Πώς θα διαλέξω το κατάλληλο νηπιαγωγείο για το παιδί μου

Έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που ο Robert Fulgham έγραψε το περίφημο βιβλίο «Όλα όσα χρειάζεται να ξέρω, τα έμαθα στο νηπιαγωγείο». Από τότε έχουν γίνει πολλά βήματα, ώστε να συνειδητοποιήσουμε οι γονείς την τεράστια αξία της προσχολικής εκπαίδευσης. Στην αγκαλιά του νηπιαγωγείου τα παιδιά ενισχύουν τις κοινωνικοσυναισθηματικές δεξιότητες που θα τα βοηθήσουν να εξελιχθούν συναισθηματικά και πνευματικά. Για αυτό και όλο και περισσότεροι γονείς δίνουν τεράστια σημασία στην επιλογή του κατάλληλου νηπιαγωγείου. Και έτσι πρέπει, τονίζουν οι περισσότεροι ψυχολόγοι. Στο νηπιαγωγείο τα παιδιά πραγματοποιούν τα πρώτα τους θαρραλέα βήματα για την αυτονομία, την ανεξαρτησία και τη συγκρότηση της δικής τους μοναδικής προσωπικότητας. Πειραματίζονται, δημιουργούν σχέσεις, επικοινωνούν, μοιράζονται, μαθαίνουν. Και είναι πολύ σημαντικό να βρίσκονται σε ένα περιβάλλον ασφαλές με εκπαιδευτικούς που διαθέτουν την εμπειρία και τη γνώση, ώστε να συμβάλλουν στην ανάπτυξη ολοκληρωμένων προσωπικοτήτων.
Ποια είναι λοιπόν τα κριτήρια που πρέπει να βοηθήσουν εμάς τους γονείς να επιλέξουμε νηπιαγωγείο για τα παιδιά μας σήμερα;
1. Ολόπλευρη ανάπτυξη του παιδιού
Ένας από τους βασικούς στόχους της προσχολικής εκπαίδευσης είναι η ανάπτυξη των γνωστικών δεξιοτήτων όπως η αναγνώριση γραμμάτων και αριθμών, η φωνολογία, η προγραφή, η ενδυνάμωση της λεπτής και αδρής κίνησης και η εξέλιξη της γλώσσας. Εξίσου σημαντική όμως είναι και ολιστική ανάπτυξη της προσωπικότητας των μικρών μαθητών. Ένα νηπιαγωγείο είναι επιτυχημένο όταν επιτρέπει στα παιδιά να αναπτύσσουν πρωτοβουλίες, να δρουν ελεύθερα αλλά ταυτόχρονα να έχουν επίγνωση των ορίων, να επικοινωνούν και να δημιουργούν σχέσεις και να αναπτύσσουν συνεχώς το συναίσθημα της αλληλεγγύης. Επίσης, η αυτενέργεια και η αυτορρύθμιση των παιδιών σε αυτή την ηλικία είναι πολύ σημαντική, καθώς το ίδιο το παιδί καθορίζει τις ενέργειές του στο περιβάλλον που αλληλεπιδρά.
2. Τα παιδιά ως πολίτες του κόσμου
Τα παιδιά τού σήμερα μεγαλώνουν σε έναν κόσμο που αλλάζει συνεχώς. Γι αυτό και πρέπει από νωρίς να αναπτύσσουν δεξιότητες που μπορούν να τα βοηθήσουν να ανταποκριθούν στις μεγαλύτερες προκλήσεις του αιώνα και να δημιουργήσουν έναν κόσμο βιώσιμο για όλους. Η αίσθηση της βιώσιμης ανάπτυξης αλλά και τα χαρακτηριστικά ενός πολίτη του κόσμου, είναι αξίες που θέλουμε εμείς οι γονείς να καλλιεργούνται από πολύ νωρίς στα παιδιά μας.
3. Τεχνολογία και φύση: σημειώσατε Χ
Στην εποχή της τεχνολογικής επανάστασης και της τεχνητής νοημοσύνης, τα παιδιά πρέπει από νωρίς να αντιλαμβάνονται τη δύναμη της τεχνολογίας αλλά και να μαθαίνουν να την οριοθετούν. Από την άλλη πρέπει να διδαχθούν ότι η τεχνολογία πρέπει να σέβεται τη φύση και-γιατί όχι- να διασφαλίζει τη βιωσιμότητά της. Το ιδανικό νηπιαγωγείο λοιπόν είναι εκείνο που δίνει στα παιδιά τα κατάλληλα ερεθίσματα για να ασχοληθούν με την τεχνολογία, αλλά ταυτόχρονα και τις απαραίτητες ευκαιρίες για να έρθουν πιο κοντά στο φυσικό περιβάλλον και την προστασία του.

