Πώς θα κρατήσουμε τα παιδιά μας ασφαλή το καλοκαίρι

καλοκαίριΌσο οι θερμοκρασίες έξω αυξάνονται και πολλές οικογένειες ταξιδεύουν και παραθερίζουν, τόσο αυξάνεται και η ανάγκη για περισσότερα μέτρα προστασίας των παιδιών. Παρακάτω θα βρείτε 7 συμβουλές από “Το Χαμόγελο του Παιδιού” για το πώς να απολαύσετε με τα παιδιά σας το καλοκαίρι με ασφάλεια.

 1. Προστατεύστε το ευαίσθητο παιδικό δέρμα.

Τα ηλιακά εγκαύματα είναι ο μεγάλος κίνδυνος του καλοκαιριού και τα παιδιά είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα σε αυτά. Είναι σημαντικό τις ώρες ηλιοφάνειας να προστατεύετε το δέρμα του παιδιού σας με αντιηλιακό. Η Αμερικανική Παιδιατρική Εταιρεία συνιστά στα παιδιά να χρησιμοποιούν αντιηλιακό με δείκτη τουλάχιστον 30 έως 50 SPF (το οποίο να αναγράφει προστασία τόσο από UVA όσο και από UVB). Να θυμάστε να ανανεώνετε το αντιηλιακό κάθε 2 ώρες ή και νωρίτερα αν το παιδί έχει κολυμπήσει, ιδρώσει ή σκουπιστεί. Η χρήση ρούχων με αντιηλιακή προστασία παρέχει επιπλέον προστασία. Η χρήση αντιηλιακού σε βρέφη κάτω των 6 μηνών (που ούτως ή άλλως θα πρέπει να αποφεύγουν την απευθείας έκθεση στον ήλιο) δε συνιστάται. Προστατέψτε τα παιδιά σας, χρησιμοποιώντας ελαφριά ένδυση, καπέλα και ομπρέλες σκίασης. Να θυμάστε πως, ακόμη και όταν παίζουν στη σκιά, το καλοκαίρι θα πρέπει να χρησιμοποιείτε αντιηλιακό. Ελαχιστοποιήστε όσο μπορείτε την έκθεση στον ήλιο, τις ώρες που η ηλιακή ακτινοβολία (UV index) είναι δυνατότερη (10:00 π.μ. με 16:00 μ.μ.) και χρησιμοποιήστε γυαλιά ηλίου με σωστές προδιαγραφές από τη βρεφική ηλικία (με τουλάχιστον 99% UV προστασία).

 1. Ενυδάτωση, ενυδάτωση, ενυδάτωση!

Όταν μιλάμε για υψηλές θερμοκρασίες, η ενυδάτωση είναι το κλειδί και όχι μόνο όταν τα παιδιά σας τρέχουν ή είναι εκτεθειμένα στον ήλιο. Κρατήστε τα ενυδατωμένα όλες τις στιγμές, ειδικά πριν από κάποια έντονη αθλητική δραστηριότητα. Αποφύγετε φρουτοχυμούς, ανθρακούχα ή ενεργειακά ποτά. Το νερό είναι η καλύτερη πηγή ενυδάτωσης για παιδιά άνω του 1 έτους, ενώ για τις μικρότερες ηλικίες το μητρικό γάλα ή το βρεφικό γάλα σε σκόνη αν δεν θηλάζουν, είναι προτιμότερα. Διαλέξτε μαζί το μπουκάλι του νερού του παιδιού, επιλέξτε αστεία επαναχρησιμοποιούμενα καλαμάκια και φτιάξτε μαζί παγάκια με αστεία σχήματα (αναζητήστε παγοθήκες σιλικόνης με σχήματα). Για τα μεγαλύτερα παιδιά, δοκιμάστε να προσθέσετε στο νερό παγωμένα φρούτα (τα οποία πριν καταψύξετε έχετε πλύνει σχολαστικά) και φυσικά δώστε το καλό παράδειγμα!

 1. Διατηρήστε υγιεινές συνήθειες.

Το καλοκαίρι με τις υψηλές θερμοκρασίες ευνοεί την κατανάλωση ανθρακούχων αναψυκτικών και παγωτών.Δοκιμάστε να παγώσετε γιαούρτι στην κατάψυξη και να το προσφέρετε αντί παγωτού. Προσπαθήστε να κρατήσετε ένα μέτρο στην κατανάλωσή τους, προσφέρετε όσο μπορείτε φρέσκα φρούτα και λαχανικά που αφθονούν την εποχή αυτή και γεμίστε τα παιδιά σας ενέργεια και θρεπτικά συστατικά.

 1. Προσοχή στα ζεστά αυτοκίνητα.

