ΠΟΣΑ ΠΑΙΔΙΑ ΘΗΛΑΖΕΙΣ; ΤΡΙΑ ΣΥΝ…

Πιθανότατα γνωρίζετε την Ιωάννα· Θα τη βρείτε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως Μελένια. Μέχρι πέρυσι και ελπίζουμε ξανά πολύ σύντομα, τη βρίσκατε και στα παιδικά πάρτι. Η Ιωάννα, ένα φωτεινότατο πλάσμα, είναι αξιοθαύμαστη. Είναι μαμά, επαγγελματίας υγείας, εκπαιδευτικός και… νεράιδα! Είναι επίσης μαία επί πτυχίω. Συνδυάζει όλους τους ρόλους ταυτόχρονα και τους αγαπά εξίσου. Παράλληλα, είναι ΚΑΙ εθελόντρια. Βοηθάει ως clown doctor παιδάκια που νοσηλεύονται ή βρίσκονται σε δυσκολία εξαιτίας της υγείας τους, βοηθάει και έγκυες ή θηλάζουσες αν αντιμετωπίζουν προβλήματα με το θηλασμό. Για τον θηλασμό, λοιπόν, θα μιλήσουμε σήμερα, μαζί της, μια και η Ιωάννα θηλάζει και τα τρία της παιδιά, αλλά και ορισμένα «γαλακταδελφάκια» τους, προσφέροντας το γάλα της σε μωρά που το έχουν ανάγκη.

Γεια σου, Ιωάννα! Θα ήθελα να μας πεις πώς ήταν η σχέση σου με τον θηλασμό με το πρώτο σου παιδί, την κόρη σου!

Ευτυχώς, ενημερώθηκα σωστά πριν ακόμα μείνω έγκυος, οπότε το συχνό πακέτο ερωτήσεων/παρατηρήσεων που δέχεται η λεχώνα εντός μαιευτηρίου (ή έπειτα, από τους συγγενείς) σε εμένα δεν ευδοκίμησε. Τα «δεν έχεις γάλα, παρά μόνο κάτι σταγόνες!», «μέχρι να κατέβει το γάλα, δώσ’ του ξένο γιατί θα πεινάει», «σου κάνει πιπίλα το στήθος και καλομαθαίνει», «δώσ’ του ξένο, να κοιμηθείτε κι εσείς λιγάκι», «νερό έγινε πια, δεν χρειάζεται να θηλάζεις, δώσ’ του “κανονικό” γάλα», και άλλα τέτοια που δεν ισχύουν, αλλά λέγονται συνεχώς, μπορούσα να τα αντικρούσω. Όχι μόνο εγώ, αλλά και ο σύζυγος! Είχε διαβάσει μαζί μου και με συνόδευε πολύ ενεργά στο ταξίδι του θηλασμού. Με προστάτευε και εξακολουθεί μέχρι και σήμερα να το κάνει. Έτσι λοιπόν ξεκινήσαμε τον θηλασμό λίγα λεπτά μετά τον τοκετό. Και δε σταματήσαμε ποτέ!

Η μικρή θήλαζε όταν ήμασταν μαζί στο σπίτι, στον ύπνο, στη βόλτα, στο πάρτι… (Ναι! 8 ημερών βγήκαμε να κάνουμε το πρώτο μας παιδικό πάρτι!) Εκείνη με τον μπαμπά και τη γιαγιά στο αυτοκίνητο, παρκαρισμένο έξω από το σπίτι όπου γινόταν η εκδήλωση, κι εγώ κατέβηκα να θηλάσω κάνοντας ένα μικρό διάλειμμα από την παιδική διασκέδαση. Αυτό ήταν απαραίτητο, γιατί μέχρι να εδραιωθεί ο θηλασμός, το στήθος πρήζεται πολύ. Μόλις γίνει η εδραίωση του θηλασμού, το στήθος δεν πρήζεται πια. Είναι μαλακό και έχει την αίσθηση του άδειου – μόνο που δεν είναι άδειο. Είναι γεμάτο! Και μάλιστα με συχνή παροχή, όσο η ζήτηση είναι το ίδιο συχνή.

