ΜΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ ΔΙΑΒΑΖΕΙ ΒΙΒΛΙΑ|ΤΟ ΠΡΩΤΑΚΙ

Αυτές  τις μέρες είχα μια ενδιαφέρουσα γνωριμία και θέλω να σας μιλήσω για αυτήν. Είχα την τιμή να συναντήσω το Πρωτάκι. Πρόκειται για έναν μικρό μπόμπιρα που ξεκινά την διαδρομή του, επίσημα πια, στον κόσμο των μεγάλων, περνώντας το κατώφλι του Δημοτικού σχολείου.

Ο μικρός μου φίλος (ναι γίναμε πολύ καλοί φίλοι) μέσα από διάφορες περιπέτειες που μου διηγήθηκε με έκανε να γελάσω, να συγκινηθώ και να δακρύσω. Θυμήθηκα πόσο δύσκολο ήταν για μένα, που μεγάλωσα σε μια οικογένεια που η φαντασία σχεδόν επιβαλλόταν να αλωνίζει ανενόχλητη, να αντέξω τη στείρα διδασκαλία σε ένα σχολείο γεμάτο, στο μεγαλύτερο μέρος, από ανθρώπους που δεν έβλεπαν παρά μόνο όσα άντεχαν και κατανοούσαν. Θυμήθηκα τον πρώτο μου μεγάλο έρωτα, που ήμουν σίγουρη πως μια μέρα θα παντρευτώ και γέμισα νοσταλγία για την πρώτη μου αγαπημένη φίλη, τις ατελείωτες συζητήσεις μας και τα φοβερά μας σχέδια για το μέλλον!

Βρήκα εμένα μέσα στις λέξεις του μικρού αυτού παιδιού, ταυτίστηκα κάποιες φορές μαζί του και κάποιες με τους φίλους του… έγινα ξανά το εξάχρονο εκείνο κοριτσάκι που προσπαθούσε να επιπλεύσει στην βαθιά θάλασσα της οιδιπόδειας κρίσης, και που έπρεπε να εγκαταλείψει τη θέση του μικρού προστατευμένου παιδιού που ζει με ασφάλεια μέσα στο οικογενειακό περιβάλλον για να γίνει ένα κοινωνικό ον, αντιμέτωπο με τους νόμους της ομάδας!

Και να πώς “μπήκε το πρωτάκι στη ζωή μου”. Το γνώρισα μέσα στο ομώνυμο βιβλίο του Αθανάσιου Αλεξανδρίδη (ψυχιάτρου, παιδοψυχίατρου, διδάσκοντα ψυχαναλυτή της Ελληνικής, Γαλλικής και Διεθνούς  Ψυχαναλυτικής Ένωσης).

Ο σημαντικός ψυχαναλυτής και Δάσκαλος, σε αυτό το βιβλίο, μεταμορφώνει τις λέξεις σε ένα τρισδιάστατο κόσμο στον οποίο ζει και κινείται ο μικρός ήρωας και οι σύντροφοί του καθώς στο σκηνικό ζωντανεύει  και η τέταρτη διάσταση,  αυτή  της ψυχής,  μέσα από τον διακριτικό αλλά λειτουργικό φωτισμό της ψυχανάλυσης.

Σκέφτομαι πως πρόκειται για ένα βιβλίο που λειτουργεί σαν κλειδί  για τον αναγνώστη, μιας και ανοίγει μια πορτούλα στον παιδικό κόσμο που βρίσκεται πάντα μέσα μας… με όλες του τις γωνίτσες, τις σκονισμένες. Για μένα η ανάγνωσή του ήταν μια απολαυστική διαδρομή… για μια στιγμή (ή μάλλον ήταν πολλές οι στιγμές) είχα την αίσθηση πως πραγματικά διάβαζα το ημερολόγιο ενός εξάχρονου  αγοριού!

Καλή σας ανάγνωση!

Το Βιβλίο του Αθανάσιου Αλεξανδρίδη “Το Πρωτάκι” κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Καστανιώτη.

Λίγα λόγια για το βιβλίο: Τι γίνεται όταν είσαι εξάχρονος, ευφυής και ερωτοχτυπημένος; Πώς αντέχεις τους κρυφούς πόθους για τη μητέρα σου και τον αγνό έρωτα για τη συμμαθήτριά σου; Πώς βρίσκεις τους δρόμους για την ύπαρξή σου όταν η δημιουργικότητα  της σκέψης που σου καλλιεργεί το περιβάλλον σου συγκρούεται με την αυταρχικότητα του συντηρητικού σχολείου; Μέσα σ’ αυτούς τους δαίδαλους προσπαθεί το πρωτάκι να βρει τις λύσεις και να σώσει τον εαυτό του και τους συντρόφους του. Το μίτο θα του τον δώσει η ψυχανάλυση αλλά και η ανατρεπτική ματιά του αυτιστικού φίλου του. Κωμικοτραγικές περιπέτειες που κάτω από το ανάλαφρο ύφος της γραφής θα κάνουν όσους θυμούνται το παιδί που φέρουν μέσα τους να ξαναζήσουν «τον πόνο των μπουμπουκιών», να κλάψουν απαρηγόρητα και να γελάσουν λυτρωτικά.

Η Σουζάνα Παπαφάγου είναι κλινική ψυχολόγος, ομαδική- οικογενειακή ψυχοθεραπεύτρια. Θα τη βρείτε στο http://kaleidoskopiopsychis.blogspot.gr/ 

Leave a Reply