Μοιάζει απίθανο να ξεχάσει κανείς το παιδί του στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου, ωστόσο είναι κάτι το οποίο δυστυχώς παρατηρούμε πως συμβαίνει. Κάθε χρόνο, καταγράφονται θάνατοι παιδιών τα οποία παρέμειναν στο αυτοκίνητο ακόμα και για λίγο χρόνο. Εκτιμάται πως τουλάχιστον τα μισά από αυτά τα περιστατικά, συμβαίνουν σε γονείς ή φροντιστές που θεωρούνται υπεύθυνοι και προστατευτικοί. Μια μικρή αλλαγή της ρουτίνας σε συνδυασμό με έναν κουρασμένο ή φορτισμένο γονιό, μπορεί να οδηγήσει στα τραγικά αυτά περιστατικά. Να θυμάστε πως ακόμη και αν η εξωτερική θερμοκρασία είναι 15.5 ºC, η θερμοκρασία εντός του αυτοκινήτου μπορεί να φτάσει τους 38 ºC. Μην επηρεαστείτε από το πώς αντιλαμβάνεστε τη θερμοκρασία εσείς. Η θερμοκρασία ενός παιδιού μπορεί να ανέβει 3 έως 5 φορές περισσότερο σε σχέση με ενός ενήλικα. Η διαφορετική επιφάνεια του σώματός τους σε συνδυασμό με τη μικρότερη ικανότητα να ιδρώνουν, τα καθιστά πιο ευπαθή. Το να τα αφήσετε εντός του αυτοκινήτου με ελαφρώς ανοικτό το παράθυρο δημιουργεί μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας, καθώς αυτές οι συνθήκες δημιουργούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Ακόμη και λίγα λεπτά παραμονής σε τέτοιες συνθήκες, μπορούν να καταστούν επικίνδυνες.

 1. Οδηγούμε και παίζουμε με ασφάλεια.

Το καλοκαίρι περνάμε περισσότερο χρόνο σε εξωτερικούς χώρους, αυξάνουμε τις μετακινήσεις και δίνουμε χρόνο στα παιδιά να ασχοληθούν με δραστηριότητες όπως η ποδηλασία ή η χρήση πατινιών.Στην τελευταία περίπτωση, πάντοτε φροντίζουμε τα παιδιά να χρησιμοποιούν κράνος κατάλληλο για την ηλικία τους, με σωστές προδιαγραφές και καλή εφαρμογή. Να θυμάστε να δίνετε το σωστό παράδειγμα. Σε κάθε μετακίνηση, όσο μικρή και αν είναι, χρησιμοποιούμε καρεκλάκι αυτοκινήτου σύμφωνα με την ηλικία του παιδιού και το σωματικό του βάρος. Στις παιδικές χαρές, να ελέγχετε με το χέρι σας τη θερμοκρασία των παιχνιδιών (όπως στις τσουλήθρες) πριν τα χρησιμοποιήσει το παιδί σας. Όταν η θερμοκρασία είναι υψηλή, κάντε στο παιδί σας διαλείμματα στο παιχνίδι κάθε 20-30 λεπτά.

 1. Ασφάλεια στο νερό.

Καλοκαίρι χωρίς παιχνίδι στο νερό δεν γίνεται. Στην Ελλάδα κάθε χρόνο καταγράφονται θάνατοι από πνιγμό κατά μέσο όρο περίπου 10 παιδιών και εφήβων. Λόγω του σημαντικού αυτού κινδύνου, θα αναπτύξουμε το θέμα πιο αναλυτικά:

 • Κανόνας 1ος – Συνεχής ενεργή επίβλεψη του παιδιού.

Μην παίρνετε τα μάτια σας ΠΟΤΕ από τα παιδιά σας, όταν βρίσκονται κοντά ή γύρω από το νερό. Ενεργή επίβλεψη σημαίνει διαρκή οπτική επαφή και όχι περιστασιακές ματιές. Η ενεργή επίβλεψη να αφορά και τα παιδιά που γνωρίζουν πώς να κολυμπούν. Αποφύγετε όλους τους περισπασμούς, όπως το να μιλάτε στο κινητό σας τηλέφωνο ή να ή το να ανοίξετε την πόρτα. Τα ατυχήματα γίνονται σε λίγα δευτερόλεπτα. Μην αφήνετε τα μεγαλύτερα παιδιά (κάτω των 16 ετών) να επιβλέπουν τα μικρότερα παιδιά.Τα παιδιά κάτω των 5 ετών θα πρέπει πάντα να βρίσκονται όχι πιο μακριά από απόσταση ενός χεριού από τον ενήλικα και να φορούν το κατάλληλο σωσίβιο. Τα παιδιά κάτω των 10 ετών θα πρέπει να βρίσκονται στο οπτικό σας πεδίο και να είναι άμεσα προσβάσιμα.

 • Κανόνας 2ος – Περιορίστε την πρόσβαση στο νερό.

Οι πισίνες ιδανικά θα πρέπει να διαθέτουν προστατευτικό φράγμα ασφαλείας για τα παιδιά. Αυτό φυσικά δεν υποκαθιστά τη συνεχή ενεργή επίβλεψη. Μετά τη χρήση, αδειάστε το νερό από κουβάδες, παιδικές πισίνες και μπανιέρες. Επιβλέψτε τα παιδιά γύρω από συντριβάνια, δεξαμενές νερού ακόμα και δοχεία νερού για κατοικίδια ζώα. Ελέγξτε το σπίτι σας για πιθανούς κινδύνους που χρειάζονται επισκευή όπως σωλήνες ή ανοιχτές αποχετεύσεις.

