Αυτόν τον μήνα, λίγο πριν ή λίγο αφότου έσβησε έξι κεράκια, η ζωή του παιδιού μας αλλάζει. Αρχίζει ένα νέο κεφάλαιο στη ζωή του, που συμπίπτει και με το ξεκίνημα του σχολείου. Μπαίνοντας σε αυτήν την περίοδο, που θα είναι γεμάτη νέες εμπειρίες, καλό είναι να έχετε προετοιμάσει το δωμάτιο για να υποδεχτεί όλες αυτές τις αλλαγές και να ανταποκριθεί στις ανάγκες της ηλικίας. Ας δούμε λοιπόν πώς πρέπει να είναι ένα δωμάτιο για πρωτάκια.
Σε αυτήν τη φάση της ζωής του αρχίζει να συμμετέχει περισσότερο σε παρέες και ομάδες και οι φίλοι παίζουν μεγαλύτερο ρόλο στην καθημερινότητά του. Αντίστοιχα, το δωμάτιο πρέπει να είναι προσαρμοσμένο ώστε να μπορεί να δεχτεί έναν ή περισσότερους φίλους για παιχνίδι και για ύπνο. Είναι βολικό το κρεβάτι στο παιδικό δωμάτιο να έχει ένα δεύτερο, συρόμενο κρεβάτι από κάτω, που να μπορεί εύκολα να ετοιμαστεί αλλά και να μαζευτεί. Έτσι σας δίνεται η δυνατότητα να φιλοξενήσετε φίλους του χωρίς μεγάλη προετοιμασία και χωρίς να δημιουργείται ακαταστασία. Μια άλλη ιδέα, για να μη μείνει ο χώρος κάτω από το κρεβάτι αναξιοποίητος, είναι αποθηκευτικά συρτάρια ή μεγάλα κουτιά. Αν δεν θέλετε ν’ αλλάξετε κρεβάτι πάλι μετά από λίγα χρόνια, θα πρέπει τα κριτήρια επιλογής να είναι το μέγεθος αλλά και ο χαρακτήρας του κρεβατιού που θα επιλέξετε. Ας έχουμε φυσικά υπόψη μας ότι ένα ιδιαίτερα μεγάλο κρεβάτι είναι σε βάρος του ελεύθερου χώρου του δωματίου.
Το γραφείο πρέπει να είναι θελκτικό για το παιδί και ταυτόχρονα να το βοηθάει να συγκεντρωθεί. Επίσης εκεί θα ασχολείται και με άλλες δραστηριότητες, πέρα από το σχολικό διάβασμα – κατασκευές, ζωγραφιές, εξωσχολικά βιβλία κ.λπ. Παρ’ όλ’ αυτά είναι καλό το γραφείο να χρησιμοποιείται κάθε φορά για μία και μόνο δραστηριότητα. Η επιφάνειά του πρέπει να είναι καθαρή και τακτοποιημένη και χωρίς πολλά περιττά αντικείμενα πάνω της ώστε να μπορεί το παιδί να συγκεντρωθεί. Πρέπει να έχει εύκολη και άμεση πρόσβαση σε ό,τι χρειάζεται όταν διαβάζει και σ’ αυτό θα βοηθήσουν αποθηκευτικοί χώροι «σε απόσταση βολής» όπου τα αντικείμενα να τακτοποιούνται εύκολα.
Κοντά στο γραφείο είναι βολικό να υπάρχει μια βιβλιοθήκη. Τα ράφια μεταβλητού ύψους είναι σίγουρο ότι θα φανούν χρήσιμα, όσο η ποικιλία των βιβλίων που θα θέλει το παιδί θα αυξάνεται. Αν τα ράφια είναι σταθερά, φροντίστε μερικά από αυτά να έχουν μεγάλο ελεύθερο ύψος. Τα βιβλία δεν είναι τα μόνα αντικείμενα στη βιβλιοθήκη. Πολλά ακόμα πράγματα θα βρουν τη θέση τους εκεί: παιχνίδια, κατασκευές, διακοσμητικά. Φροντίστε, εκτός από ράφια, να υπάρχουν ντουλάπια και συρτάρια, μια ποικιλία ανοιχτών και κλειστών χώρων, ώστε η βιβλιοθήκη να μπορεί να προσαρμοστεί σε όλες τις απαιτήσεις. Προβλέψτε για τη δυνατότητα μελλοντικής επέκτασης της βιβλιοθήκης, είτε σε ύψος, είτε σε μήκος, είτε σε άλλο σημείο του δωματίου. Η βιβλιοθήκη δεν είναι απαραίτητα ένα ενιαίο έπιπλο. Συχνά αποτελείται από ανεξάρτητα ράφια στερεωμένα στον τοίχο. Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντική για την ασφάλεια του παιδιού η καλή στήριξη στον τοίχο.
Η καρέκλα του γραφείου πρέπει να είναι ανατομική και αναπαυτική, με μπράτσα, ώστε το παιδί να κάθεται σωστά. Επίσης θα πρέπει να είναι ρυθμιζόμενο το ύψος της, με εύρος αρκετά μεγάλο, ώστε να μπορέσει να καλύψει τις ανάγκες του παιδιού και για τα επόμενα χρόνια. Οι μηχανισμοί που ρυθμίζουν την καρέκλα πρέπει να είναι απλοί, για να μην αποθαρρύνουν το παιδί από το να τους χρησιμοποιεί όσο συχνά χρειάζεται, και ανθεκτικοί, για να μη χαλάσουν εύκολα, καθιστώντας την καρέκλα άχρηστη. Το παιδί πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσει την καρέκλα προτού την αγοράσετε, ώστε να είστε σίγουροι ότι του είναι βολική.
Το ότι θα αλλάξουν ή και θα προστεθούν έπιπλα στο δωμάτιο, όπως για παράδειγμα ένα μεγαλύτερο κρεβάτι, μια βιβλιοθήκη ή ένα γραφείο, δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να αφήσουμε ελεύθερο χώρο μέσα στο δωμάτιο. Ο χώρος για παιχνίδι συνεχίζει να είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι του παιδικού δωματίου. Επιπλέον, σε αυτές τις ηλικίες οι ανάγκες των παιδιών για κίνηση είναι αυξημένες. Όπως θα προβλέψετε τον χώρο για το κρεβάτι και το γραφείο, έτσι πρέπει να φροντίσετε και για τον ελεύθερο χώρο. Δεν μπορεί να είναι ό,τι περίσσεψε ανάμεσα στα διάφορα έπιπλα. Ένα μεγάλο δωμάτιο δεν είναι πάντα εφικτό, μπορούμε όμως με καλή διαχείριση του χώρου και δίνοντας σημασία στα πιο απαραίτητα, να βρούμε κατάλληλες λύσεις ώστε το δωμάτιο να προσφέρει στο παιδί αυτά που χρειάζεται. Προτιμήστε έπιπλα που θα καλύπτουν τις ανάγκες του, θα ταιριάζουν στον χώρο, θα προσφέρουν την απαραίτητη οργάνωση και λειτουργικότητα, αλλά δεν θα είναι τεράστια ώστε να «πνίξουν» το δωμάτιο. Καλό είναι να συνδιαμορφώσετε με το παιδί σας τον χώρο. Συζητήστε μαζί του για το τι του αρέσει και τι το βολεύει και μετατρέψτε έτσι την αλλαγή του δωματίου σε μια ευχάριστη δραστηριότητα που θα κάνετε μαζί.