«Καλός Αγωγός». Ένας καινοτόμος χώρος εκπαίδευσης για τους αυριανούς πολίτες των έξυπνων πόλεων

Καλός Αγωγός

Καλός Αγωγός

Για την Ελένη και τον Πέτρο, τους δημιουργούς του «Καλού Αγωγού», του πρώτου χώρου Πολλαπλής Νοημοσύνης στην Ελλάδα, η έμπνευση είναι η κινητήρια δύναμη της μάθησης. Πιστεύουν, όμως, ότι δεν έρχεται από μόνη της και δεν είναι κάτι που μόνο δεχόμαστε από άλλους, αλλά χρειάζεται να προσφέρουμε κιόλας στον κόσμο γύρω μας.Καλός ΑγωγόςΑπό το 2009 οραματίζονται μια εκπαίδευση διαφορετική, που να εστιάζει στη φύση του ανθρώπου ολιστικά και συμπεριληπτικά και όχι καθαρά στο νοητικό δυναμικό του ανθρώπου. Ήδη το 2013, η Ελένη εκδίδει το πρώτο της βιβλίο για την πολλαπλή νοημοσύνη, ενώ το 2015, παρουσιάζει για πρώτη φορά στο TEDxHeraklion 2015 τη θεωρία Spin, η οποία αποτελεί τη βάση της παιδαγωγικής φιλοσοφίας του Καλού Αγωγού.  Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη θεωρία, δίνεται έμφαση τόσο στη συναισθηματική και κοινωνική νοημοσύνη του μαθητή, αλλά και στην πολλαπλή και προσαρμοστική του νοημοσύνη. Η δημιουργικότητα, η φαντασία και η καινοτόμος σκέψη, αλλά και οι δεξιότητες συνδημιουργίας σε ομάδα και εποικοδομητικής κριτικής, είναι έννοιες που προσεγγίζονται με προσοχή, ώστε παιδιά και ενήλικες να έχουν νοητικά, ψυχικά και πνευματικά εφόδια αρκετά για να «ανθήσουν» σε ένα πολυπολιτισμικό τεχνολογικό περιβάλλον των έξυπνων πόλεων, σε έναν κόσμο που αλλάζει διαρκώς. Γι’ αυτόν τον λόγο, τα προγράμματα του «Καλού Αγωγού» σχεδιάζονται κάθε χρόνο από το μηδέν, για να ανταποκριθούν στις εκάστοτε μαθησιακές ανάγκες, λαμβάνοντας υπόψη τις αλλαγές στον τρόπο που σκέφτονται και εκφράζονται τα παιδιά ανά εποχή.Και μια και μιλάμε για τεχνολογία και εξέλιξη, δεν θα μπορούσε να λείπει η εκπαιδευτική ρομποτική από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ενός τέτοιου χώρου. Προσοχή, όμως: εδώ μιλάμε αμιγώς για εκπαιδευτική ρομποτική και όχι διαγωνιστική, καθώς δίνεται έμφαση στον διαμοιρασμό ιδεών εντός και εκτός «Καλού Αγωγού». Μιλάμε για ιδέες που παίρνουν μορφή γιγαντιαίων διαστάσεων, όπως μπορεί να δει κανείς στο κανάλι youtube.com/kalosagogostv, ιδέες που αποκτούν κίνηση χάρη στις ρομποτικές εφαρμογές, ιδέες που ανήκουν ξεκάθαρα στα παιδιά και δεν επηρεάζονται από φιλοδοξίες και προσδοκίες ενηλίκων. Ο Πέτρος εδώ λειτουργεί ως καταλύτης, ως διευκολυντής μάθησης. Τα παιδιά, σε ένα τέτοιο πλαίσιο, μαθαίνουν να σκέφτονται και να συνεργάζονται, αναδεικνύοντας και τις προσωπικές τους ιδέες, αλλά νιώθοντας ότι συνδημιουργούν σε ένα ομαδικό πλαίσιο χωρίς ανταγωνισμούς. Είναι σημαντικό η πρόταση «Κύριε, μου έκλεψε την ιδέα» να αλλάζει κατά τη διάρκεια της χρονιάς και να μετατρέπεται σε «Κύριε, να μοιραστώ μια ιδέα;» Πρόκειται για ολόκληρη κοσμοθεωρία, που διακρίνει έναν αγχώδη τελειομανή ενήλικο από έναν καινοτόμο και δημιουργικό άνθρωπο με ψυχική ανθεκτικότητα.

Το 2019 η Ελένη και ο Πέτρος, με μια απίστευτη ομάδα εθελοντών ενηλίκων και δημιουργικών παιδιών, διοργανώνουν το πρώτο Φεστιβάλ Έξυπνων Πόλεων, το οποίο παγκοσμίως έχει μια πρωτοτυπία: απευθύνεται στο ευρύ κοινό και, μάλιστα, σε οικογένειες με παιδιά. Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης εκδήλωσης, η Ελένη παρουσιάζει μια εξέλιξη της θεωρίας Spin, ένα παιδαγωγικό αστικό μοντέλο για παιδιά-πολίτες των έξυπνων πόλεων και ο Πέτρος, μέσα από την έκθεση ρομποτικών δημιουργιών με καινοτόμες λύσεις για έξυπνες πόλεις, αποδεικνύει ότι ένα τέτοιο μοντέλο μπορεί να συμβεί πρακτικά και ουσιαστικά.

Φέτος, ο «Καλός Αγωγός» γιορτάζει 10 χρόνια λειτουργίας του, διατηρώντας μια δυναμική που αντλεί έμπνευση από τα ίδια τα παιδιά, αλλά και τους ενήλικους. Ξεκίνησε από μια απλή σκέψη που είχε ο Πέτρος: «Ας δημιουργήσουμε έναν χώρο εκπαίδευσης, σαν αυτόν που θα θέλαμε να πάνε τα ίδια μας τα παιδιά», μόλις το 2012, και συνεχίζει ως ένας χώρος έμπνευσης, όχι μόνο για τα παιδιά, αλλά και για γονείς, εκπαιδευτικούς, ακόμα και για επιχειρήσεις, που αναζητούν έναν διαφορετικό τρόπο να δουν την ίδια τους την εταιρεία και να προχωρήσουν σε καινοτομία.Ο «Καλός Αγωγός» από το 2016 ταξιδεύει σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, όπου πραγματοποιεί επιμορφώσεις εκπαιδευτικών σε ιδιωτικά και δημόσια σχολεία σχετικά με τη διδακτική αξιοποίηση της θεωρίας της πολλαπλής νοημοσύνης, αλλά και σε επιχειρήσεις από το 2022, με τα σεμινάρια «Connect With Innovation».

Αναζητήστε έμπνευση από τον «Καλό Αγωγό» μέσα από τις εκδόσεις κόμικς των παιδιών στο πλαίσιο των εργαστηρίων δημιουργικής γραφής, μέσα από βίντεο εκπαιδευτικής ρομποτικής στο κανάλι youtube.com/kalosagogostv, αλλά και μέσα από τα φεστιβάλ που διοργανώνει, όπως το bookspinfestival.gr για την Παγκόσμια Μέρα Παιδικού Βιβλίου και το smartcitiesfectival.gr για τις Έξυπνες Πόλεις.

Web: www.kalosagogos.gr
Email: kalosagogos@gmail.com
Blog: http://kalosagogos.blogspot.com
FB: https://www.facebook.com/kalosagogos
Insta: https://www.instagram.com/kalos_agogos/
Twitter: www.twitter.com/kalosagogos
YouTube: www.youtube.com/kalosagogostv
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/elenigarifalaki/

Leave a Reply