 • Κανόνας 3ος – Μάθετε βασικές πρώτες βοήθειες.

Οι γονείς ή οι φροντιστές ενός παιδιού θα πρέπει να γνωρίζουν πρώτες βοήθειες και κυρίως καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση βρέφους ή παιδιού. Ενημερωθείτε για φορείς που μπορείτε να εκπαιδευτείτε δωρεάν. Αν είχατε παρακολουθήσει κάποιο μάθημα παλαιότερα, θα πρέπει να ανανεώσετε τις γνώσεις σας.

 • Κανόνας 4ος – Ευαισθητοποιηθείτε για την ασφάλεια στο νερό.

Μαθήματα κολύμβησης ή ευαισθητοποίησης για την ασφάλεια στο νερό, συνιστώνται για όλα τα παιδιά. Συζητείστε με το παιδί σας για τους κανόνες και την ασφάλεια, αλλά μην ξεχνάτε πως είναι παιδιά! Προσοχή στις βουτιές και στο ύψος του νερού. Ακόμα και αν το παιδί έχει ξαναβουτήξει στο συγκεκριμένο σημείο, μπορεί το ύψος του νερού να έχει αλλάξει.

 1. Προσοχή στα έντομα και τα τσιμπήματά τους.

Μαζί με την αύξηση των θερμοκρασιών, το καλοκαίρι κάνουν την επανεμφάνισή τους τα καλοκαιρινά έντομα. Ελέγξτε συστηματικά το δέρμα των παιδιών για κρότωνες (τσιμπούρια) αν παίζουν σε χώρους με γρασίδι ή έντονη βλάστηση και αποφύγετε όσο μπορείτε τα τσιμπήματα των κουνουπιών. Για τα νεογέννητα και βρέφη, καλύψτε τα καρότσια μεταφοράς με κατάλληλη κουνουπιέρα. Αν είναι εφικτό, χρησιμοποιήστε σίτες στο σπίτι. Αδειάστε συχνά τα σκουπίδια και πετάξτε το στάσιμο νερό από κουβάδες. Χρησιμοποιήστε εντομοαπωθητικά κατάλληλα για την ηλικία και στη σωστή συχνότητα. Να θυμάστε πως τα εντομοαπωθητικά που περιέχουν τη χημική ουσία DEET (chemical name, N,N-diethyl-meta-toluamide), δεν είναι κατάλληλα για χρήση σε βρέφη κάτω των 2 μηνών και στα μεγαλύτερα παιδιά χρησιμοποιούμε τις μικρότερες δυνατές συγκεντρώσεις (σίγουρα όχι σε συγκεντρώσεις πάνω από 30%) αναλόγως και με το χρόνο που θα βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο. Σε παιδιά κάτω των 10 ετών, εφαρμόστε εσείς το εντομοαπωθητικό και αν πρόκειται για spray, ψεκάστε σε ανοικτό χώρο, πρώτα στις δικές σας παλάμες και εφαρμόστε το μετά ώστε να αποφύγετε την εισπνοή. Στη συνέχεια να πλένετε καλά τα χέρια σας. Μη χρησιμοποιείτε σε παιδιά κάτω των 3 ετών, σκευάσματα που περιέχουν έλαιο από lemon eucalyptus (OLE) ή paramenthanediol (PMD).Τα εντομοαπωθητικά θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο στο εκτεθειμένο δέρμα και όχι κάτω από τα ρούχα. Όταν επιστρέψετε σπίτι, θα πρέπει να κάνετε μπάνιο το παιδί. Σκευάσματα με ‘’φυσικά’’ εντομοαπωθητικά όπως citronella oil, cedar oil, geranium oil, peppermint, peppermint oil και soyabean oil έχουν δράση για περιορισμένο χρόνο και θα πρέπει να αποφεύγετε τη χρήση τους σε μικρά βρέφη. Πάντα να κοιτάτε τις ετικέτες των προϊόντων και να συμβουλεύεστε το φύλλο οδηγιών.


Στο «Χαμόγελο του Παιδιού» φροντίζουν την υγεία των παιδιών, εστιάζοντας τόσο στην πρόληψη όσο και στη θεραπεία και έτσι μόνο τους πρώτους έξι μήνες του 2023 υποστήριξαν 8.769 παιδιά με δράσεις πρόληψης, αντιμετώπισης και θεραπείας στον τομέα της Υγείας, με 8.897 προληπτικές εξετάσεις σε 6.064 παιδιά. Συνολικά καλύφθηκαν 40.196 αιτήματα και ιατρικές πράξεις από γιατρούς, νοσηλευτές, κοινωνικούς λειτουργούς και φυσικοθεραπευτές

Απολαύστε το καλοκαίρι με τα παιδιά σας! Για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία ή διευκρίνιση μπορείτε να καλέσετε στην «Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056» ή ηλεκτρονικά στη διεύθυνση sos1056@hamogelo.gr, ώστε να συζητήσετε με έναν ψυχολόγο όλα αυτά που μπορεί να σας απασχολούν σε σχέση με το παιδί σας.

Leave a Reply