Προνήπιο και Νηπιαγωγείο των Εκπαιδευτηρίων Δούκα

Στο Προνήπιο και Νηπιαγωγείο των Εκπαιδευτηρίων Δούκα τα παραπάνω κριτήρια βρίσκονται στο κέντρο της παιδαγωγικής προσέγγισης. Τα πρώτα βήματα ενός παιδιού στον κόσμο της εκπαίδευσης πραγματοποιούνται μέσα σε ένα περιβάλλον που δίνει έμφαση στην μοναδικότητα, τα προσωπικά ενδιαφέροντα, αλλά κυρίως, την ανάγκη του να αποκτήσει Γνώσεις, ∆εξιότητες και Αξίες: κοινώς, τα απαραίτητα εφόδια για την πρόοδο και την εξέλιξή του.


Στο Προνήπιο και Νηπιαγωγείο των Εκπαιδευτηρίων Δούκα:
• τα παιδιά μαθαίνουν δύο γλώσσες, Ελληνικά και Αγγλικά
• οι εκπαιδευτικοί είναι καταρτισμένοι και διαθέτουν πανεπιστημιακούς και μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών
• προσεγγίζονται βιωματικά οι 17 Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ. Τα εκπαιδευτήρια Δούκα είναι το μοναδικό πιστοποιημένο σχολείο του «Global Schools Program» του δικτύου SDSN των Ηνωμένων Εθνών
• το εκπαιδευτικό μοντέλο αντιμετωπίζει τον μαθητή ως σύνολο ετερογενών χαρακτηριστικών
• υλοποιείται ένα πρόγραμμα ψυχοσυναισθηματικής ενδυνάμωσης μέσα από παιγνιώδεις δραστηριότητες
• προάγεται το Computational Thinking μέσα από το παιχνίδι («Learning through Play»)
• τα παιδιά ευαισθητοποιούνται  γύρω από περιβαλλοντικά θέματα με δράσεις “Green Days” στον βοτανόκηπο

Το πιο σημαντικό είναι ότι η εμπειρία  των ανθρώπων των Εκπαιδευτηρίων Δούκα δημιουργεί τις ιδανικές συνθήκες για να συμβαδίσει η μετάβαση στο Δημοτικό τους ρυθμούς και την ωριμότητα του κάθε παιδιού. Ψυχολόγος και ειδικός παιδαγωγός βρίσκονται μόνιμα στη διάθεση παιδιών και γονέων για την υποστήριξη σε τομείς όπως η φωνολογία και ο γραφοκινητικός έλεγχος. Γιατί στο Νηπιαγωγείο των Εκπαιδευτηρίων Δούκα κάθε παιδί είναι μοναδικό και όλοι μια δεμένη ομάδα που πραγματοποιεί βήματα σταθερά και γεμάτα αυτοπεποίθηση στον κόσμο της σύγχρονης εκπαίδευσης.

Για περισσότερες πληροφορίες:

Εκπαιδευτήρια Δούκα 

Μεσογείων 151, Μαρούσι. 210-6186000

Νέοι Μαθητές

Leave a Reply