Ο ΠΟΥ ΑΝΑΤΡΕΠΕΙ ΤΟΥΣ ΜΥΘΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

87822655_2942144622497568_8893527323140161536_nΌπως (δυστυχώς) συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις, το διαδίκτυο γεμίζει με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες και κείμενα που δεν αναφέρουν τις πηγές τους, γεμάτα με παραπλανητικές οδηγίες και συμβουλές. Φυσικά κυκλοφορούν και μύθοι για τον κορονοϊό. Γι’ αυτό ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προχώρησε σε συγκεκριμένες διευκρινίσεις.

Μύθοι για τον κορονοϊό:

Μύθος: Ο ιός COVID-19 μπορεί να μεταδοθεί μόνο σε περιοχές με ζεστό και υγρό κλίμα
Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία, ο κορονοϊός μπορεί να μεταδοθεί σε ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ, συμπεριλαμβανομένων των ζωνών με ζεστό και υγρό καιρό. Ανεξάρτητα από το κλίμα, υιοθετήστε προστατευτικά μέτρα αν ζείτε ή ταξιδεύετε σε μια περιοχή που έχει κρούσματα COVID-19.

Μύθος: Ο κρύος καιρός και το χιόνι σκοτώνουν τον νέο κορονοϊό
ΔΕΝ υπάρχει λόγος να πιστέψουμε ότι ο κρύος καιρός μπορεί να σκοτώσει τον νέο κορονοϊό, ή άλλες ασθένειες. Η κανονική θερμοκρασία του ανθρώπινου σώματος παραμένει γύρω στους 36,5 °C έως 37 °C, ανεξάρτητα από την εξωτερική θερμοκρασία, ή τον καιρό.

Μύθος: Το μπάνιο με ζεστό/καυτό νερό εμποδίζει τον κορονοϊό
Το ντους με ζεστό νερό ΔΕΝ μας προστατεύει από τη νόσο COVID-19. Η κανονική θερμοκρασία του σώματος παραμένει γύρω στους 36,5 °C έως 37 °C, ανεξάρτητα από τη θερμοκρασία του μπάνιου ή του ντους.

Μύθος: Ο νέος κορονοϊός μεταδίδεται από τα τσιμπήματα κουνουπιών
Μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν πληροφορίες ούτε στοιχεία που να δείχνουν ότι ο νέος κορονοϊός μπορεί να μεταδοθεί από τα κουνούπια. Ο νέος κοροναϊός είναι ένας αναπνευστικός ιός που εξαπλώνεται κυρίως μέσω σταγονιδίων που δημιουργούνται όταν ένα μολυσμένο άτομο βήχει ή φτερνίζεται, ή μέσω σταγονιδίων σάλιου ή εκκρίσεων από την μύτη.

Μύθος: Οι στεγνωτήρες χεριών σκοτώνουν τον κορονοϊό
Οι στεγνωτήρες χειρός ΔΕΝ είναι αποτελεσματικοί ενάντια στη νόσο COVID-19. Για να προστατεύσετε τον εαυτό σας από το νέο κορονοϊό, πρέπει να καθαρίζετε συχνά τα χέρια σας με αλκοολούχο διάλυμα ή με σαπούνι και νερό. Στην συνέχεια θα πρέπει να τα στεγνώσετε καλά χρησιμοποιώντας χαρτοπετσέτες ή στεγνωτήρα ζεστού αέρα.

Μύθος: Οι θερμικοί σαρωτές για την ανίχνευση ατόμων που έχουν προσβληθεί από τον νέο κορονοϊό;
Οι θερμικοί σαρωτές είναι αποτελεσματικοί στην ανίχνευση ατόμων που έχουν αναπτύξει πυρετό (δηλαδή έχουν υψηλότερη από τη φυσιολογική θερμοκρασία του σώματος) λόγω μόλυνσης από τον νέο κορονοϊό (ή φυσικά από άλλο λόγο). Ωστόσο, ΔΕΝ μπορούν να ανιχνεύσουν άτομα που έχουν μολυνθεί, αλλά δεν έχουν ακόμη εκδηλώσει πυρετό. Αυτό συμβαίνει επειδή η περίοδος επώασης του κορονοϊού διαρκεί μεταξύ 2 και 10 ημερών και ο φορέας δεν έχει απαραίτητα πυρετικά συμπτώματα.

Μύθος: Ο ψεκασμός με αλκοόλ ή χλωρίνη στο σώμα σκοτώνει τον νέο κορονοϊό
Το να ψεκάσετε κάποιο διάλυμα με αλκοόλ ή χλωρίνη σε όλο το σώμα σας δεν θα σκοτώσει ιούς που έχουν ήδη εισέλθει σε αυτό. Μάλιστα, ο ψεκασμός με τέτοιες ουσίες μπορεί να είναι επιβλαβής για τα ρούχα ή τα μάτια ή το στόμα σας. Να γνωρίζετε ότι τόσο η αλκοόλη όσο και η χλωρίνη μπορεί να είναι χρήσιμες ουσίες για την απολύμανση επιφανειών, αλλά πρέπει να χρησιμοποιούνται σύμφωνα με τις κατάλληλες συστάσεις.

