ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ… ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ

ΧριστούγενναΑς το παραδεχτούμε, οι μέρες πριν και μετά τα Χριστούγεννα και μέχρι και την Πρωτοχρονιά είναι γεμάτες υπέρ-βολές, υπέρ-κατανάλωση, υπέρ-διέγερση με απώτερο στόχο υπέρ-οχες στιγμές! Και μόνο το γεγονός ότι σε 12 μόλις μέρες υπάρχουν τόσες γιορτές μαζεμένες, απαιτεί υπερ-προσπάθεια για να καταφέρει κάποιος να φέρει όλα όσα προϋποθέτονται γι’ αυτές εις πέρας. Και αναφορικά με το οικονομικό κομμάτι μπορεί η προσπάθεια να είναι υπερ-άνθρωπη!

Ειδικά την εποχή που διανύουμε, η οικονομική επιβίωση στις γιορτές είναι κάτι που χρειάζεται μια πολύ καλή διαχείριση για να επιτευχθεί αλλά δεν είναι κάτι αδύνατο. Στολίδια, δώρα, προμήθειες για τα οικογενειακά τραπέζια και για τα απαραίτητα γλυκά των ημερών είναι μια πραγματική επιδρομή σε κάθε πορτοφόλι, που πλέον ζει με την απουσία του 13ου μισθού (σε πολλές περιπτώσεις) και με τη δαμόκλειο σπάθη των υπολοίπων οικονομικών υποχρεώσεων που συνεχώς αυξάνουν (σε όλες τις περιπτώσεις). Υπάρχουν όμως δυο πράγματα που μπορούν να αντισταθμίσουν όσο το δυνατόν περισσότερο τις οικονομικές δυσκολίες και αυτά είναι η οργάνωση και η φαντασία. Αν αυτά τα δυο εφαρμοστούν, θα μετατρέψουν το «ωχ» που αναφωνείτε κοιτώντας το πορτοφόλι σας, σε «αχ» ανακούφισης!

Ο πρώτος και χρυσός κανόνας της οικονομικής οργάνωσης είναι ο προϋπολογισμός. Καταγράψτε τα έσοδα και τα έξοδα των ημερών και φροντίστε να μείνετε συνεπής στην καταγραφή αυτή! Όταν βγαίνετε για ψώνια, έχετε μαζί σας συγκεκριμένο χρηματικό ποσό και αποφύγετε να χρησιμοποιήσετε τις πιστωτικές σας κάρτες που ευνοούν τις σπατάλες. Πριν βγείτε για ψώνια, φτιάξτε μια λίστα με αυτά που χρειάζεστε και μείνετε πιστοί σ’ αυτή. Μια καλή ιδέα είναι προγραμματίσετε κάποιες αγορές πριν τις γιορτινές ημέρες ή ακόμα καλύτερα τον προηγούμενο μήνα. Μπορείτε να πάρετε κάποια δώρα από τον προϋπολογισμό του Νοεμβρίου κερδίζοντας με τον τρόπο αυτό και χρόνο και χρώμα. Μια επίσης καλή και συμφέρουσα οικονομικά ιδέα είναι οι ηλεκτρονικές παραγγελίες. Τα ιντερνετικά μαγαζιά είναι συχνά πιο φθηνά, έχουν περισσότερες προσφορές και γλιτώνετε το ξεμυάλισμα της υπερέκθεσης προϊόντων στις βιτρίνες και τα ράφια. Βγείτε στην αγορά προετοιμασμένοι και θα βγείτε κερδισμένοι!

Προετοιμασμένοι πρέπει οπωσδήποτε να είστε και στην περίπτωση που θα βγείτε για τα χριστουγεννιάτικα ψώνια με το παιδί σας. Μην αμελήσετε, πριν την έξοδο στα μαγαζιά, να κάνετε μια συζήτηση με τα παιδιά σας, να τους εξηγήσετε τι σημαίνει αγοραστική δύναμη και ότι αυτή έχει κάποιους περιορισμούς. Συζητήστε για την αξία της οικονομίας και φτιάξτε μαζί τη λίστα με το τι μπορείτε να ψωνίσετε. Να είστε ξεκάθαροι στο τι μπορείτε να πάρετε για εκείνο, ειδικά αν τα ψώνια σας είναι σε μαγαζί με παιχνίδια ή περιλαμβάνουν δώρα για άλλα παιδάκια. Η αγωγή των μικρών καταναλωτών είναι κάτι απαραίτητο για τη ζωή τους και όχι κάτι για το οποίο θα έπρεπε να αισθάνεστε τσιγκούνηδες ως γονείς ή μειονεκτικά γιατί δεν μπορείτε να του πάρετε ότι αυτό θέλει. Εξάλλου το νόημα στα δώρα της γιορτής των Χριστουγέννων είναι η προσφορά στον συνάνθρωπο και αν το μικρό σας αποκτήσει αυτή τη γνώση, θα είναι για εκείνο μεγαλύτερο δώρο από οποιοδήποτε παιχνίδι.