Βέβαια, χρειάστηκε να λείψω και περισσότερο από το σπίτι. Συχνά είχα πολύωρες διαλέξεις στο Πανεπιστήμιο ή σε άλλους χώρους εκπαίδευσης. Εκεί, αν και οι σπουδαστές μου γνώριζαν ότι είμαι θηλάζουσα και μπορούσα να θηλάσω στα διαλείμματα, δεν κατάφερα να το συντονίσω. Είχα δει ότι στο εξωτερικό έχουν υπάρξει καθηγήτριες που θήλαζαν στον χώρο εκπαίδευσης, φοιτήτριες το ίδιο, αλλά εγώ δεν το προγραμμάτισα. Αντλούσα γάλα και το έδινε ο μπαμπάς με συριγγούλα στο σπίτι. Αν δεν τα είχε καταφέρει εκείνος τόσο καλά, σίγουρα θα είχα δοκιμάσει κάθε πιθανή μεταφορά και λύση!

Ποια ηλικία είχε η κόρη σου όταν έμεινες ξανά έγκυος; Σκέφτηκες να σταματήσεις τον θηλασμό, ιδιαίτερα όταν έμαθες ότι κυοφορείς δίδυμα;

Ήταν 3 μήνες μετά τα πρώτα της γενέθλια. Εν μέσω εξεταστικής, ταξιδιών, καλοκαιριού, μαθαίνω ότι είμαι έγκυος. Τι ωραία! Η Μαριζέτα θα έχει αδελφάκι! Κι αν όλα πάνε καλά, θα μπορούν να θηλάζουν και μαζί, δηλαδή να κάνω tandem. Και στον υπέρηχο μαθαίνω ότι έχω δίδυμα! Χιλιάδες οι ερωτήσεις, αλλά μια και μιλάμε για θηλασμό τώρα, τα σοβαρότερα ερωτηματικά μου ήταν: Γίνεται κάποιος να θηλάζει τρία παιδιά; Κατ’ αρχάς υπάρχει γάλα για τόσους; (και ανθρώπους και θηλασμούς!) Γίνεται να θηλάζω όσο είμαι έγκυος; Θα κινδυνεύσει κάποιος; Ω ναι, κι όμως όλα γίνονται! Αν και είχα μία υψηλού κινδύνου κύηση, με αποκόλληση μάλιστα στο πρώτο τρίμηνο, ο θηλασμός ποτέ δεν κόπηκε. Η φύση ήξερε. Ορισμένες εβδομάδες μπορεί να είχε περιοριστεί λίγο – και κάποιες άλλες να είχε διπλασιαστεί–  αλλά δεν σταμάτησε ποτέ. Ούτε μία μέρα! Το παιδάκι μου δεν ήταν ούτε ενάμιση. Βάσει σύστασης του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας, θα ήθελα να λάβει τα οφέλη του μητρικού γάλακτος τουλάχιστον μέχρι τα δύο της. Θα άντεχα; Ορμόνες, δυσκινησία, νεύρα, μείωση στη ροή λόγω ορμονών, μη διατροφικός θηλασμός, agitation (ταραχή, σύγχυση), ουφ, πόσο θα άντεχα; Κουράστηκα! Είχα τη γνώση, είχα και τη θέληση, αλλά κου-ρά-στη-κα. Θηλάζαμε μόνο 2-3 φορές την ημέρα. Ήθελα να διατηρώ το ερέθισμα στο στήθος και τη γλυκιά επαφή με την κόρη μου. Θα τα κατάφερνα;

Και να που τα κατάφερες! Βρίσκεσαι, λοιπόν, με τρία μωρά! Τα δε δίδυμα γεννήθηκαν με έναν επεισοδιακό τοκετό εν μέσω πανδημίας. Και ξεκινάς τον τριπλό θηλασμό, το triandem. Όπως μου είπες, γνώριζες το tandem, τον ταυτόχρονο θηλασμό δύο παιδιών. Πώς κατάφερες να αντεπεξέλθεις στα τρία; Αφού έχεις μόνο δύο μαστούς, θα ρώταγαν οι πιο… αφελείς! Πού απευθύνθηκες για να λάβεις πληροφορίες για το triandem nursing; Τι έμαθες και πώς το εφάρμοσες στη δική σας καθημερινότητα;

