ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΝΕΟΓΕΝΝΗΤΑ ΣΤΗΝ ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ ΚΟΙΜΟΥΝΤΑΙ ΣΕ… ΚΟΥΤΙ;

maternity packageΕνώ οι περισσότεροι υποψήφιοι γονείς καταναλώνουν πολλές ώρες έρευνας αγοράς και διαπραγματεύσεων για κούνιες, στρώματα, αλλαξιέρες και κρεβάτια, οι Φινλανδοί απλά πηδούν αυτή την…όχι και τόσο εύκολη “πίστα”! Τους αρκεί ένας μικρός υπνόσακος και ένα χάρτινο κουτί, και το πρώτο κρεβάτι του μωρού τους είναι έτοιμο!

Μάλιστα, αυτή η σχεδόν πρωτόγονη υποδομή ευθύνεται για το γεγονός ότι στη Φινλανδία εντοπίζεται το χαμηλότερο ποσοστό βρεφικών θανάτων στον κόσμο. Το φινλανδικό κράτος προσφέρει σε όλες τις υποψήφιες μητέρες το συγκεκριμένο κουτί, με μια απαραίτητη προϋπόθεση: εκείνη να πραγματοποιήσει τον απαραίτητο ιατρικό έλεγχο κατά το πρώτο τετράμηνο της εγκυμοσύνης της. Φυσικά, το κουτί δεν είναι άδειο αλλά περιέχει περισσότερα από 50 δωρεάν προϊόντα, όπως ρουχαλάκια, πάνες, καλλυντικά και αξεσουάρ. Σε περίπτωση μάλιστα που η υποψήφια μαμά δεν τα χρειάζεται, μπορεί να λάβει αντί για αυτά το ποσό των 150 €.

LKS uusi äitiyspakkaus 16.5.2013

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα ξεκίνησε τη δεκαετία του 1930, όταν σχεδόν ένα στα δέκα βρέφη στη Φινλανδία πέθαιναν μέσα στον πρώτο χρόνο από τη γέννησή τους. Τα κουτιά ήταν ιδιαίτερα χαμηλού κόστους και “υποχρέωναν” τις εγκύους να επισκεφθούν τον γυναικολόγο, ενώ αποτελούσαν έναν πιο ασφαλή τόπο ύπνου για το μωράκι.

Η ιδέα αυτή άρχισε φυσικά να βγαίνει εκτός Φινλανδικών συνόρων. Ένα νοσκομείο στο Λονδίνο ξεκίνησε να μοιράζει τα κουτιά αυτά σε πειραματική βάση, ενώ ένας απόφοιτος του Harvard έφτιαξε μια οργάνωση που διανέμει παρόμοια κουτιά σε χώρες της Νότιας Ασίας.

Το… κουτί δεν είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο οι Φινλανδοί εκφράζουν τη στάση πρόνοιας απέναντι στους νέους γονείς: 10 μήνες άδεια με αποδοχές καθώς και η δυνατότητα επιστροφής στη δουλειά μέσα σε διάστημα που μπορεί να φτάσει και τα τρία χρόνια από τη γέννηση του παιδιού τους, συνθέτουν ένα περιβάλλον φιλικό για όποιον αποφασίζει να κάνει οικογένεια.

Leave a Reply