ΗΛΙΑΚΑ ΕΓΚΑΥΜΑΤΑ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ: ΠΡΟΣΟΧΗ!

show_Ηλιακό-Έγκαυμα_Πως-θα-το-αντιμετωπίσετε

Τα ηλιακά εγκαύματα στα παιδιά ταλαιπωρούν περίπου 90.000 μικρούς μας φίλους κάθε χρόνο. Τα παιδιά κάτω των πέντε ετών διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο γιατί δεν καταλαβαίνουν τις αρνητικές συνέπειες του ήλιου και της θερμότητας καθώς παίζουν ανέμελα στην θάλασσα ή στα πάρκα. Επίσης το δέρμα τους είναι πολύ πιο λεπτό από το δέρμα των ενηλίκων και αυτό σημαίνει ότι μπορούν να υποστούν πολύ πιο σοβαρά εγκαύματα πιο γρήγορα και σε πιο χαμηλές θερμοκρασίες.

Τα συμπτώματα του ηλιακού εγκαύματος εμφανίζονται λίγες ώρες μετά την έκθεση στον ήλιο, αλλά ο πόνος, το κοκκίνισμα και περιστασιακά οι φουσκάλες του καμένου από τον ήλιο δέρματος είναι τα πλέον χαρακτηριστικά. Ακόμα, μπορεί να δείτε:

  • Ρίγη
  • Πυρετός
  • Ναυτία ή εμετός ή και τα δύο

Πόσο σοβαρό, λοιπόν, είναι το ηλιακό έγκαυμα;

Οι συνέπειές του είναι παρόμοιες με τις συνέπειες κάθε εγκαύματος, αν και η εξέλιξη του είναι σχετικά αργή και όχι γρήγορη, όπως σε ένα έγκαυμα θερμότητας. Αν το ηλιακό έγκαυμα είναι βαρύ, τα κύτταρα του δέρματος πεθαίνουν και σχηματίζουν φουσκάλες. Μετά, το δέρμα επουλώνεται σε διάστημα 1 έως 2 εβδομάδων. Κατά την επούλωση το δέρμα που έχει καεί από τον ήλιο μπορεί να ξεφλουδίσει.

Το ηλιακό έγκαυμα παίζει ρόλο στη δραματική αύξηση του μελανώματος, της πιο θανατηφόρας μορφής καρκίνου του δέρματος. Ένα ιστορικό επώδυνων ηλιακών εγκαυμάτων με φουσκάλες, ειδικά κατά την παιδική ηλικία, αυξάνει τον κίνδυνο να πάθετε μελάνωμα αργότερα στη ζωή. Η έντονη έκθεση στον ήλιο είναι επίσης επικίνδυνη. Να θυμάστε ότι όποια και αν είναι η ηλικία σας, δεν υπάρχει υγιεινό μαύρισμα. Η ένταση της υπεριώδους ακτινοβολίας (UV) στο ηλιακό φως ποικίλλει. Είναι μάλιστα μεγαλύτερη στα μεγάλα υψόμετρα, επειδή το ηλιακό φως δεν φιλτράρεται από τα σύννεφα. Επίσης, ο κρύος αέρας δεν περιορίζει την UV ακτινοβολία του ήλιου και η υπεριώδης ακτινοβολία που αντανακλάται στο χιόνι, στην άμμο, στο νερό και σε άλλες επιφάνειες μπορεί να σας κάψει το ίδιο σοβαρά με το άμεσο ηλιακό φως. Βέβαια, όσο πιο σκούρο είναι το δέρμα σας, τόσο λιγότερο βαθιά εισχωρούν αυτές οι ακτίνες επειδή απορροφώνται από τη μελανίνη. 8f465ff8a390896d2db03a2f6dfc1b4e_L

Πρόληψη: Αντιηλιακό κατάλληλο για την ηλικία του παιδιού, με μεγάλο δείκτη προστασίας. Συχνότατες επαλείψεις. Όχι έκθεση στον ήλιο μεταξύ 12 το μεσημέρι και 4 το απόγευμα.

Αν το παιδί καεί:

Στα φαρμακεία θα βρείτε ειδικά προϊόντα αντιμετώπισης των εγκαυμάτων. Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε:

Τζελ Αλόης: Είναι γνωστό ότι η αλόη καταπραΰνει το δέρμα και είναι αποτελεσματική και στο ηλιακό έγκαυμα γιατί περιέχει συστατικά που ενυδατώνουν το δέρμα, ενεργοποιούν την ανάπλασή του και την τελική επούλωση της πληγής.
Ξύδι: Μπορεί να σας ακούγεται περίεργο και να φαντάζει επώδυνο αλλά το ξύδι είναι αποτελεσματικό στο ηλιακό έγκαυμα. Μουλιάστε κομπρέσες σε λευκό ξύδι ή μηλόξυδο αραιωμένο με νερό και τοποθετείστε τις στην «καμένη» περιοχή, μέχρι να στεγνώσουν. Βοηθάει στην ανακούφιση από τον πόνο, τη φαγούρα και τη φλεγμονή που έχει προκληθεί.
Γιαούρτι: Το αγαπημένο μας σνακ φαίνεται ότι ανακουφίζει από τα εγκαύματα του ήλιου. Απλώστε λίγο γιαούρτι πάνω στην περιοχή, αφήστε το να στεγνώσει και στη συνέχεια ξεπλύνετε με χλιαρό νερό Το γιαούρτι αντλεί τη θερμότητα του εγκαύματος και είναι και φθηνότερο από τις λοσιόν σώματος.
Βιταμίνη Ε: Η βιταμίνη Ε βοηθάει στην διαδικασία επούλωσης του δέρματος. Μπορείτε είτε να ανοίξετε μια κάψουλα βιταμίνης Ε και να την απλώσετε στην περιοχή, είτε να αγοράσετε μια κρέμα με βιταμίνη Ε από το φαρμακείο.
Ντομάτα: Ο χυμός ντομάτας είναι ιδιαίτερα ευεργετικός για τη θεραπεία των κυψελών από ηλιακά εγκαύματα. Μπορεί να ανακουφίσει τη συνεχή αίσθηση καψίματος, αλλά και να επιταχύνει την επούλωση.

Τονίστε στα παιδιά σας ότι δεν πρέπει να σπάνε τις φουσκάλες στο δέρμα τους. Αν σπάσουν μόνες τους, αφαιρέστε τα κομμάτια του δέρματος και βάλτε αντιβακτηριακή αλοιφή στα ανοιχτά σημεία, για να αποφύγετε τη μόλυνση.

Leave a Reply