14 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017|ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΘΕΛΟΝΤΗ ΑΙΜΟΔΟΤΗ

19197705_10154740611323131_517684786_o

Το 2004 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θέσπισε την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη με σκοπό την αναγνώριση τις προσφοράς των εθελοντών αιμοδοτών αλλά την και παρακίνηση νέων. Η απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας να φέρει στην επιφάνεια αυτό το ζήτημα αλλά και ο επιμελής σχεδιασμός ετήσιας παγκόσμιας καμπάνιας ,που επικεντρώνετε σε διαφορετικές πτυχές κάθε χρονιά, φανερώνει τις ελλείψεις που υπάρχουν σε παγκόσμιο επίπεδο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ελλάδα είναι μια από τις  72 χώρες παγκοσμίως και μέσα στις έξι της Ευρώπης που δεν καλύπτει τις ανάγκες της για αίμα, καταφεύγοντας στην εισαγωγή μεγάλη ποσότητας κυρίως από την Ελβετία.

Τι σημαίνει όμως μικρό απόθεμα αίματος σε μια κοινωνία; Σημαίνει την απροθυμία να χαρίσεις ζωή και να μοιραστείς κάτι που έχεις δεδομένο. Σημαίνει ότι εφόσον είσαι υγιής επιλέγεις να είσαι άπραγος μπροστά σε μια ανάγκη του συνανθρώπου σου αλλά και μπροστά σε μια ενδεχόμενη δική σου ανάγκη καθώς ένας στους τρεις ανθρώπους θα χρειαστεί κάποια στιγμή της ζωής του αίμα.

Ωστόσο η πράξη της αιμοδοσίας δεν αποτελεί υποχρέωση αλλά εντάσσεται σε έναν ευρύτερο τρόπο ζωής. Αν φροντίζεις τον εαυτό σου, σέβεσαι τους ανθρώπους γύρο σου, αν θες να αλλάξεις τον κόσμο, αν αγαπάς τη φύση, αν χαμογελάς και βλέπεις το καλό παντού τότε αναγνωρίζεις ότι η προσφορά είναι στο DNA σου και ότι αξίζει να κάμψεις τους όποιους φόβους σου για να προχωρήσεις μπροστά.

Ενημερώσου για την προσφορά αίματος από έγκυρες πηγές όπως τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τον Εθνικό Κέντρο Εθελοντών Αιμοδοτών και το Bloode. Αναζήτησε τρόπους, ώστε η αιμοδοσία να γίνει μια ξεχωριστή εμπειρία για σένα και να αποτελέσει τρόπο ζωής. Κάνε το quiz του Bloode και μάθε περισσότερα!

bloode-logo-1-1488305077

Leave a Reply