ΔΩΡΑ ΚΑΙ ΕΥΓΝΩΜΟΣΥΝΗ ΠΑΝΕ ΜΑΖΙ

ευγνωμοσύνηΈφτασε ο μήνας που τα πάντα γύρω μας μεταμορφώνονται. Δρόμοι, πλατείες, πεζοδρόμια όπου περπατάμε καθημερινά και που σπάνια αλλάζουν, δεν περνούν πλέον απαρατήρητα. Ακόμα κι από τον πιο αφηρημένο ή από τον πιο πολυάσχολο. Αστέρια, μικρά και μεγάλα στολίδια, λαμπιόνια σε κάθε απόχρωση δίνουν στην ατμόσφαιρα μια νότα λαμπερή, φωτεινή και σίγουρα αισιόδοξη.
Οι καλοκαιρινές βουτιές στις χρυσαφένιες παραλίες, οι εξορμήσεις στα καταπράσινα βουνά της χώρας μας, η αρμονία της φύσης είναι πλέον μία γλυκιά και συνάμα πολύτιμη ανάμνηση. Και τώρα ετοιμαζόμαστε για τη δημιουργία νέων πολύτιμων αναμνήσεων. Τα Χριστούγεννα για τα παιδιά μας θα είναι ξεκούραση από την καθιερωμένη ρουτίνα τους. Ξεκούραση από τον ενοχλητικό κούκο που ξεπηδάει κάθε πρωί από το ρολόι. Άλλοτε είναι χαρούμενος, άλλοτε νυσταγμένος, άλλοτε αγχωμένος για το διαγώνισμα της ημέρας, άλλοτε τρομαγμένος που θα αντικρίσει τα παιδιά που τον πειράζουν κι εκείνος φοβάται κάθε φορά που διασταυρώνεται μαζί τους και δεν μπορεί να μοιραστεί με κανέναν τις ανησυχίες του…
Η αντίστροφη μέτρηση για τις γιορτές έχει ξεκινήσει από τα μέσα Νοεμβρίου με προσμονή και λαχτάρα. Ναι μεν οι περισσότεροι γονείς δεν θα ξεκουραστούν για δύο ολόκληρες εβδομάδες όπως τα παιδιά τους, θα πάρουν όμως μία μεγάλη ανάσα από τις υποχρεώσεις, τις διαδικτυακές συσκέψεις, το κυνήγι του χρόνου, την πίεση του εργοδότη και των προθεσμιών, τον ανταγωνισμό των συναδέλφων.

Το σπίτι μας αλλάζει
Σύντομα το σπίτι μας θα μοσχομυρίσει από νόστιμες αλμυρές και γλυκές δημιουργίες. Θα φτιάξουμε μελομακάρονα πασπαλισμένα με χαρούμενες ευχές για την οικογένειά μας και τους γύρω μας. Θα στολίσουμε με αγάπη και φαντασία κάθε γωνιά του σπιτιού μας. Θα βγάλουμε από την αποθήκη το σκονισμένο καράβι με τα κατάλευκα πανιά και θα μας έρθουν μνήμες απ’ το θαλασσινό νερό που ρέει στον γαλάζιο ωκεανό του μυαλού μας. Θα κρεμάσουμε αστέρια που θα κλέβουν την παράσταση με την απλότητά τους και θα μας ταξιδεύουν σε άλλους γαλαξίες. Θα στολίσουμε το χριστουγεννιάτικο δέντρο, που θα στέκει καμαρωτό και οι γυάλινες, ξύλινες ή πλαστικές μπάλες θα κρέμονται από τα κλαδιά του. Μπάλες που θα ξυπνούν αναμνήσεις από Χριστούγεννα των παιδικών μας χρόνων και θα δημιουργούν νέες, μοναδικές στιγμές που θα συντροφεύουν εμάς και τα παιδιά μας στο μέλλον.

Η αξία του εθελοντισμού και της κοινωνικής προσφοράς
Όλα αυτά τα χαρμόσυνα γεγονότα θα έρθουν για να μας δώσουν έναν τόνο ενθουσιασμού και χαλάρωσης, εξωτερικής κι εσωτερικής. Η περίοδος αυτή είναι η ιδανική στιγμή να διδάξουμε στα παιδιά μας την αξία του εθελοντισμού. Να προσφέρουμε χρόνο και ενέργεια σε συνανθρώπους μας που το έχουν ανάγκη. Σε ανθρώπους που η στέγη τους είναι τα σύννεφα, που οι τοίχοι τους είναι από χαρτόκουτα και το έδαφος όπου κάθονται είναι τόσο κρύο, που όσες κουβέρτες και να βάλουν από κάτω τους, θα εισχωρήσει το νερό και η υγρασία, που δεν λογαριάζουν τον άνθρωπο που δεν έχει να φάει, να πλυθεί και να φορέσει καθαρά ρούχα.
Η κοινωνική προσφορά είναι μία ουσιαστική πράξη που δίνει τη δυνατότητα στις αξίες που έχουμε ενστερνιστεί να μετουσιωθούν σε ενέργειες. Γινόμαστε χρήσιμοι για κάθε συνάνθρωπό μας, με ευαισθησία στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η κοινωνία γύρω μας. Δίνουμε στον εαυτό μας και στα παιδιά μας να καταλάβουν ότι δεν είμαστε το επίκεντρο, αλλά ένα πολύ μικρό μέρος του κόσμου που μας περιβάλλει.
Με αυτή την κίνηση, του εθελοντισμού, βοηθάμε τον εαυτό μας να μην πέσει στην παγίδα του εγωκεντρισμού, που –καθώς μεγαλώνουμε– εμφανίζεται όλο και συχνότερα μπροστά μας. Υπάρχουν Εργαλεία Ζωής, έτσι τα ονομάζω, εργαλεία που δεν αγοράζονται με χρήματα, εργαλεία που μας συντροφεύουν χωρίς να χαλούν από την πολλή χρήση. Αντιθέτως, δυναμώνουν και πολλαπλασιάζονται. Έτσι, μπορούμε να τα μοιράσουμε και αυτά να πληθαίνουν. Είναι η  Αγάπη, η Αλληλεγγύη, ο Σεβασμός, η Γενναιοδωρία, η Ταπεινότητα, η Ανθρωπιά, η Δικαιοσύνη, η Ευγένεια, το Ήθος, η Συνεργασία, η Καλοσύνη, το Χαμόγελο.
Αυτόν τον γιορτινό μήνα τα παιδιά μας θα πάρουν αρκετά δώρα. Κάποια θα τα φέρει ο Άγιος Βασίλης, άλλα οι συγγενείς, οι φίλοι και οι νονοί. Το πολυτιμότερο δώρο, όμως, μπορούμε να τους το χαρίσουμε εμείς. Εμείς είμαστε ο πυρήνας της οικογένειας και είναι σημαντικό να τους διδάξουμε την Ευγνωμοσύνη. Να νιώθουν ευγνωμοσύνη για τα αυτονόητα, για τα μικρά και τα μεγάλα. Να νιώθουμε όλοι ευγνωμοσύνη για όλα αυτά που έχουμε και να μη λυπόμαστε για εκείνα που δεν έχουμε. Καλές γιορτές!

Ο Ράμι-Αλέξανδρος Ρασλάν είναι προπονητής-εκπαιδευτής Kung Fu, Kick Boxing, Αυτοάμυνας και personal trainer. Θα τον βρείτε στο 698 0888 661 και στο rami@tigerart.gr

Leave a Reply