ΧΑΣΤΕ ΤΑ ΚΙΛΑ ΤΗΣ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ ΘΗΛΑΖΟΝΤΑΣ!

Καλά νέα για τις θηλάζουσε μητέρες: Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο της Γεωργίας, οι μητέρες που επιλέγουν να θρέφουν τα βρέφη τους αποκλειστικά με τη μέθοδο του θηλασμού τείνουν να αποβάλουν γρηγορότερα τα περιττά κιλά που απέκτησαν με την εγκυμοσύνη, σε σχέση με τις μητέρες που χρησιμοποιούν άλλα μέσα για τη διατροφή των μωρών τους. Πιο συγκεκριμένα, η έρευνα διενεργήθηκε σε 25 μητέρες, ηλικίας από 19 έως 45 ετών. 17 από αυτές επέλεξαν το θηλασμό, ενώ οι υπόλοιπες χρησιμοποίησαν φόρμουλα ή συνδυασμό φόρμουλας και θηλασμού. Ενώ το πρώτο διάστημα διαφάνηκε ότι οι δεύτερες θα έχαναν γρηγορότερα τα περιττά κιλά, από την όγδοη εβδομάδα της έρευνας οι ισορροπίες αντιστράφηκαν: Τελικά, οι μητέρες που επέλεξαν κατ’ αποκλειστικότητα το θηλασμό έχασαν περισσότερο βάρος.
Ο λόγος που οι μητέρες χάνουν κιλά μέσω του θηλασμού οφείλεται στο ότι η γυναίκα ξοδεύει αρκετές θερμίδες για να παραγάγει κάθε ημέρα το γάλα το οποίο θα παράσχει ως τροφή στο μωρό της (περίπου 600 θερμίδες/ημέρα), κάτι που συνεπάγεται απώλεια περίπου 2,5 κιλών ανά μήνα, χωρίς πρόσθετη άσκηση. Συνεπώς, αν υποθέσουμε ότι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μια γυναίκα προσθέσει στο βάρος της 10 με 12 κιλά, τότε ο θηλασμός θα τη βοηθήσει να τα αποβάλει σε διάστημα όχι μεγαλύτερο από 6 μήνες.
Παράλληλα, άλλη έρευνα που πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη έδειξε ότι μέσω του θηλασμού η γυναίκα χάνει όχι μόνο βάρος αλλά και λίπος, κυρίως από την περιοχή των γλουτών και της κοιλίας. Αυτό σημαίνει ότι χάρη στο θηλασμό οι γυναίκες μπορούν να επαναποκτήσουν γρήγορα και σχετικά άκοπα την παλιά τους σιλουέτα.
Αυτό βέβαια που δεν πρέπει να ξεχνάμε είναι πως, η μακρά περίοδος του θηλασμού θα πρέπει να συνοδεύεται από μία ισορροπημένη και ικανοποιητική διατροφή, η οποία θα πρέπει οπωσδήποτε να περιλαμβάνει:

  • Πρωτεΐνη, που περιέχεται άφθονη στο κόκκινο κρέας, στο κοτόπουλο, τα αβγά, το τυρί.
  • Λιπαρά ω-3, που βρίσκουμε στα ψάρια (σολομό, σκουμπρί, σαρδέλα κ.ά.).
  • Βιταμίνες, που περιέχονται στα φρούτα και τα λαχανικά.
  • Πολλά υγρά, που προσλαμβάνουμε με τη συχνή κατανάλωση νερού, γάλακτος και φρουτοχυμών.
  • Λιπαρά οξέα, πηγές του οποίου είναι οι ξηροί καρποί και το ελαιόλαδο.

Και φυσικά καθημερινή άσκηση για να αυξηθεί το αρνητικό ισοζύγιο….. και να φύγουν πιο εύκολα τα κιλά!!!

Η Βασιλική Γρηγορίου, MSc είναι Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Διευθύντρια  του διαιτολογικού τμήματος του Πρότυπου Διαιτολογικού Κέντρου Nutricenter και υπεύθυνη του τομέα διαιτολογίας στον Εκπαιδευτικό όμιλο Ξυνή του IEK Πειραιά.

Leave a Reply