ΝΑΙ ΣΤΗ ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ

Η σωστή και ισορροπημένη διατροφή αποτελεί προϋπόθεση για την υγεία, αλλά και για τη σωστή πνευματική και σωματική ανάπτυξη των παιδιών. Οι διατροφικές ανάγκες των παιδιών σχολικής ηλικίας εξαρτώνται από την ηλικία τους, τη σωματική τους διάπλαση και τη σωματική τους δραστηριότητα. Οι βασικές αρχές της σωστής διατροφής αφορούν σε όλα τα παιδιά και η διατροφή τους θα πρέπει να καλύπτει τις ενεργειακές, αλλά και τις θρεπτικές τους απαιτήσεις. Ωστόσο, τα παιδιά δε θα πρέπει να προσλαμβάνουν επιπλέον ενέργεια, γιατί η πρακτική αυτή σύντομα μπορεί να τα οδηγήσει σε υπερβάλλον σωματικό βάρος ή σε παχυσαρκία. Η παιδική παχυσαρκία αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα δημόσιας υγείας και το ποσοστό εμφάνισής της αυξάνεται παγκοσμίως με ταχύτατο ρυθμό, προσεγγίζοντας τις διαστάσεις επιδημίας. Η Αμερικανική Ιατρική Ένωση (AMA) αναγνώρισε τον Ιούνιο του 2013 την παχυσαρκία ως ασθένεια και συνέστησε μια σειρά μέτρων για την καταπολέμησή της. Στην αναγνώρισή της ως ασθένεια, έχει προχωρήσει ήδη και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO).
Tα ποσοστά παχυσαρκίας έχουν διπλασιαστεί μεταξύ των ενηλίκων τα τελευταία 20 χρόνια και τριπλασιαστεί στα παιδιά μέσα σε μία και μόνο γενιά. H ραγδαία αύξηση της παιδικής παχυσαρκίας αναμένεται να αυξήσει κατακόρυφα την παχυσαρκία στην ενήλικη ζωή, ενώ παράλληλα οι παχύσαρκοι γονείς των παιδιών κάτω των 10 ετών φαίνεται να υπερδιπλασιάζουν τον κίνδυνο να γίνει το παιδί παχύσαρκος ενήλικας. Η παχυσαρκία συνδέεται με ποικίλες σοβαρές ασθένειες, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, τα καρδιαγγειακά νοσήματα και ορισμένες μορφές καρκίνου, ενώ παράλληλα αυξάνονται οι δαπάνες των κρατών στον τομέα της υγείας.  

grigorakis

Με αφορμή την κυκλοφορία του νέου βιβλίου του Κλινικού Διαιτολόγου – Διατροφολόγου  Δημήτρη Γρηγοράκη (Msc) «Ναι στη σωστή διατροφή, Όχι στην παιδική παχυσαρκία», οι Εκδόσεις Μίνωας σε συνεργασία με την Επιστημονική Ομάδα Λόγω Διατροφής διοργανώνουν ενημερωτικά σεμινάρια για γονείς με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίησή τους σε θέματα παιδικής διατροφής. Τα σεμινάρια θα πραγματοποιηθούν στα καταστήματα Public σε 7 πόλεις και στις δύο συναντήσεις που θα υλοποιηθούν σε κάθε πόλη, διαιτολόγοι και διατροφολόγοι, μέλη της επιστημονικής ομάδας Λόγω Διατροφής, θα ενημερώσουν το κοινό για τα παρακάτω θέματα:

1ο Σεμινάριο:

  • Παράγοντες παιδικής παχυσαρκίας
  • Θρεπτικά συστατικά απαραίτητα για την παιδική ανάπτυξη
  • Σειρά ένταξης τροφίμων στην παιδική διατροφή
  • Πρότυπο ημερήσιο διατροφικό μενού
  • Διατροφικές Οδηγίες για παιδιά & γονείς

2ο Σεμινάριο:

  • Παιδικές τροφικές δυσαρέσκειες και πως αντιμετωπίζονται (π.χ. το παιδί δεν τρώει λαχανικά, όσπρια, φρούτα κτλ)
  • Μύθοι & αλήθειες για την παιδική διατροφή
  • Γευστικές υγιεινές εναλλακτικές για κάθε γεύμα
  • Παιδικά Συμπληρώματα διατροφής
  • Ο δεκάλογος της παιδικής διατροφής

Τα σεμινάρια θα πραγματοποιηθούν με ελεύθερη είσοδο στα καταστήματα Public σε Γλυφάδα, Χαλάνδρι, Θεσσαλονίκη, Χανιά, Λάρισα, Καλαμάτα και Ρόδο με ώρα έναρξης τις 19:00, σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα:

Γλυφάδα

1η συνάντηση – Τρίτη, 29 Απριλίου. Εισηγητής: Έφη Δέδε, Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος BSc
2η συνάντηση – Παρασκευή, 9 Μαΐου. Εισηγητής: Έφη Δέδε, Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος BSc

Χαλάνδρι

1η συνάντηση – Πέμπτη, 10 Απριλίου. Εισηγητής: Ελίνα Ασημακοπούλου, Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος BSc
2η συνάντηση – Πέμπτη 8 Μαΐου. Εισηγητής: Ελίνα Ασημακοπούλου, Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος BSc

Θεσσαλονίκη (Τσιμισκή)

