ΚΙΡΣΟΙ ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

Ευρυαγγείες και κιρσοί στην εγκυμοσύνηΓιατί εμφανίζονται ευρυαγγείες και κιρσοί στην εγκυμοσύνη; Όπως σίγουρα γνωρίζετε, η εγκυμοσύνη είναι περίοδος που σηματοδοτεί μεγάλες αλλαγές στο σώμα της μέλλουσας μητέρας. Ένα από τα συνήθη προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει μια έγκυος είναι η εμφάνιση κιρσών (φλεβίτιδας) και ευρυαγγειών ή η επιδείνωση ήδη υπαρχουσών.

Οι ευρυαγγείες είναι παθολογικά διευρυμένα επιφανειακά τριχοειδή αγγεία πολύ μικρής διαμέτρου που μοιάζουν με ιστό αράχνης. Αντίθετα από τους κιρσούς, δεν προεξέχουν από το δέρμα, δεν προκαλούν συμπτώματα και αποτελούν μόνο αισθητικό πρόβλημα. Οι κιρσοί είναι οι διογκωμένες φλέβες στα πόδια και δημιουργούνται κυρίως από την ανεπάρκεια των φλεβικών βαλβίδων, που κάνουν το αίμα να λιμνάζει σε κάποια σημεία των κάτω άκρων. Σημειώνουμε πάντως ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για την εξέλιξη της εγκυμοσύνης, καθώς η ύπαρξη κιρσών και ευρυαγγειών δεν επηρεάζει την ανάπτυξη του εμβρύου. Η μόνη περίπτωση που θα πρέπει να ανησυχήσει την πάσχουσα και να την οδηγήσει στον γιατρό είναι η θρόμβωση των κιρσών που διαγιγνώσκεται εύκολα καθώς προκαλεί πόνο και ερυθρότητα στην περιοχή της θρόμβωσης, η οποία είναι θερμή, ενώ ψηλαφητικά η προσβεβλημένη φλέβα είναι σκληρή.

Η ανάπτυξη ή η επιδείνωση των κιρσών και των ευρυαγγειών κατά την εγκυμοσύνη σχετίζεται άμεσα με τη σημαντική μεταβολή του επιπέδου ορμονών (οιστρογόνα και προγεστερόνη), καθώς και με την αύξηση του όγκου αίματος, αλλά και της πίεσης που ασκείται στις φλέβες της πυέλου από τη διογκωμένη μήτρα. Έτσι εμφανίζεται η φλεβίτιδα που προκαλεί όχι μόνο αισθητικό πρόβλημα, αλλά και ενοχλήματα, όπως πόνο, βάρος, κνησμό, κούραση και πρήξιμο στα πόδια. Τα συμπτώματα αυτά συνήθως επιδεινώνονται ύστερα από παρατεταμένη ορθοστασία και σε ζεστό περιβάλλον. Μάλιστα, κιρσοί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να εμφανιστούν επίσης στα χείλη του αιδοίου και την πύελο προκαλώντας πόνο στο βάδισμα, ή ενοχλήσεις στον κόλπο κατά τη διάρκεια σεξουαλικής επαφής. Ιδανικά, οι ειδικοί συνιστούν στις γυναίκες που έχουν κιρσούς και προγραμματίζουν μια εγκυμοσύνη να εξετάσουν το ενδεχόμενο χειρουργικής αντιμετώπισής τους πριν από τη σύλληψη, ώστε να αποφύγουν τις επιπλοκές.

Τι μπορείτε να κάνετε για να αποφευχθούν ή να περιοριστούν ευρυαγγείες και κιρσοί στην εγκυμοσύνη

  • Προσπαθήστε να μην πάρετε πολλά κιλά.
  • Κόψτε εντελώς το κάπνισμα (και για πολλούς άλλους λόγους, όπως είναι ευνόητο).
  • Φροντίστε να ξεκουράζεστε συχνά με τα πόδια σας ψηλά. Για παράδειγμα, καθίστε με τα πόδια ακουμπισμένα σε μια καρέκλα ή ξαπλώστε με ένα μαξιλάρι κάτω από τα πόδια σας, ώστε να βοηθήσετε την επιστροφή του αίματος στην καρδιά.
  • Είναι προτιμότερο να κοιμάστε από την αριστερή πλευρά σας, ώστε να μειώνεται η πίεση της μήτρας στην κάτω κοίλη φλέβα.
  • Μη φοράτε ψηλά τακούνια. Αφήστε τα για μετά τη γέννα.
  • Αποφύγετε την ορθοστασία. Επιδιώξτε να περπατάτε και να γυμνάζεστε, καθώς βάδισμα και άσκηση κάνουν πολύ καλό γιατί βοηθούν την κυκλοφορία του αίματος. 
  • Φορέστε ειδικές ελαστικές κάλτσες, που θα βρείτε στο φαρμακείο. Σημειώνουμε ότι πρέπει να τις φοράτε αμέσως μετά το πρωινό ξύπνημα, όταν τα πόδια δεν παρουσιάζουν οίδημα και έτσι η τοποθέτησή τους θα είναι πιο εύκολη, και να τις αφαιρείτε πριν από τον ύπνο. 
  • Αποφεύγετε τη ζέστη (ζεστά μπάνια, σάουνα, ηλιοθεραπεία). Η θερμότητα προκαλεί διαστολή των αγγείων και επιβραδύνει τη φλεβική επιστροφή.

Οι ευρυαγγείες και κιρσοί στην εγκυμοσύνη συνήθως είναι παροδικά φαινόμενα και εξαφανίζονται λίγους μήνες μετά τη γέννα. Όμως, εάν υπάρχει κληρονομική προδιάθεση ή διαδοχικές κυήσεις, ίσως παραμείνουν και χρειαστούν ειδική θεραπεία. Σε περίπτωση που οι κιρσοί και οι ευρυαγγείες δεν εξαφανιστούν και χρειαστούν αντιμετώπιση υπάρχουν ανώδυνες θεραπείες με εξαιρετικά αποτελέσματα για τις περισσότερες των περιπτώσεων. Σημειώνουμε πάντως ότι η χειρουργική επέμβαση, όπου αυτή κρίνεται αναγκαία, θα πρέπει να αναβάλλεται για διάστημα 4-6 μηνών μετά τον τοκετό και σίγουρα να προηγείται μιας επόμενης εγκυμοσύνης.

Leave a Reply