Και αν τα οικονομικά σας είναι περιορισμένα, η φαντασία σας είναι καλό να οργιάσει. Θα εξοικονομήσετε χρήματα και επιπροσθέτως θα περάσετε καλά. Δεν υπάρχει κάτι που δεν μπορείτε να κάνετε χρησιμοποιώντας τη φαντασία σας και απλά και οικονομικά υλικά. Μπορείτε να ανανεώσετε όλα τα παλιά σας στολίδια για το δέντρο και να φτιάξετε πληθώρα καινούριων. Χρησιμοποιήστε ανακυκλώσιμα υλικά όπως εφημερίδα, πλαστικά μπουκάλια, γυάλινα βαζάκια που με βάψιμο με απλές τέμπερες (που μπορεί ήδη να έχετε) και λίγο (ή πολύ ανάλογα τα γούστα σας) glitter, μπορούν να μετατραπούν σε υπέροχα και λαμπερά στολίδια που θα σας κάνουν περήφανους για τις δυνατότητες σας! Εκτός από το να στολίσετε βγαίνοντας από τη δύσκολη θέση να αγοράσετε κάποιο δώρο και χαρίζοντας κάτι πραγματικά μοναδικό στους αγαπημένους σας.

Αν έχετε την τύχη να μένετε κοντά στην φύση, μπορείτε να προμηθευτείτε υλικά, τα οποία ανέξοδα θα σας δώσουν τη δυνατότητα να φτιάξετε υπέροχες χριστουγεννιάτικες κατασκευές, είτε για να στολίσετε το σπίτι σας είτε για να κάνετε πρωτότυπα δώρα. Και αν η φαντασία σας χρειάζεται μια ώθηση, υπάρχουν αμέτρητες ιδέες στο διαδίκτυο, σε βιβλία κατασκευών και σε περιοδικά του μήνα των Χριστουγέννων. Το καλύτερο με τις κατασκευές είναι ότι μπορούν να σας χαρίσουν ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά σας, που σίγουρα θα θέλουν πολύ να φτιάξετε παρέα, πράγματα που θα γεμίσουν το σπίτι σας με άρωμα Χριστουγέννων και τις ώρες σας με δημιουργία και αγαπημένες στιγμές που αργότερα θα γίνουν οι ομορφότερες αναμνήσεις. Ακόμα μπορείτε με τον τρόπο αυτό, να καθιερώσετε μια οικογενειακή παράδοση που έχει μόνο θετικά να σας προσφέρει. Όσοι έχετε παιδιά προσχολικής ηλικίας, εκμεταλλευτείτε τις γνώσεις που μπορείτε να πάρετε από αυτά καθώς οι κατασκευές είναι η σχολική τους καθημερινότητα και μην διστάσετε να ρωτήσετε τη νηπιαγωγό τους για ιδέες που σίγουρα θα έχει πολλές να μοιραστεί μαζί σας.

Κάτι ακόμα που θα είναι πολύ καλό να κάνετε είναι να αποδεσμευτείτε από την ιδέα ότι για να κάνετε κάποια δραστηριότητα ενός ή εκτός σπιτιού και για να περάσετε καλά χρειάζεστε οπωσδήποτε λεφτά. Μπορείτε να κάνετε πράγματα με καθόλου ως λίγα χρήματα. Οι περισσότεροι δήμοι διοργανώνουν δωρεάν εκδηλώσεις για παιδιά και μεγάλους, το παιδικό μουσείο έχει ελεύθερη είσοδο (αν δεν συμμετέχετε σε κάποια οργανωμένη δραστηριότητα), και οι διακοπές από το σχολείο προσφέρονται για επισκέψεις σε φιλικά σπίτια, όπου τα παιδιά μπορούν να ευχαριστηθούν παιχνίδι και οι γονείς παρέα και κουβεντούλα.

Όσο δύσκολη οικονομικά και αν είναι αυτή η εποχή μπορούμε να την κάνουμε πιο εύκολη αρκεί μόνο να σταματήσουμε να τα μετράμε όλα με λεφτά. Το νόημα των Χριστουγέννων έχει να κάνει με την αγάπη, την προσφορά και το να μοιραζόμαστε όμορφες στιγμές με τους αγαπημένους μας ανθρώπους και τίποτα από αυτά δεν έχει ως απαραίτητη προϋπόθεση τα χρήματα, αλλά την καλή διάθεση.

Η Έλλη Τσομπανίδη είναι νηπιαγωγός. 

Leave a Reply