1η συνάντηση – Τετάρτη 30 Απριλίου. Εισηγητής: Αναστασία Κόκκαλη, Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος BSc
2η συνάντηση – Τρίτη 27 Μαΐου. Εισηγητής: Βαλασία Τοκμακίδου, Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος BSc

Χανιά

1η συνάντηση – Δευτέρα 28 Απριλίου. Εισηγητής: Γιούλη Φραγκιαδουλάκη, Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος BSc
2η συνάντηση – Τετάρτη 28 Μαΐου. Εισηγητής: Γιούλη Φραγκιαδουλάκη, Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος BSc

Λάρισα

1η συνάντηση – Τετάρτη 30 Απριλίου. Εισηγητής: Αθηνά Ρούντου, Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος BSc
2η συνάντηση – Τετάρτη 28 Μαΐου. Εισηγητής: Αθηνά Ρούντου, Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος BSc

Καλαμάτα

1η συνάντηση – Δευτέρα 28 Απριλίου. Εισηγητής: Μαρία Χριστακοπούλου, Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος BSc
2η συνάντηση – Τετάρτη 28 Μαΐου. Εισηγητής: Μαρία Χριστακοπούλου, Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος BSc

Ρόδος

1η συνάντηση – Τρίτη 29 Απριλίου. Εισηγητής: Τσαμπίκα Κοντογιάννου, Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος BSc
2η συνάντηση – Τρίτη 13 Μαΐου. Εισηγητής: Κωνσταντίνα Χατζησάββα, Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος BSc

Όλες οι συναντήσεις ξεκινούν στις 19:00-Είσοδος ελεύθερη

Δημήτρης Γρηγοράκης-ΝΑΙ ΣΤΗ ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ

Τα ελληνόπουλα είναι εδώ και χρόνια τα πλέον παχύσαρκα παιδιά στην Ευρώπη. Η παιδική παχυσαρκία αποτελεί ένα ζωτικής σημασίας πρόβλημα για τον ελληνικό πληθυσμό και απαιτεί λύση εδώ και τώρα. Η ποιοτικά λανθασμένη διατροφή, η επιμονή της οικογένειας για διατροφική υπερκατανάλωση, οι ατελείωτες ώρες μπροστά στην τηλεόραση αλλά και οι αυξημένες σχολικές υποχρεώσεις, που δεν αφήνουν χρόνο για παιχνίδι, είναι ορισμένες από τις συνθήκες που ευνοούν την ανεξέλεγκτη αύξηση του βάρους των παιδιών. Ο έγκριτος κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος Δημήτρης Γρηγοράκης εντοπίζει τα αίτια της παιδικής παχυσαρκίας και προτείνει λύσεις διατροφής και φυσικής δραστηριότητας, προσφέροντας στους γονείς τον απόλυτο οδηγό πρόληψης και αντιμετώπισης του προβλήματος. Ένα επιστημονικά τεκμηριωμένο βιβλίο, απαραίτητο για κάθε ευαισθητοποιημένη ελληνική οικογένεια που θέλει να αποτρέψει και να αντιμετωπίσει συμπεριφορές που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν μια ανεπιθύμητη αύξηση βάρους στα παιδιά.

BO
O Δημήτρης Γρηγοράκης είναι MSc κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος και διευθυντής του Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ. Είναι αριστούχος και υποψήφιος διδάκτωρ του Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου. Διαθέτει τίτλο Master of Science στην Εφαρμοσμένη Διαιτολογία και έχει μετεκπαιδευτεί στην αντιμετώπιση χρόνιων νοσημάτων στο Medical Center οf Boston των ΗΠΑ. Έχει διδάξει Κλινική Διαιτολογία στους φοιτητές του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου καθώς και σε δημόσια και ιδιωτικά σχολεία, σε ΤΕΛ και ΙΙΕΚ. Από τις αρχές του 2013 είναι επιστημονικός συνεργάτης του Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, με αντικείμενο τη διατροφική αξιολόγηση παιδιών. Άρθρα του έχουν δημοσιευθεί σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Είναι συγγραφέας των βιβλίων: Διατροφή & Σκλήρυνση κατά Πλάκας M.S. (ΒΗΤΑ Ιατρικές Εκδόσεις, 2008), Η Νέα Αντιοξειδωτική Δίαιτα ORAC (ΒΗΤΑ Ιατρικές Εκδόσεις, 2010), Η απόλυτη αντιοξειδωτική καλοκαιρινή δίαιτα (Εκδόσεις Λυμπέρη, 2011), Η νέα αντιοξειδωτική δίαιτα ORAC σε 81 συνταγές (Εκδόσεις Λυμπέρη, 2011), Ημερολόγιο Διατροφής 2013 (Εκδόσεις Μίνωας, 2012), Θερμιδομετρητής & Αντιοξειδωτική δράση τροφών (Εκδόσεις Μίνωας, 2013), Ημερολόγιο Διατροφής 2014 (Εκδόσεις Μίνωας, 2013). Επίσης, έχει συγγραφική συμμετοχή στα βιβλία: Παθολογία του Λεμφικού συστήματος, του Β. Τσακρακλίδη (Εκδόσεις Ζεβελεκάκης, 2011), Η Επανάσταση της Νεότητας, της Α. Παπίρη (Εκδόσεις Μίνωας, 2011) και Διατροφή ORAC σε συνταγές που θα λατρέψετε!, της Eπιστημονικής Oμάδας ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ (Επιστημονικές Εκδόσεις ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, 2012). 

Leave a Reply