ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ| HYGGE ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

Φέτος είναι μια χρονιά που μπορεί να μην είναι εύκολο να κάνουμε πολλά από αυτά που κάναμε άλλες χρονιές, για να γιορτάσουμε τη μεγάλη αυτή γιορτή της αγάπης. Κάναμε τόσα πολλά που ίσως τα μπλέξαμε και εμείς και τα παιδιά μας. Και νόμισαν και αυτά ότι τα Χριστούγεννα είναι η γιορτή των μεγάλων δώρων!

Καιρός λοιπόν να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους.
-Έλα εδώ να σε πάρω αγκαλιά να μιλήσουμε για 
κάτι πολύ σοβαρό.
-Έρχονται τα Χριστούγεννα, ξέρεις τι είναι τα Χριστούγεννα;

-Είναι που γεννήθηκε ο Χριστούλης

-Ναι σωστά, και;
-Και ήρθαν οι μάγοι με τα δώρα…
-Σωστά πάλι, και;
-Και φέρανε δώρα

-Και;

-Και εγώ θέλω δώρα!christmas-juletraeΣωστό και αυτό, παιδάκι είναι, δώρα θέλει. Όμως εμείς που είμαστε μεγάλοι οφείλουμε να του μάθουμε για το αληθινά μεγάλο δώρο, 
που είναι η αγάπη. Νομίζω ότι κανείς δεν αμφιβάλλει για αυτό. Του λέμε λοιπόν: Το μωράκι Χριστός ήρθε στον κόσμο να μας μάθει να αγαπάμε ο ένας τον άλλον και να το δείχνουμε και να φροντίζουμε ο ένας τον άλλον.  Ή λέτε τέλος πάντων με δικά σας λόγια αυτό που πιστεύετε. Και ερχόμαστε στους δύσκολους καιρούς που περνάμε, στα ελάχιστα ή μηδενικά δώρα που μπορούμε φέτος να κάνουμε και στο hygge. Και τώρα που ξεκαθαρίσαμε τι στ’ αλήθεια γιορτάζουμε τα Χριστούγεννα, να λύσω το μυστήριο. Το hygge είναι μια Δανέζικη λέξη (πεποίθηση και πράξη) για την οποία δεν υπάρχει νομίζω καλή Ελληνική μετάφραση. Αγγλικά πλησιάζει η λέξη cozy. Ελληνικά προτείνω, θαλπωρή, ζεστασιά, παρεούλα, βολή, γλύκα.dsc_5019-e1354830126925

Oι Δανοί λοιπόν πιστεύουν ακράδαντα στη σημασία του hygge μέσα στην οικογένεια. Οργανώνουν συναντήσεις μεταξύ συγγενών και οικογενειακών φίλων με στόχο να δημιουργήσουν μια γλυκιά, ζεστή ατμόσφαιρα θαλπωρής και χαράς (hygge) για τους ίδιους και τα παιδιά τους. Ανάβουν κεριά, μαγειρεύουν όλοι μαζί δίνοντας δουλειές και στα μικρά παιδιά, βάζουν μουσική, απαγορεύουν την γκρίνια, λένε αστείες ιστορίες, τραγουδάνε, ρωτάνε να μάθουν για την ζωή των άλλων. Και περνάνε ωραία γλυκά, χαρούμενα, παρεΐστικα.

Και η κάθε οικογένεια διαμορφώνει το δικό της hygge με τους δικούς της κανόνες. Τη δική της ατμόσφαιρα. Τον δικό της τρόπο να εκφράσει την αγάπη για τους αγαπημένους της. Έτσι μπορούμε να κάνουμε και εμείς φέτος και του χρόνου που δεν μπορούμε να το ρίξουμε στα δώρα και στα πακέτα. Πιο ελεύθεροι, πιο ξεκούραστοι, μπορούμε να το ρίξουμε στο να δείξουμε στους αγαπημένους μας μικρούς και μεγάλους, πόσο τους αγαπάμε με λόγια και έργα. Δωρεάν. Όχι με δώρα υλικά.gge

Μπορούμε να διαβάσουμε ατέλειωτες Χριστουγεννιάτικες ιστορίες στα μικρά μας παιδιά, πίνοντας ζεστό τσάι με κανέλα και γαρίφαλα. Να τους μάθουμε Χριστουγεννιάτικα τραγούδια και κάλαντα. Να κάνουμε πρόβες. Να πάμε “να τα πούμε” μαζί τους. Σε πολύ αγαπημένα πρόσωπα, και ας κάθονται μακριά.

Να τα πάρουμε σε κάποια εκδήλωση που βοηθάει μεγάλους η παιδιά σε ακόμα πιο δύσκολη θέση από εμάς. Όχι για να αγαλλιάσουν με τη σύγκριση. Αλλά για να έχουν τη χαρά να βοηθήσουν και να δώσουν χαρά σε άλλους, που φημολογείται να είναι… μεγαλύτερη. Και είναι αλήθεια έτσι.

Μπορεί στα μικρά παιδιά να μην πολυαρέσει η έλλειψη πολλών δώρων. Βάζω όμως στοίχημα ότι αυτά τα hygge Χριστούγεννα θα θυμούνται ότι πέρασαν ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΓΛΥΚΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ.

Leave a Reply