Η ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΚΟΥΛ [ΝΑΙ, ΕΠΕΙΣΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΙΟ ΑΓΕΩΓΡΑΦΗΤΗ] ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΚΟΥΛ ΒΙΒΛΙΑ

Αν είστε χρήστες του Facebook αποκλείεται να μην έχει πέσει στην αντίληψή σας «Η γεωγραφία είναι πολύ κουλ». Τον Αύγουστο του 2019, εμφανίστηκε στο αγαπημένο μέσο κοινωνικής δικτύωσης αυτή η σελίδα με το παράξενο όνομα, στην οποία άρχισαν να ανεβαίνουν διαφόρων ειδών πληροφορίες για τον σουρεάλ κόσμο στον οποίο μας έλαχε να ζούμε, δοσμένες όμως με έναν πολύ φρέσκο και ιδιαίτερο τρόπο. Ομολογώ πως ακόμα και εγώ, που είμαι ελαφρώς (έως και πολύ) αγεωγράφητη, γιατί ποτέ δεν με τραβούσε (φταίει σαφώς το σχολείο και ο αδιάφορος έως και αντιπαθητικός τρόπος διδασκαλίας της) η γεωγραφία ως αντικείμενο, γοητεύτηκα και άρχισα να μελετώ, ως «γεωγραφόπουλο», τα στοιχεία που παραθέτονταν και να μαθαίνω ένα σωρό εντυπωσιακά πράγματα για γνωστά και άγνωστα μέρη. Βλέπετε, είναι το στήσιμο των ποστ, η ξεκάθαρη γλώσσα, η εκπαίδευση χωρίς διδακτισμό, το χιούμορ, η ποικιλία και η πρωτοτυπία των όσων γράφονται, που δεν αφήνουν ασυγκίνητο κανέναν αναγνώστη.

Όπως έμαθα, η αρχική πρόβλεψη του δημιουργού της σελίδας ήταν πως η απήχησή της θα περιοριζόταν σε ένα πολύ μικρό, ήδη «ψημένο» για τη γεωγραφία κοινό. Όμως, προς έκπληξή του, «Η γεωγραφία είναι πολύ κουλ» αριθμεί πλέον περίπου 300 χιλιάδες ακόλουθους, καταφέρνοντας μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια να γίνει η πιο επιδραστική εκπαιδευτική κοινότητα του ελληνικού διαδικτύου! Από τότε, έχουν δημιουργηθεί δεκάδες αντίστοιχες κοινότητες που υιοθέτησαν το επικοινωνιακό φορμά της «Γεωγραφίας», ενώ χιλιάδες εκπαιδευτικοί και γονείς χρησιμοποιούν πλέον υλικό από τη σελίδα για τα παιδιά τους! (Oh, yeah!)

Όπως είναι προφανές, η κοινότητα αυτή δημιουργήθηκε από ένα άτομο που λατρεύει τη γνώση, αλλά σιχαίνεται τον παραδοσιακό τρόπο διδασκαλίας που σκοτώνει τη φιλοπεριέργεια, αντί να την ενισχύει κι έχει βαλθεί με κάθε τρόπο να αντιστρέψει αυτή την κατάσταση. Γιατί αν δεν γνωρίζεις σχεδόν τίποτα για τον κόσμο, πώς γίνεται να τον αγαπήσεις και ν’ αρχίσεις να νοιάζεσαι; Μέχρι, λοιπόν, να καταφέρουμε να φέρουμε τα πάνω κάτω στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα και να γίνουν όλα τα μαθήματα πολύ κουλ, ας μείνουμε στη γεωγραφία, που ξεφεύγει από τη διαδικτυακή κοινότητα και γίνεται βιβλίο ή μάλλον βιβλία. Ένα ακτίβιτι μπουκ για μικρούς και ένα ακτίβιτι μπουκ για μεγάλους μόλις κυκλοφόρησαν από τις Εκδόσεις Διόπτρα, σε εικονογράφηση της Ναταλίας Μαυρωτά, για να μας εξιτάρουν και να μας μορφώσουν ακόμα περισσότερο. Γιατί, μην ξεχνάτε, «Η γεωγραφία είναι πολύ κουλ»…Ακτίβιτι μπουκ για μικρούς

