φορές ότι μπορώ να καταφέρω τα πάντα μόνη μου (!)… Έτσι λοιπόν και όταν γεννήθηκαν τα μωρά μου δεν φοβήθηκα καθόλου, αντιθέτως θεώρησα ότι όπως και στη δουλειά μου, είναι κι αυτό ένα project, που καλούμαι να τα βγάλω πέρα! Φυσικά η στάση μου αυτή με βοήθησε στο να μην κλειστώ στο σπίτι! Γιατί από την αρχή έπαιρνα τα μωρά και έβγαινα βόλτες, τις ώρες που ο άντρας μου εργαζόταν. Ακόμη αυτός ο τρόπος με «ανάγκασε» να βρω πατέντες για τις ώρες που ήμουν στο σπίτι μόνη μου, έτσι ώστε να μην βασίζομαι συνεχώς σε τρίτους! Όμως, κακά τα ψέμματα, η βοήθεια χρειάζεται! Γιατί ακόμη κι όταν νιώθεις ότι όλα είναι υπό έλεγχο, έρχεται μια στιγμή που απλά πέφτεις… και είναι χειρότερα γιατί αργείς να ξανασηκωθείς… Οπότε, γιατί να μην αξιοποιήσετε από την αρχή όλη τη βοήθεια που σας προσφέρεται; Ακόμη κι αν δεν αισθάνεστε πως χρειάζεστε ξεκούραση (πράγμα απίθανο…), μπορείτε να εκμεταλλευτείτε αυτή την παροχή για να περάσετε χρόνο με τον άντρα σας! Πιστέψτε με, είναι πολύ σημαντικό να προστατέψετε και τη σχέση σας! Γιατί αναπόφευκτα περνάει τόσο εύκολα σε δεύτερη μοίρα…

Κρατήστε γερά! θα υπάρξουν στιγμές τον πρώτο καιρό που η κούραση, η εξάντληση και τα ανάμεικτα συναισθήματα της λοχείας (πολύ κλάμα!) θα σας κάνει να ζηλεύετε άλλες καταστάσεις… γονείς που έχουν ένα μωρό, γονείς που έχουν παιδιά που έχουν μεγαλώσει ή και φίλους σας που δεν έχουν κάνει οικογένεια και διαθέτουν άπειρο ελεύθερο χρόνο για τους ίδιους! Όλα αυτά τα συναισθήματα είναι λογικά, οπότε μην νοιώθετε τύψεις! Όμως να έχετε στο μυαλό σας ότι οι πρώτοι μήνες με τα μωρά στο σπίτι είναι μια κατάσταση προσωρινή… τα δύσκολα θα περάσουν και η ζωή με τα μικρά σας θα γίνει πολύ πιο εύκολη στη συνέχεια! Όμως μαζί με τα δύσκολα θα περάσουν και όλες αυτές οι γλυκές στιγμές που κοιτάς, αγγίζεις και αγκαλιάζεις δύο μικρά πλασματάκια που έχουν βγει από μέσα σου! Και πιστέψτε με, είναι αυτές οι στιγμές που μένουν για πάντα! Γι’ αυτό απολαύστε τις όσο περισσότερο μπορείτε!

3475212-153761-happy-parents-with-newborn-twins Η Εύη Σταθάτου είναι η δημιουργός του site  www.mytwins.gr, όπου και πρωτοδημοσιεύτηκε το παρόν κείμενο. Είναι μαμά 3 αγοριών, εκ των οποίων τα δυο μεγαλύτερα είναι… δίδυμα! 

Leave a Reply