Ξεκίνησα με διπλό θηλασμό στο μαιευτήριο, καθώς είχα κοντά μου μόνο τα διδυμάκια. Ταυτόχρονος θηλασμός διδύμων. «Παιχνιδάκι»! Τα δύσκολα ήταν όταν επέστρεψα στο σπίτι γεμάτη γάλα. Η μεγάλη αδελφούλα ενθουσιάστηκε με τα μωρά, με τη μαμά, με το άπειρο γάλα που είχε επιστρέψει στα στήθη και το ήθελε μόνο δικό της! Ήταν μία δύσκολη περίοδος. Ακόμα και οι πιο σκληροπυρηνικοί λυγίζουν. Τα λεχουδάκια κάνουν μαραθώνιους θηλασμούς, αυτοκόλλητα πάνω στη μητέρα (μέχρι και δεκαοκτώ ώρες στο εικοσιτετράωρο) και το μεγάλο αναπτύσσει ζήλια, πείνα, περιέργεια, ανάγκη νέας σύνδεσης με τη μητέρα, ένα σωρό καινούργια πράγματα! Έψαχνα μανιωδώς να βρω θηλάζουσες με 1+2 παιδιά σε κοντινές ηλικίες να με βοηθήσουν. Θα βρήκα δύο το πολύ… Το σίγουρο ήταν ένα: Προτεραιότητα έχουν τα μωρά. Από εκεί και πέρα, βρες τον τρόπο που αντέχεις! Αυτό είχα σαν συμβουλή, ώστε να πορευτώ.

Πρώτος στόχος της Ιωάννας είναι να μην υπάρχει παιδί που δεν πήρε όλο το πρωτόγαλα της μάνας του και επόμενος στόχος να θηλάζουν όλα τα παιδιά μέχρι τουλάχιστον 6 μηνών.

Τελικά, τι είναι αυτό που σε δυσκόλεψε/δυσκολεύει περισσότερο; Με το χέρι στην καρδιά, σκέφτηκες κάποια στιγμή να αποθηλάσεις; Τουλάχιστον τη μεγάλη κόρη σου;

Το δυσκολότερο είναι όταν θηλάζουν τα δύο και το τρίτο με κοιτάει στα μάτια και νιαουρίζει, ψάχνοντας με ανοιχτό το στόμα. Θα σου πω τι κάνω, για να μη ματώνει η καρδιά μου κάθε φορά. Θηλάζω το πιο πεινασμένο μωρό κρυφά σε κάποιο δωμάτιο και μετά θηλάζω το άλλο μωρό μαζί με τη μεγάλη ταυτόχρονα. Έτσι, όλοι δείχνουν τουλάχιστον ευχαριστημένοι!

Αν σκέφτομαι τον αποθηλασμό; ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ. Αλλά μετά το ξανασκέφτομαι. Γιατί να το στερήσω από το παιδί; Αφού το αγαπάει το γάλα της. Αγαπάει την επαφή μας. Είναι τόσο ανεξάρτητη και δραστήρια μέσα στην ημέρα, που αυτές οι λίγες στιγμές είναι που χώνεται στην αγκαλιά μου και αφήνεται.. Ή όταν έχει tantrums (ξεσπάσματα θυμού) ηρεμεί στο δευτερόλεπτο με τον θηλασμό. Γιατί να της τον κόψω; Ανοσολογικά έχω ΤΟΣΑ ΠΟΛΛΑ να της προσφέρω ακόμα. Δεν κάνουμε κάτι κακό, ούτε κάτι άχρηστο. Κάνουμε κάτι όμορφο, φυσικό, και το θέλουμε και οι δύο! Στους δύο τρίτος δε χωρεί, λένε, και το δανείζομαι χαριτολογώντας. Φυσικά, είμαι κι εγώ άνθρωπος και όταν φτάνω στα όρια μου, έχω κι εγώ τα δικά μου «tantrums». Τότε της λέω ότι δεν έχω γάλα, γιατί δεν έφαγα φαγητό για να φτιάξω γάλα. Ή, την αφήνω να θηλάσει λίγο και της λέω ότι πόνεσα και θέλω να ηρεμήσω, για να με αφήσει. Καλό; Κακό; Έτσι μόνο μπορεί να λειτουργήσω!

