Καθώς οι γιορτές πλησιάζουν, μπαίνουμε στο κλίμα και φτιάχνουμε ένα γευστικότατα χριστουγεννιάτικο κέικ κάστανο, για πρωινό, επιδόρπιο ή απογευματινό σνακ!
Χρόνος προετοιμασίας: 15 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: 40-45 λεπτά
Μερίδες: 10
Σκεύη: μπολ, φόρμα 26 εκ, κατσαρολάκι
Υλικά για το κέικ κάστανο:
300 γρ. αλεύρι φαρίν απ
75 γρ. σπορέλαιο
75 γρ. ελαιόλαδο
200 ml χυμό πορτοκάλι
150 γρ. κρέμα κάστανο
100 γρ. αμύγδαλα αλεσμένα σε σκόνη
100 γρ. ζάχαρη άχνη
10-12 μαρόν γλασέ ψιλοκομμένα
4-5 μαρόν γλασέ ολόκληρα για στόλισμα
λίγο βούτυρο για τη φόρμα
Υλικά για το γλάσο:
100 γρ. κουβερτούρα
40 γρ. βούτυρο
1/2 κ.σ μέλι
Εκτέλεση:
1-Προθερμένουμε τον φούρνο στους 180ᵒC.
2-Ρίχνουμε σε ένα μπολ το σπορέλαιο, το ελαιόλαδο, τον χυμό πορτοκαλιού και την κρέμα κάστανο και τα ανακατεύουμε.
3- Στη συνέχεια, προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά, το αλεύρι, τη ζάχαρη άχνη, τα αμύγδαλα σε σκόνη και τα ψιλοκομμένα μαρόν γλασέ και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε απαλά.
4- Ρίχνουμε το μείγμα στη φόρμα αφού την έχουμε βουτυρώσει και αλευρώσει και ψήνουμε για 40-45 λεπτά.
Όσο ψήνεται το κέικ ετοιμάζουμε το γλάσο. Σπάμε την κουβερτούρα σε κομματάκια και μαζί με το βούτυρο και το μέλι, τα λιώνουμε σε ένα κατσαρολάκι ανακατεύοντας συνέχεια.Όταν το γλάσο γίνει λείο και ομοιογενές, το αποσύρουμε από την φωτιά και αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.
5-Αφού βγάλουμε το κέικ από τον φούρνο, αφήνουμε 10’ να κρυώσει και γαρνίρουμε με το γλάσο και τα μαρόν γλασέ.