Μύθος: Δεν είναι ασφαλές να παραλάβω ένα πακέτο από την Κίνα
Τα άτομα που λαμβάνουν πακέτα από την Κίνα δεν κινδυνεύουν να προσβληθούν από τον νέο κορονοϊό. Από προηγούμενη ανάλυση, γνωρίζουμε ότι οι κορονοϊοί δεν επιβιώνουν πολύ χρόνο πάνω σε αντικείμενα.

Μύθος: Τα κατοικίδια ζώα μπορούν  να μεταδώσουν τον νέο κορονοϊό
Επί του παρόντος, ΔΕΝ υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι τα κατοικίδια ζώα, όπως τα σκυλιά και οι γάτες, μπορούν να μολυνθούν και να μολύνουν με το νέο κορονοϊό. Ωστόσο, είναι πάντα καλό να πλένετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό μετά από κάθε επαφή με κατοικίδια ζώα. Αυτό σας προστατεύει από διάφορα κοινά βακτηρίδια όπως το E.coli (ελικοβακτηρίδιο) και η σαλμονέλα που μπορούν να περάσουν από τα κατοικίδια ζώα στον άνθρωπο.

Μύθος: Το εμβόλιο κατά της πνευμονίας προστατεύει από τον νέο κορονοϊό
Τα εμβόλια κατά της πνευμονίας ΔΕΝ παρέχουν προστασία έναντι του νέου κορονοϊού. Ο κορονοϊός είναι τόσο νέος και διαφορετικός που χρειάζεται το δικό του εμβόλιο. Οι ερευνητές προσπαθούν να αναπτύξουν ένα εμβόλιο κατά της νόσου COVID-19. Ωστόσο, αν και τα εμβόλια κατά της πνευμονίας δεν είναι αποτελεσματικά κατά του κορονοϊού, συνιστάται ο εμβολιασμός γενικότερα κατά των αναπνευστικών ασθενειών για την προστασία της υγείας σας.

Μύθος: Η τακτική εσωτερική πλύση της μύτης σας με αλατούχο διάλυμα αποτρέπει τη νόσο COVID-19
Δεν υπάρχουν στοιχεία ότι η τακτική πλύση τους εσωτερικού της μύτης με αλατούχο διάλυμα προστατεύει από τον νέο κορονοϊό. Υπάρχουν κάποιες περιορισμένες ενδείξεις ότι μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να ανακάμψουν πιο γρήγορα από το κοινό κρυολόγημα. Ωστόσο, ΔΕΝ έχει αποδειχθεί ότι εμποδίζει τις αναπνευστικές λοιμώξεις.

Μύθος: Μπορεί, αν φάμε σκόρδο, να αποτρέψουμε την μόλυνση με τον νέο κορονοϊό
Το σκόρδο είναι μια υγιεινή τροφή που μπορεί έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες. Ωστόσο, ΔΕΝ υπάρχουν στοιχεία ότι η κατανάλωση σκόρδου προστατεύει τους ανθρώπους από τον νέο κορονοϊό.

Μύθος: Η επάλειψη με σησαμέλαιο αποκλείει την είσοδο στον κορονοϊό
Το σησαμέλαιο ΔΕΝ σκοτώνει τον νέο κορονοϊό. Υπάρχουν μερικά χημικά απολυμαντικά που μπορούν να σκοτώσουν τον κορονοϊό επάνω σε επιφάνειες. Αυτές περιλαμβάνουν απολυμαντικά με βάση την χλωρίνη, ή αιθανόλη 75%, ή υπεροξικό οξύ ή και χλωροφόρμιο. Ωστόσο, έχουν ελάχιστες ή καθόλου επιπτώσεις στον κορονοϊό, αν τις βάζετε στο δέρμα ή κάτω από την μύτη σας. Μπορεί ακόμη και να είναι επικίνδυνο να τοποθετήσετε αυτές τις χημικές ουσίες στο δέρμα σας.

Μύθος: Ο νέος κορονοϊός επηρεάζει μόνο τους ηλικιωμένους
Άτομα ΟΛΩΝ των ηλικιών μπορούν να νοσήσουν με τη COVID-19. Οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με προϋπάρχουσες ιατρικές παθήσεις (όπως άσθμα, διαβήτης, καρδιακές παθήσεις) φαίνεται να είναι πιο ευάλωτα.

Μύθος: Τα αντιβιοτικά λειτουργούν αποτελεσματικά στην πρόληψη και θεραπεία του νέου κορονοϊού
Τα αντιβιοτικά ΔΕΝ λειτουργούν ενάντια στους ιούς, παρά μόνο ενάντια στα βακτήρια. Ωστόσο, εάν νοσηλευτείτε με τη νόσο CONVID-19, μπορεί να σας χορηγηθεί αντιβιοτική θεραπεία, επειδή υπάρχει πιθανότητα βακτηριακής συν-μόλυνσης.

Μύθοι για τον κορονοϊό

Πηγή: https://www.who.int

Leave a Reply