Πάμε τώρα ίσως στο πιο ουσιαστικό κομμάτι της συζήτησής μας, που δίνει και τον τίτλο στο άρθρο. Όταν σε ρωτούν πόσα παιδιά θηλάζεις, η απάντησή σου δεν είναι τρία, αλλά τρία συν. Μίλησέ μας για αυτό το συν, το milk sharing. Πού προσφέρεις το γάλα σου; Επίσης, πού μπορεί να απευθυνθεί μια γυναίκα με πλεόνασμα γάλακτος ώστε να το δωρίσει. Και πού πηγαίνει το γάλα αυτό; Ποια είναι, δηλαδή, τα μωρά που λαμβάνουν μητρικό γάλα μιας άλλης μανούλας;

Για ένα διάστημα, είχα πάρα πολύ μεγάλη παραγωγή. Ίσως και τρία λίτρα ανά ημέρα! Και όσο αποφορτιζόμουν με το θήλαστρο, τόσο πιο πολύ έφτασα να παράγω. Η μεγάλη μου κόρη δεν έπινε αντλημένο. Κρατούσα για τα μωρά, αλλά περίσσευε και αρκετό. Ένας οικιακός καταψύκτης πόσο να αντέξει; Γιατί το γάλα να μην πάει κάπου όπου υπάρχει ανάγκη; Άρχισα να το ψάχνω. Υπάρχει τράπεζα! Μπορώ να δώσω εκεί το γάλα μου, προσεκτικά συλλεγμένο με καθαρές και αποστειρωμένες διαδικασίες, και να το πιει όποιο μωρό το χρειάζεται! Πριν όμως φτάσω εκεί, βρήκα κιόλας «γαλακταδερφάκια» που το είχαν ανάγκη – ή με βρήκαν εκείνα, όπως θες πες το. Το ένα, αν και μεγαλύτερης ηλικίας, είχε ένα μικρό προβληματάκι υγείας και η μαμά του λάμβανε γάλα από δότριες ως μητρικό «φάρμακο», ώστε να το δίνει κάθε πρωί στο παιδάκι της αποκλειστικά, αντί του αγελαδινού ή άλλων ζώων, συμπληρωματικά με οποιαδήποτε άλλη ιατρική αγωγή. Η μάνα αυτή έμπαινε σε πολύ μεγάλο κόπο για να δώσει το καλύτερο στο παιδί της. Η ίδια δεν μπορούσε να θηλάσει για άλλους, σοβαρούς λόγους. Και τα γαλακταδελφάκια γίνονταν όλο και περισσότερα! Η μαμά μου και η παιδίατρός μας μου θύμισαν ότι αυτό γινόταν και παλιότερα με τις παραμάνες. Σωστά! Και όμορφα! Μια και δεν μπορώ να δωρίσω αίμα, ας δωρίσω γάλα. Τι ευτυχέστερο; Πρόσφατα, που έκανα κλινική άσκηση σε μαιευτήριο και δεν είχα χρόνο και χώρο για να βγάζω γαλατάκι, εξάντλησα την τράπεζα μου και έφτασα να ζητήσω κι εγώ γάλα δότριας. Η ζωή μας κύκλους κάνει! Είμαι τόσο πολύ ευγνώμων.

Ποιο μήνυμα για τον θηλασμό θέλεις να στείλεις στις εγκύους, στις νέες και στις παλαιότερες μαμάδες, που φοβούνται, αμφιβάλλουν, αμφισβητούνται ή απλώς προβληματίζονται;

Να διαβάσουν και να ενημερωθούν πριν από τον τοκετό. Να ζητήσουν βοήθεια από μαμάδες που θήλασαν αποκλειστικά ή από ομάδες ή από το πανελλήνιο δίκτυο υποστήριξης θηλασμού. Να περιβάλλονται από ενημερωμένους επαγγελματίες υγείας. Να πιστέψουν στη φύση τους, να κλείσουν τα αυτιά τους και να εμπιστευτούν το ένστικτό τους. Να ξέρουν ότι ΜΠΟΡΟΥΝ να θηλάσουν, κατά 99%. Γιατί δυστυχώς το 1% των μαμάδων δεν μπορεί για παθολογικούς λόγους. Αλλά κι εκεί υπάρχει η λύση της τράπεζας. Δύναμη, επιμονή, υπομονή. Το ταξίδι είναι μαγικό και σας το υπόσχομαι, θα σας ανταμείψει!

Μπορείτε να επικοινωνήσετε με την Ιωάννα στο Facebook Melenia Ioanna (Νεράιδα Μελένια) και Melenia Clown Doctor ή στο Instagram neraida_melenia_clown_doctor.

Leave a Reply