Δεν είναι λίγες οι γυναίκες που «φορτώνονται» με περισσότερα κιλά από όσα πρέπει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, βρίσκοντας μάλιστα τους 9 μήνες της κύησης ως καλή δικαιολογία για διατροφικές ατασθαλίες. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με στοιχεία, ποσοστό της τάξεως του 20%-40% των εγκύων στην Ευρώπη παίρνει περισσότερο βάρος σε σύγκριση με τις συστάσεις των γιατρών. Την ίδια στιγμή οι οδηγίες των αρμόδιων οργανισμών αναφέρουν ότι δεν συστήνεται δίαιτα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης καθώς αυτή θα μπορούσε να βλάψει το έμβρυο.
Και όμως, όπως δείχνει μια νέα ανάλυση μελετών που δημοσιεύθηκε στην έγκριτη επιθεώρηση British Medical Journal, η δίαιτα κατά την εγκυμοσύνη αποτελεί μια καλή στρατηγική, από την οποία δεν διατρέχει κανέναν κίνδυνο το έμβρυο. Τα ευρήματα αυτά προέκυψαν ύστερα από εξέταση 44 προηγούμενων μελετών που περιελάμβαναν περισσότερες από 7.000 γυναίκες. Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου συνέκριναν τα αποτελέσματα που είχε στο βάρος των εγκύων η δίαιτα και η γυμναστική. Είδαν ότι η μείωση της πρόσληψης θερμίδων και η υιοθέτηση μιας ισορροπημένης διατροφής πλούσιας σε δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια και φρούτα οδηγούσε σε καλύτερα αποτελέσματα στη «μάχη» με τον δείκτη της ζυγαριάς σε σύγκριση με την άσκηση.
Συγκεκριμένα οι έγκυες που ακολουθούσαν προσεκτική διατροφή μείωσαν την πρόσληψη βάρους κατά 4 κιλά, ενώ όσες ασκούνταν μόνο αλλά δεν έτρωγαν προσεκτικά μείωσαν την πρόσληψη βάρους κατά μόλις 0,7 κιλά. Παράλληλα η σωστή διατροφή στην εγκυμοσύνη φάνηκε να μειώνει σημαντικά και τον κίνδυνο επιπλοκών με τις οποίες συνδέεται η αύξηση του βάρους, όπως η προεκλαμψία, ο διαβήτης, η υψηλή αρτηριακή πίεση καθώς και η γέννηση πρόωρου βρέφους, ενώ δεν φάνηκε να επηρεάζει το βάρος του μωρού κατά τη γέννηση.
ΜΕ ΣΥΜΒΟΥΛΟ ΤΗ ΖΥΓΑΡΙΑ
Tags: βάρος, γυμναστική, διαβήτης, δίαιτα, δίαιτα κατά την εγκυμοσύνη, διατροφή, εγκυμοσύνη, κιλά, προεκλαμψία