ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ ΓΙΟΡΤΙΝΟ ΤΡΑΠΕΖΙ

Tα τελευταία χρόνια εντείνεται η συζήτηση για τη σπουδαιότητα του οικογενειακού γεύματος στην ανάπτυξη των παιδιών. Ειδικά μάλιστα τώρα που πλησιάζουν οι γιορτές, το οικογενειακό γεύμα «ιδεολογικοποιείται» στα μυαλά των γονιών, που με ενοχικό τρόπο αναπολούν τη δική τους παιδική ηλικία. Η εικόνα της είναι πάντα στη μνήμη όλων μας και συνήθως τείνουμε να ξεχνάμε πως σήμερα συχνότατα έχουμε μπροστά μας πίτσα ή σουβλάκια, τα άγχη της ημέρας που πέρασε εξαφανίζουν κάθε άλλη συζήτηση, τα μάτια των παιδιών είναι στραμμένα στην τηλεόραση. Παρ’ όλα αυτά ένα γεύμα που μοιράζεται ολόκληρη η οικογένεια είναι κάτι πολύ σημαντικό. Και αυτό ισχύει ακόμα περισσότερο για ένα γεύμα γιορτινό.
Εκατοντάδες μελέτες που δημοσιεύονται καθημερινά δείχνουν ξεκάθαρα πως τα παιδιά που μεγαλώνουν σε οικογένειες οι οποίες προσπαθούν να κάνουν καθοριστικό στοιχείο της καθημερινότητάς τους το οικογενειακό γεύμα, όταν μεγαλώσουν τείνουν να καταναλώνουν λιγότερο αλκοόλ, τσιγάρα ή ακόμα και ναρκωτικά και δεν αναπτύσσουν πολλά ψυχολογικά προβλήματα. Η τροφή που μοιράζεσαι με την οικογένεια δεν έχει να κάνει με γεύσεις, αλλά με διαδικασίες κατά τις οποίες οι γεύσεις μετατρέπονται σε μνήμες που διαρκούν όλη την υπόλοιπη ζωή μας.

Τα γλυκά είναι «δεμένα» με τη χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα. Για τον λόγο αυτόν θα φτιάξουμε τρεις κλασικές «γλυκές» συνταγές, γευστικά καταπληκτικές, αλλά με περιορισμένη ζάχαρη και λιγότερες θερμίδες.

COOKIES ΜΕ ΒΡΩΜΗ ΚΑΙ ΚΑΡΥΔΑ

Για 20 με 30 τεμάχια
● 2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
●1 κουταλάκι baking powder
● 1 κουταλάκι σόδα
●1 πρέζα αλάτι
●1 κούπα μαύρη ζάχαρη
●1 κούπα λευκή κρυσταλλική ζάχαρη
● 1 κούπα βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
● 2 αυγά
● 3 κούπες νιφάδες βρώμης
● 1 κούπα καρύδα τριμμένη

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170 βαθμούς. Απλώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε ένα ταψί. Σε ένα μπολ χτυπάμε ελαφρά τα αυγά. Προσθέτουμε στο μπολ με τα αυγά τη μαύρη και τη λευκή ζάχαρη και το βούτυρο. Με μια σπάτουλα ανακατεύουμε καλά το μείγμα και στη συνέχεια προσθέτουμε το αλεύρι, το baking powder, τη σόδα και το αλάτι. Ανακατεύουμε ξανά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Τώρα προσθέτουμε τη βρώμη και την καρύδα και ανακατεύουμε ξανά ελαφρά. Με ένα κουτάλι τοποθετούμε γεμάτες κουταλιές πάνω στο χαρτί, αφήνοντας αρκετό χώρο ανάμεσα στα κομμάτια της ζύμης, και μεταφέρουμε το ταψί στον φούρνο. Ψήνουμε τα μπισκότα για 8 λεπτά και μόλις τα βγάλουμε από τον φούρνο τα αφήνουμε να κρυώσουν πάνω σε μια σχάρα.

«ΜΠΑΡΕΣ» ΜΕ ΚΑΡΟΤΟ ΚΑΙ ΦΡΟΥΤΑ

Για 16 τεμάχια
●300 γραμμάρια νιφάδες βρώμης, Quaker
● 2 μεγάλα καρότα περασμένα από τον τρίφτη
●100 γραμμάρια ψιλοκομμένα αποξηραμένα βερίκοκα
● Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
●Ξύσμα από ½ λεμόνι
●200 γραμμάρια βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
●100 γραμμάρια έτοιμο σιρόπι
●50 γραμμάρια «ξανθή» ζάχαρη
●1 κουταλάκι κανέλα τριμμένη
●1 πρέζα γαρίφαλο τριμμένο
●50 γραμμάρια ηλιόσπορο καθαρισμένο και χωρίς αλάτι

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150 βαθμούς. Θα χρειαστούμε ένα ταψί περίπου 50Χ50 εκατοστά. Απλώνουμε στη βάση του ταψιού αντικολλητικό χαρτί. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο με το σιρόπι και τη ζάχαρη και μόλις αρχίσουν να ζεσταίνονται, ανακατεύουμε και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατεύουμε τώρα καλά για να ενοποιηθούν (περίπου 2 λεπτά) και βγάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Μεταφέρουμε το μείγμα στο ταψί, το απλώνουμε ομοιόμορφα και με το πίσω μέρος μιας σπάτουλας πιέζουμε ελαφρά το μείγμα. Βάζουμε το ταψί στον φούρνο και το ψήνουμε για 45 λεπτά. Το αφήνουμε να κρυώσει καλά. Κόβουμε στο σχήμα που θέλουμε περίπου 16 τεμάχια και τα σερβίρουμε όποτε θέλουν τα παιδιά.

ΤΗΓΑΝΙΤΕΣ ΜΕ ΣΤΑΦΙΔΕΣ ΚΑΙ ΜΑΝΟΥΡΙ

Για 6 με 8 μερίδες

● 1 κιλό αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
● 1 ½ κούπα σταφίδες ξανθές
● 1 κούπα μανούρι τριμμένο στο χέρι
● 1 πρέζα αλάτι
● ½ κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας
● 500 ml νερό ελαφρά χλιαρό
● Λάδι για τηγάνισμα
● Ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα

Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, τις σταφίδες τη βανίλια, το αλάτι και το μανούρι. Σιγά σιγά, προσθέτουμε το νερό και ανακατεύουμε καλά μέχρι να έχουμε έναν παχύρρευστο χυλό. Αν είναι πολύ υγρός ο χυλός προσθέτουμε λίγο έξτρα αλεύρι ή το αντίθετο. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα για περίπου 2 λεπτά. Σκεπάζουμε το μείγμα με πλαστική μεμβράνη και το αφήνουμε πάνω στον πάγκο της κουζίνας για περίπου 1 ώρα. Όταν έρθει η στιγμή για να προετοιμάσουμε τις τηγανίτες, ζεσταίνουμε το λάδι σε μια κατσαρόλα και κόβουμε με το χέρι μας σχετικά μικρά κομμάτια από τη ζύμη και τα βάζουμε απευθείας στο λάδι. Τα τηγανίζουμε μέχρι να ροδίσουν καλά και τα μεταφέρουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Τα πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και τα σερβίρουμε ζεστά.

Leave a Reply