ΕΙΣΑΙ ΕΓΚΥΟΣ Ή ΝΕΑ ΜΑΜΑ; Η ΦΑΙΝΑΡΕΤΗ ΕΙΝΑΙ ΔΙΠΛΑ ΣΟΥ

φαιναρετηTο ταξίδι της εγκυμοσύνης και της ανατροφής του παιδιού φέρνει πολύ σημαντικές αλλαγές στη ζωή. Σε κάποιες περιπτώσεις τα πράγματα δεν εξελίσσονται όπως ακριβώς τα είχες φαντα­στεί ή προσδοκούσες. Επιπλέον, προκύπτουν έντονα συναισθήματα, θετικά αλλά και αντιφατικά, νέοι ρόλοι και καθήκοντα για το ζευγάρι, που συχνά επιφέρουν αλλαγές στις ισορροπίες. Ο δρόμος προς τη μητρότητα και την πατρότητα επιφυλάσσει πολλές ευχάριστες στιγμές αλλά και προκλήσεις. Η ενημέρωση στην εγκυμοσύνη βοηθά το ζευγάρι να προετοιμαστεί για τις πρωτόγνωρες καταστάσεις που θα ζήσει, ενώ η συνεχόμενη υποστήριξη από τους ειδικούς ενθαρρύνει, ενδυναμώνει και καθοδηγεί τους νέους γονείς, ώστε να βιώσουν με θετικά συναισθήματα τη γονεϊκότητα. Η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία «Φαιναρέτη», που πήρε το όνομά της από μητέρα του αρχαίου Έλληνα φιλοσόφου Σωκράτη, μαία στο επάγγελμα, ιδρύθηκε το 2006 με σκοπό να προσφέρει φροντίδα, ενημέρωση, συμβουλευτική και υποστήριξη στην γυναίκα που προσπαθεί να αποκτήσει παιδί, στην έγκυο, στη λεχωίδα, στη νέα μητέρα, καθώς και στο παιδί της, στον σύντροφό της αλλά και την ευρύτερη οικογένεια.

Στόχος της είναι η προώθηση ορθών πρακτικών στο περιγεννητικό πεδίο, όπως η προετοιμασία των ζευγαριών για τον τοκετό και τον γονικό ρόλο, ο φυσιολογικός τοκετός, ο μητρικός θηλασμός, η ανάπτυξη δεσμού και η αλληλεπίδραση γονέα-παιδιού, η έγκαιρη ανίχνευση και θεραπεία των περιγεννητικών ψυχικών διαταραχών, κ.ά. Αν, λοιπόν, θέλετε να αποκτήσετε παιδί, αν περιμένετε παιδί ή αν έχετε γεννήσει πρόσφατα είναι πιθανόν να βρείτε στη Φαιναρέτη τη στήριξη που μπορεί να σας λείπει.

Τι ακριβώς προσφέρει η Φαιναρέτη;

 Από το 2009, λειτουργεί (υπό την εποπτεία και χρηματοδότηση της Διεύθυνσης Ψυχικής Υγείας του Υπουργείου Υγείας) το πρώτο εξειδικευμένο Κέντρο Ημέρας για τη Φροντίδα της Ψυχικής Υγείας της Γυναίκας (Επιλόχεια Διαταραχή) στην Ελλάδα, έχοντας μέχρι σήμερα υποστηρίξει χιλιάδες εγκύους, λεχωίδες και τις οικογένειες τους με δωρεάν υπηρεσίες που περιλαμβάνουν:

  • Τη θεραπεία των περιγεννητικών ψυχικών διαταραχών, όπως η επιλόχεια κατάθλιψη, την πρόληψη και την έγκαιρη ανίχνευση των διαταραχών και των ψυχικών δυσκολιών που εμφανίζονται στην κύηση και σε διάστημα ενός έτους μετά τον τοκετό.
  • Την προετοιμασία των ζευγαριών για τη γονεϊκότητα.
  • Την ενημέρωσηεκπαίδευση και συμβουλευτική σε ζητήματα που αφορούν την περίοδο της εγκυμοσύνης, τη διαδικασία του τοκετού, την περίοδο της λοχείας, τον μητρικό θηλασμό και την προσαρμογή του νεογέννητου,
  • Τη βελτίωση της φυσικής κατάστασης και τη μείωση των μυοσκελετικών δυσκολιών που εμφανίζονται στην κύηση, μέσω προγράμματος γυμναστικής.

