ΠΕΡΠΑΤΟΠΙΤΑ: ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΜΙΑ ΣΥΝΤΑΓΗ!

21042009_781547318694319_842625386079584256_nΗ περπατόπιτα (ή περπατόψωμο) είναι μία πεντανόστιμη πίτα-κέικ η οποία, σύμφωνα με το έθιμο, ψήνεται μόλις το μωρό  περπατήσει.

Το έθιμο απαντά κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα και έχει έχει ως εξής: η μαμά ή η γιαγιά του παιδιού φτιάχνουν τις πίτες. Ναι ναι, δεν είναι μία, καθώς η νονά ή ο νονός του παιδιού δικαιούνται μία ολόκληρη, αλλά υποχρεούνται να δωρίσουν τα πρώτα παπουτσάκια του μωρού. Μία ολόκληρη επίσης περπατόπιτα παίρνουν οι παππούδες και οι γιαγιάδες του παιδιού που δίνουν δώρα, αλλά και κέρματα, δηλαδή το «ασημώνουν», ώστε να έχει γερό και σταθερό περπάτημα. Οι υπόλοιπες πίτες θα μοιραστούν σε συγγενείς και φίλους, που θα έχει καλέσει η μητέρα στο σπίτι για να γιορτάσουν. Οι καλεσμένοι με τη σειρά τους πρέπει να κρατούν δώρα στο παιδί και παίρνοντας το κομμάτι τους, να τρέξουν στο σπίτι λέγοντας «ασημένια τα ποδαράκια του» για να τρέχει και το παιδί!

Συνταγή για την τέλεια περπατόπιτα!

Υλικά:

4 φλιτζάνια αλεύρι
1 κ.τ.γ αλάτι
1 μπέικιν πάουντερ
1 φλιτζάνι βούτυρο
1 1/2 φλιτζάνια ζάχαρη
2 αυγά
2 φλιτζάνια σταφίδες ξανθές
1 1/2 ποτήρι γάλα
1 φλιτζάνι καρύδια αλεσμένα
1/2 κ.τ.γ κανέλα
1/2 κ.τ.γ γαρύφαλλο
Λίγο ξύσμα πορτοκαλιού

Εκτέλεση: Χτυπήστε τη ζάχαρη με το βούτυρο κι όταν αφρατέψουν προσθέστε ένα ένα τα αυγά συνεχίζοντας το χτύπημα. Ρίξτε έπειτα το ξύσμα πορτοκαλιού, τα καρύδια και τις σταφίδες. Ανακατέψτε το αλεύρι, το αλάτι και το μπέικιν και ρίξτε τα στο μείγμα εναλλάξ με το γάλα. Βάλτε το μείγμα σε βουτυρωμένο ταψί και ψήστε στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις και στη μεσαία σχάρα του φούρνου για 45′ . Ελέγξτε αν έχει ψηθεί με μια οδοντογλυφίδα. Αφήστε να κρυώσει και στολίστε. Μπορείτε να φτιάξετε με χαρτόνι μια πατουσίτσα μωρού και να βγάλετε το αποτύπωμά της πάνω στην πίτα ,πασπαλίζοντας με άχνη ζάχαρη πάνω απ’το πατρόν. Εναλλακτικά μπορείτε να κάνετε πάνω στην περπατόπιτα σχέδιο με ζαχαρόπαστα.

Πηγή φωτογραφίας