Από ποια σημεία του κόσμου μάς ήρθαν τα υλικά της χωριάτικης σαλάτας; Γιατί δεν έχουν όλοι οι άνθρωποι το ίδιο χρώμα δέρματος; Ποια σημαία έχει πάνω της ένα λιοντάρι που κρατάει ένα σπαθί; Ποια κράτη λέγονται περίκλειστα; Γιατί δεν μπορούμε να δούμε την πιο μεγάλη οροσειρά του κόσμου; Πού είναι και κυρίως τι είναι το Χούνγκα Τόνγκα Χούνγκα Χαπάι; Μικρά γεωγραφόπουλα, η μεγάλη στιγμή έφτασε! Το ακτίβιτι μπουκ για μικρούς γεωγραφοφάνς που θα σας αποκαλύψει όλα τα παγκόσμια μυστικά, για να το παίζετε και έξυπνοι στους φίλους και στους δασκάλους σας, είναι εδώ! 96 σελίδες απόλυτης διασκέδασης και σπαζοκεφαλιάς για τα ζεστά και βαρετά Σαββατοκύριακα του Ιουνίου, για καμιά (αχρειάστη) καραντίνα, για το καλοκαίρι που είναι μπροστά, για κάθε ώρα της ημέρας (και της νύχτας, αν είστε μικρά Γεωγραφονυχτόπουλα), για να διεκδικήσετε περισσότερες ώρες κινητό («Είδες πόσες σελίδες διάβασα; Ώρα για δικτύωση» Ή «Ας συνδεθώ στο ίντερνετ τώρα, μπαμπά… Άλλωστε στο “Η γεωγραφία είναι πολύ κουλ” θα μπω, να μάθω κι άλλα. Σιγά μη χαζεύω στα σόσιαλ».

Ακτίβιτι μπουκ για μεγάλους

Φυσικά, μικρά μου γεωγραφόπουλα, δεν θα συμπληρώνετε μόνα σας το ακτίβιτι μπουκ σας. Παρέα σας θα συμπληρώνει το αντίστοιχο βιβλίο δραστηριοτήτων για μεγάλους ο μπαμπάς  ή/και η μαμά. Το δικό τους είναι κομματάκι πιο δύσκολο… Ας πούμε, τι πιστεύετε ότι θα απαντούσαν στην ερώτηση αν έχει η Αγγλία Καλαμάτα; Θα έβαζαν στη σωστή τους θέση πάνω στους χάρτες της χώρες της Μέσης Ανατολής; Θα μπορούσαν να πουν απέξω και τις 55 (!) χώρες της Αφρικής; Ξέρουν ότι ο όρος «Μπανανία» χρησιμοποιείται στην πολιτική επιστήμη; Μπουρούν να ζωγραφίσουν την Ιταλία; (Γενικά, όχι σε όλα… Μα όχι για πολύ ακόμα).Και τα για δυο αυτά βιβλία, αμερόληπτοι, καταξιωμένοι κριτικοί και ειδήμονες της γεωγραφίας –μέσα στους οποίους συγκαταλέγομαι πλέον και εγώ– έχουν γράψει πως πρόκειται για πραγματικά αριστουργήματα. Είναι πραγματικά αριστουργήματα. Ορίστε, το έγραψα. Διαπιστώστε το και μόνοι σας! Τα βρίσκετε σε όλα τα βιβλιοπωλεία από τις Εκδόσεις Διόπτρα. Περιμένω άμεσα και δεύτερους και τρίτους και πολλοστούς τόμους. Γιατί, όπως είπαμε, «Η γεωγραφία είναι πολύ κουλ». Πολύ πιο κουλ απ’ όσο θα φανταζόσασταν ποτέ! Γι’ αυτό και τα Χριστούγεννα (κι ας αργούν) θα τα κάνει δώρο παντού ο Άγιος Βασίλης. Γι’ αυτό και παίρνουν πανάξια το Νόμπελ απασχόλησης από όλους τους απελπισμένους γονείς. Γι’ αυτό και παίρνουν πανάξια το Νόμπελ Λογοτεχνίας από τη μάνα του συγγραφέα. Γι’ αυτό και οι πρώην κάτοικοι της χαμένης Ατλαντίδας είναι σίγουροι πως θα ξαναβρούν το σπίτι τους. Γι’ αυτό και ξεπούλησαν από την προπώληση. Γι’ αυτό και θα γίνουμε όλοι σύντομα γεωγραFIT από αγεωγραφήτ. Σημείωση: Και τα δυο έχουν εικονίτσες και ζωγραφιές.

Υ.Γ.1 Θα είμαι ειλικρινής, χάλια τα πήγα στο ακτίβιτι μπουκ για μεγάλους και μέτρια στο ακτίβιτι μπουκ για μικρούς. Αλλά, ευτυχώς, και τα δυο βιβλία, ΕΧΟΥΝ ΛΥΣΑΡΙ!!!

Υ.Γ.2 Εκδόσεις Διόπτρα, στείλτε, πλιζ, από ένα αντίτυπο στα μέλη του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου και στην κ. Κεραμέως. Μπας και…

Leave a Reply