Από τον Μάιο του 2014 η Φαιναρέτη λειτουργεί, καθημερινά, 12-ωρη Τηλεφωνική Γραμμή Υποστήριξης, πανελλήνιας εμβέλειας παρέχοντας ψυχολογική υποστήριξη και μαιευτική συμβουλευτική σε εγκύους και νέες μητέρες. Απλά καλέστε στο 210- 9319054.

18623401_1534234399949684_4954288039224570072_o

Η Φαιναρέτη αναπτύσσει, επίσης, εξειδικευμένες δράσεις για ευάλωτες κοινωνικές ομάδες όπως μετανάστριες και πρόσφυγες. Σε αυτό το πλαίσιο έχει εκδώσει και διανέμει δωρεάν τον Οδηγό Φροντίδας Εγκύου και Νέας Μητέρας σε τέσσερις γλώσσες, ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά και ρωσικά.

Παράλληλα, αποσκοπώντας στην ευαισθητοποίηση τόσο των γυναικών που εμφανίζουν συμπτώματα κατάθλιψης ή άλλες ψυχικές διαταραχές κατά την περιγεννητική περίοδο, αλλά και της οικογένειάς τους, του γενικού κοινού και των επαγγελματιών υγείας, η Φαιναρέτη έχει πραγματοποιήσει Πανελλήνια Ενημερωτική Εκστρατεία με ανοιχτές εκδηλώσεις και ημερίδες σε διάφορες πόλεις, τη δημιουργία και προβολή τηλεοπτικών μηνυμάτων (spot-animation video), τη διανομή ενημερωτικού υλικού σε 64 δημόσια νοσοκομεία, καθώς και την επιτόπια ενημέρωση εγκύων και λεχωίδων που προσέρχονται στα εξωτερικά τους ιατρεία.

Επίσης, στο πλαίσιο της πανελλήνιας καμπάνιας εξέδωσε και διανέμει δωρεάν τον Οδηγό Ενημέρωσης & Ευαισθητοποίησης Επαγγελματιών Υγείας για τις Περιγεννητικές Ψυχικές Διαταραχές, ένα εγχειρίδιο που στοχεύει στην ενημέρωση και εκπαίδευση των επαγγελματιών που έρχονται σε επαφή με εγκύους ή νέες μητέρες (πχ. μαίες, γυναικολόγοι- μαιευτήρες, παιδίατροι, νοσηλευτές κ.ά), στο να αντιλαμβάνονται και να αναγνωρίζουν την ύπαρξη ψυχικών δυσκολιών και να παραπέμπουν εγκαίρως την πάσχουσα σε ειδικό ψυχικής υγείας.

Η Φαιναρέτη συμμετέχει τακτικά σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά συνέδρια, παρουσιάζοντας το επιστημονικό έργο και τις δράσεις της σε θεματολογία που εκτείνεται από την επιλόχεια κατάθλιψη και τις περιγεννητικές ψυχικές διαταραχές, την εξειδικευμένη μαιευτική φροντίδα, την προαγωγή του φυσιολογικού τοκετού και του μητρικού θηλασμού, μέχρι την ενδοοικογενειακή βία και την ισότητα των φύλων.

Η Φαιναρέτη απαρτίζεται από προσωπικό 15 ατόμων διαφόρων επιστημονικών ειδικοτήτων όπως μαίες, ψυχολόγους, ψυχίατρους, γυμναστές, κ.ά. καθώς και από ομάδα εθελοντών που επικουρικά προσφέρουν υποστήριξη στις δράσεις της.

Μη διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια. Η καλή σωματική και ψυχική υγεία σας, που διασφαλίζεται με την κατάλληλη περιγεννητική φροντίδα και το υποστηρικτικό περιβάλλον, αποτελούν τους πιο πολύτιμους συμμάχους σας στο ταξίδι από την σύλληψη έως την γέννηση του παιδιού σας, στην περίοδο της λοχείας και στην αρχή της μητρότητας.

Φαιναρέτη

Περισσότερες πληροφορίες για τις δραστηριότητες της οργάνωσης μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα www.fainareti.gr 

Leave a Reply