ΜΙΑ «ΑΓΚΑΛΙΑ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΕΑ ΜΗΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Από τον Σεπτέμβρη του 2015 στο ΠΕΔΥ Μ.Υ. Αγίας Παρασκευής (πρώην ιατρεία ΙΚΑ-ΕΟΠΥΥ, Μεσογείων 454 κοντά στην ΕΡΤ) διεξάγεται με επιτυχία , η Δράση των μαιών της Μονάδος «Προετοιμασία εγκύων για τον τοκετό, τη λοχεία, το θηλασμό και τη γονεϊκότητα», γνωστά και ως μαθήματα Ανώδυνου Τοκετού/Ψυχοπροφυλακτικής με σκοπό την παροχή μιας πραγματικής δημόσιας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας προς τις έγκυες.

Ο κύκλος αποτελείται από πέντε μαθήματα τα οποία είναι δωρεάν και απευθύνονται σε έγκυες όλων των περιοχών, ασφαλισμένες όλων των ταμείων αλλά και ανασφάλιστες. Με την αδιάκοπη φροντίδα των μαιών, αυτά πραγματοποιούνται στον ημιώροφο του κτιρίου , σε έναν ασφαλή και καθαρό χώρο , συνήθως πρωινά ,2 φορές την εβδομάδα και για ένα τρίωρο την φορά. Κάθε μάθημα αποτελείται από το θεωρητικό μέρος και το βιωματικό. Στο θεωρητικό μέρος παρέχονται όλες οι γνώσεις όσον αφορά την περιγεννητική περίοδο ,ενώ το βιωματικό μέρος αποτελείται από απλές ασκήσεις εγκυμοσύνης, αναπνοές κατά την διάρκεια του τοκετού, χαλάρωση, επίδειξη με κούκλες θέσεων θηλασμού κ.α.

Όλα τα μαθήματα φυσικά απευθύνονται και στους συντρόφους ή το υποστηρικτικό πρόσωπο της εγκύου ,αλλά σε μη δυνατότητα παρουσίας τους ,συστήνεται τουλάχιστον η παρακολούθηση του τελευταίου μαθήματος όπου γίνεται λόγος για την ψυχολογία της λοχείας, την φροντίδα του νεογνού και την βοήθεια του συντρόφου στα διάφορα στάδια του τοκετού.

Παράλληλα στον ίδιο χώρο έχει δημιουργηθεί από το καλοκαίρι 2015, Στάση/Ιατρείο Θηλασμού που λειτουργεί καθημερινά από τις 7.30 π.μ.-17.30 μ.μ. σύμφωνα και με τον Ν.4316/2014 που ορίζει χώρους σε δημόσιους φορείς, φιλικούς προς την θηλάζουσα μητέρα και το παιδί της. Στον χώρο αυτόν υπάρχουν άνετα καθίσματα για τη θηλάζουσα, μαξιλάρι θηλασμού, παροχή νερού, παροχή ρεύματος σε επιθυμία άντλησης, αλλαξιέρα,δυνατότητα απομόνωσης εάν θηλάζουν ταυτόχρονα περισσότερες από μία μαμάδες καθώς και δυνατότητα συμβουλευτικής από τις μαίες, μετά από συνεννόηση, σε τυχόν προβλήματα θηλασμού. Ο χώρος έχει αναγνωριστεί ως κατάλληλος και από το Πρόγραμμα του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού «ΑΛΚΥΟΝΗ: Εθνική πρωτοβουλία Προαγωγής του Μητρικού Θηλασμού».

Η Δράση «Προετοιμασία εγκύων για τον τοκετό, τη λοχεία ,το θηλασμό και τη γονεϊκότητα» απευθύνεται σε έγκυες που βρίσκονται στην 31η εβδομάδα και μετά. Συστήνεται παρόλα αυτά έγκαιρη κράτηση θέσης σας , ώστε να διασφαλιστεί η συμμετοχή στο πρόγραμμα λόγω ολιγομελών ομάδων και αυξημένου κατά περιόδους ενδιαφέροντος.

Μην διστάσετε λοιπόν να επικοινωνήσετε με τις μαίες της Μονάδος για κράτηση στο πρόγραμμα ή για οποιαδήποτε συμπληρωματική πληροφορία στο τηλέφωνο 2106016911 ή με inbox στη σελίδα τους στο Fb: Μαίες-ΠΕΔΥ Αγίας Παρασκευής.

Leave a Reply